Pretraga

Jedina srednja škola na Krku slavi 95. obljetnicu: ‘Bilo je mnogo turbulencija kroz godine’

A- A+

Srednja škola ‘Hrvatskog kralja Zvonimira’ na otoku Krku slavi 95. obljetnicu postojanja. Ova jedina škola na otoku nedaleko od Rijeke, kroz sve ove godine bitno se mijenjala pa tako osim što je nekoliko puta promijenila naziv i lokaciju, ona je kroz godine dobivala i nove srednjoškolske programe.  

Foto: službene stranice škole

Funkciju ravnateljice velike srednje škole u gradu Krku već šesnaest godina uspješno obavlja profesorica Đurđica Cvitkušić koja je i sama bila učenica te škole. U razgovoru nam je otkrila u kojim je sve škola projektima te kako se kroz 95 godina Srednja škola ‘Hrvatskog kralja Zvonimira’ mijenjala. 

Izdvojeni članak

Prva gimnazija Varaždin slavi 380. obljetnicu: Doznali smo što se sve od tad promijenilo

Preko gimnazije do škole s nekoliko smjerova

Sve do Šuvarove reforme, priča nam ravnateljica, na Krku je postojala samo gimnazija, da bi nakon ona postala škola s više različitih smjerova pa su tako iz nje osim gimnazijalaca izlazili i strukovnjaci spremni za tržište rada.

– Škola je imala jako veliki broj učenika zato što je jedan dio učenika završavao tu prve dvije godine pa su kasnije nastavljali u Rijeci. Nakon Šuvarove reforme uvodi se niz zanimanja, a neka su i danas vrlo aktualna jer prate zahtjeve tržišta i zahtjeve gospodarstva otoka Krka. Tako se uvode ugostiteljska zanimanja, kuhar, konobar, slastičar što imamo i danas kao i hotelijersko turistički tehničar te ekonomski smjer. Na taj način Gimnazija prestaje biti samostalni smjer, nego se integrira u školske centre. Krajem sedamdesetih godine uveli smo i strojarske programe, ističe ravnateljica.

Neki od programa kroz godine jednostavno i prestali postojati zato što više nema potrebe za njima, a posebno tu ravnateljica Cvitkušić ističe smjer za brodograditelja s drvom što je prije bio jedan od traženijih smjerova. 

Od 1921. godine do danas škola je promijenila nekoliko lokacija, imena i programa, no uvijek se nalazila u gradu Krku što je i danas čini jedinom školom na otoku.

– S obzirom na promjene, moram kazati kako je bilo mnogo turbulencije kroz godine u školi.Tako se škola razvijala kroz povijest, ali i kroz otok.  

Izdvojeni članak

Velika obljetnica jednog od najstarijih studentskih časopisa u Hrvatskoj

Bogati spektar projekata

Škola je kroz godine sudjelovala u brojnim projektima, a jedna je od rijetkih koje sudjeluju na međunarodnim razmjenama. 

– Naša škola je dva puta pobjedila na natječaju kojeg je raspisao Ured Europskog parlamenta u projektu ‘Europa pred izazovima’ tako su naši učenici bili u Strasbourgu. Prošli smo natječaj za mobilnost pa naši učenici odlaze na razmjenu u Portugal. Ugostitelji i učenici iz turističke jedan dio prakse odlaze odrađivati u Portugal. Uključeni smo u e-Twinning projekte i prošle smo godine bili i nagrađeni od Agencije za mobilnost. Dobili smo prestižnu nagradu Komet gdje smo u suradnji s dva programa sa školama, ponosno ističe ravnateljica Cvitkušić. 

Također, učenici turističkog i ekonomskog smjera kroz nekoliko dana sudjelovat će u Klagenfurtu gdje će sudjelovati na jednoj međunarodnoj prezentaciji vježbeničkih tvrtki tzv. Posebni socijalni poduzetnik, a jedan učenik iz Škole putuje u London na natjecanje. 

Izdvojeni članak

Srednjoškolci iz Vele Luke sami osmišljavaju turistički vodič za Korčulu

Učenici se vraćaju na otok

S obzirom na veliku obljetnicu škole, ravnateljica nam je kazala da se mladi otočani nakon obrazovanja rado vraćaju na otok posebice ako završavaju zanimanja koja mogu raditi na Krku.

– Počeli smo voditi evidenciju o tome koliko se učenika vraća na otok nakon obrazovanja, ali nismo još došli do konačnog broja. Veliki broj ih se vraća pogotovo oni učenici koji su odabrali zanimanje koje je traženo tu. Ili čak traže neki program koji je zanimljiv da se vrate na otok, rekla je Cvitkušić.

Broj učenika u školi varira o tome koliko na otoku ima osmaša pa tako srednja škola na Krku sada broji 347 učenika, dok je lani bilo 20 učenika više. 

– Inače ja sam učenica ove škole. Pohađala sam gimnaziju, ali nećemo sada reći koje godine i nakon završenog fakulteta vratila sam se na otok. Izrazito sam ponosna što sam se vratila u školu gdje sam završila svoje srednjoškolsko obrazovanje jer se nekako učenici vrlo rado sjećaju tog razdoblja gdje su svi jako povezani, tvrdi ravnateljica te dodaje kako su 12. listopada proslavili svečano obilježili 95. obljetnicu koju je vrlo rado podržala i delegacija Primorsko goranske županije te pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin s kojima škola već dugo surađuje.