Pretraga

Profesori zazivaju prosvjed, oglasila se i ravnateljica Strojarske: ‘U svakoj je prilici iskazao želju za rad’

A- A+

Ravnateljica Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića, Bosiljka Galenić, ističe kako je škola postupila u skladu s protokolima, ali i da detalje slučaja i postupanja nadležnih tijela ne mogu komentirati. Dok dio učenika pruža podršku profesoru, tvrdeći da je učenik izazvao incident, dio nastavnika zaziva prosvjed podrške i poziva sindikate na akciju. Profesorov odvjetnik podnio je žalbu na istražni zatvor te ističe kako je teško psihičko stanje profesora uzrokovano obiteljskim tragedijama.

foto: screenshot YouTube/Facebook

Bosiljka Galenić, ravnateljica Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića u Zagrebu, odgovorila je na naš upit vezan uz uznemirujuću snimku na kojoj se fizički sukobljavaju profesor i maloljetni učenik. Škola je pokrenula postupak otkaza protiv profesora, a na pitanje hoće li učenicima biti izrečene disciplinske mjere, ali i to jesu li dosad imali probleme s profesorom ili učenicima, ravnateljica odgovara kako detalje privatnog života djelatnika ne mogu javno iznositi ili komentirati.

– Škola je, kako navedenom nastavniku, tako i svim drugim djelatnicima, učenicama i učenicima stalno na raspolaganju kao potpora i podrška. Održano je nekoliko razgovora sa spomenutim nastavnikom te je u svakoj prilici iskazao želju, volju, spremnost i motivaciju za rad. U svakoj situaciji nasilja i neprimjerenog ponašanja o kojoj zaprimimo obavijest ili saznanja, bilo da je riječ o učenicima ili djelatnicima škole, nastojimo postupati sukladno propisima i protokolima, rekla je Galenić.

Izdvojeni članak
radovan fuchs, snimka tučnjava profesora i učenika

Uhićen nastavnik koji je nasrnuo na učenike, Fuchs: ‘Bio je pijan i takvom mu nije mjesto u školi’

‘Najstrože osuđujemo svaki oblik nasilja’

Tvrdi kako je škola u ovom slučaju postupila sukladno protokolima, napomenuvši kako su bez odgode obavijestili sve nadležne institucije o događaju, uključujući policiju čije je postupanje u tijeku. Međutim, detalje slučaja i postupanja nadležnih tijela, ističe ravnateljica, ne mogu iznositi.

–   Najstrože osuđujemo svaki oblik nasilja i držimo da nasilje nema opravdanja, neovisno o okolnostima. Slijedom navedenog, pokrenut je postupak otkazivanja ugovora o radu spomenutog nastavnika, a, po utvrđivanju svih činjenica i okolnosti, sukladno Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, razmotrit ćemo izricanje odgojnih mjera učenicima, zaključila je.

Izdvojeni članak
Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića tučnjava

Dio učenika brani uhićenog profesora, oglasio se i on: ‘Poričem da sam u razredu bio pijan’

Profesori zazivaju prosvjed podrške

Iako profesor poriče da je tijekom incidenta bio pod utjecajem alkohola, priznao je krivicu, a jučer smo pisali o tome kako mu podršku iskazuje dio učenika koji su rekli da je kriv učenik koji je poznat po provokativnom ponašanju. Val podrške iskazuje i popularna Facebook stranica ‘Učitelji, nastavnici, profesori‘, čiji pratitelji zazivaju prosvjed podrške svom kolegi i pozivaju sindikate na akciju.

Profesor u teškom stanju zbog više obiteljskih tragedija

Kako Dnevnik.hr doznaje od odvjetnika profesora, Veljka Miljevića, podnesena je žalba na odluku suda o istražnom zatvoru. Odvjetnik ističe da se profesor branio od napada, a da je učenike lakše ozlijedio. Kaže i da je sam profesor pred sutkinjom istrage svoje ponašanje nazvao nedopustivim.

– Da, on je sudjelovao u fizičkom obračunu koji nije rezultirao nekim naročitim posljedicama, ali je sam kao takav nespojiv s njegovim pozivom i da je on utoliko sasvim sigurno kriv, ali i da će nastojati da izbjegne bilo kakvu moguću situaciju jer da jednostavno više neće raditi, da će napustit taj poziv, kazao je Miljević za Dnevnik.hr.

Napomenuo je i da je profesor u teškom psihičkom stanju zbog više obiteljskih tragedija, a prije mjesec dana preminula mu je supruga. Rekao je da su neki, vjerojatno sudionici ovog nesretnog događaja, koristili profesorove tragedije na način koji nije doličan.