Pretraga

Izgleda da smo čitavo vrijeme u zabludi oko početka nastave, ministar: ‘Takva odluka ne postoji’

A- A+

Odgovarajući na pitanja novinara prije današnje sjednice Vlade, ministar znanosti i obrazovanja otkrio je da ne postoji zakonska ni ina odredba o tome da nastava mora počinjati u osam sati odnosno u 14 sati za popodnevnu smjenu. Odluka o početku nastave je, kaže, na ravnateljima. Zanimljivo, jedna je škola još prije pet godina pomaknula početak nastave.

Radovan Fuchs

foto: Denis Gaščić, srednja.hr

Nećete vjerovati, ali ravnatelji su krivi što ste se dosad budili ujutro. Otkrio je to danas ministar Radovan Fuchs.

– Ne postoji posebna preporuka ili savjet da nastava mora početi u 8 sati ujutro ili u 2 sata popodne, odgovorio je Fuchs na novinarsko pitanje može li se pomaknuti početak nastave, prenosi tportal.

Naime, ministar znanosti i obrazovanja naglasio je kako je način izvođenja nastave je u ingerenciji ravnatelja.

– Mi samo nadziremo je li nastava počela kako je dogovoreno, odvija li se po planu i izvodi po kurikulu, odnosno kako je preporučeno, istaknuo je Fuchs.

Komentirao je i cijepljenje nastavnika. Ponovio je kako se o cijepljenju prosvjetnih djelatnika razgovaralo s HZJZ-om i Ministarstvom zdravstva te da su oni u svom planu cijepljenja, koji je prošao javnu raspravu i kako takav je donesen, uvrstili po redoslijedu i prosvjetne djelatnike. O nastavnicima se, kaže, vodi računa kao o važnoj skupini radi održavanja nastavnih i odgojnih procesa.

Izdvojeni članak

Ova ideja oduševit će učenike: Hrvatski profesor predložio da škola ujutro počinje sat kasnije

Podsjetimo, raspravu o početku nastave otvorio je 2018. i profesor splitskog FESB-a Ivica Puljak. Tvrdio je kako su djeca neispavana jer nastava počinje u osam te tražio da se početak nastave u školama pomakne na devet sati. No, problem je što mnoge škole, zbog manjka prostora, moraju raditi čak u tri smjene. Zanimljivo, 24sata su još 2016. pisala kako je Varaždinska 1. Osnovna škola početak nastave s 8 sati pomaknula na 8.50 sati.

Izdvojeni članak

Zbog manjka prostora, nastavni sat im traje manje od 45 minuta: ‘Već smo navikli’

Međutim, i Zakon o odgoju i obrazovanju i Državni pedagoški standard propisuju da školski sat traje 45 minuta. No, u izvanrednim okolnostima škola može tražiti od Ministarstva da ga skrate. Lani smo tako pisali o školama čijim učenicima, što zbog preuređenja, što zbog manjka prostora, školski sat traje i po 35 minuta.