Pretraga

Ova ideja oduševit će učenike: Hrvatski profesor predložio da škola ujutro počinje sat kasnije

A- A+

Mnogim školarcima jutarnja je smjena u školi mrska zbog ranog ustajanja i uvijek im nedostaje taj jedan dodatni sat spavanja. Upravo na to danas se osvrnuo Ivica Puljak, hrvatski znanstvenik i profesor splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Predlaže da škola ujutro počinje u 9 ujutro i pritom se poziva na istraživanje prema kojemu kasniji početak nastave dobro utječe i na san i na izvršavanje obveza učenika.

Screenshot: YouTube

Znanstvenik i profesor splitskog FESB-a te član predsjedništva stranke Pametno Ivica Puljak danas je na Facebooku objavio status u kojem problematizira jutarnji početak škole u 8 ujutro te, pozivajući se na nedavno istraživanje, predlaže da škola ujutro počinje u 9 sati.

– Djeca i mladi su sve više neispavani. Jedno od mogućih rješenja je da škola započne kasnije, u 9h, umjesto u 8h. Jedno od najnovijih istraživanja na ovu temu pokazuje da pomicanje početka nastava za oko sat vremena produžava san tinejdžera, poboljšava ocjene i pažnju na satu. Naravno, prije toga treba sve škole organizirati u jednoj smjeni. Može li se ovo realizirati? Naravno da može, kad se bude htjelo. #SamoPametno, napisao je Puljak na svom Facebooku. 

Pritom se poziva na istraživanje objavljeno prije nekoliko dana. Znanstvenici ističu kako su školarci kronično neispavani te kao jednu od strategija koja bi to dokinula predlažu odgađanje početka škole ujutro za sat vremena. Promatrali su kako je pomicanje početka škole za sat vremena utjecalo na učenike u Seattleu te su došli do rezultata da takav potez produljuje san adolescenata za 34 minute, pozitivno utječe na ocjene, a osim toga, poboljšava pažnju i pohađanje nastave.

U anketi vas pitamo što vi o tome mislite, odnosno, kada bi po vama trebala počinjati škola ujutro.