Pretraga

Kako izgleda škola u Irskoj? ‘Samo je jedan roditeljski sastanak godišnje, djeca uče kroz igru’

O obrazovnom sustavu u Hrvatskoj i o njegovim problemima znaju već i ptice na grani. No, postoji li u Hrvatskoj nešto što je bolje nego u drugim zemljama? Kako uopće izgledaju obrazovni sustavi u drugim zemljama? Možemo li nešto iz njihovog sistema primijeniti i kod nas kako bi riješili određene probleme koji se vuku već godinama? Kako bismo to saznali kontaktirali smo Hrvate koji su se preselili u neku drugu zemlju i čija djeca ili dijete ondje pohađa školu. Prva zemlja o čijem ćemo školstvu pisati je Irska, a kako to kod njih funkcionira ispričali su nam roditelji iz Hrvatske koji u Dublinu žive već devet godina i čija je kćer ove godine krenula u školu.

karta irske i zastava irske na krati, slika učenika s torbom okrenut leđima

Foto: Canva

Trava je zelenija u Irskoj, barem što se tiče prirode i financijskog aspekta. Ali, je li zelenija i u njihovom školstvu? Na to pitanje odgovor smo potražili kod roditelja iz Hrvatske koji žive u Dublinu već devet godina. Oboje su zaposleni te rade puno radno vrijeme, a njihova kćer je ove godine krenula u školu, ali ne u klasičan prvi razred kao što je to slučaj u Hrvatskoj.

– U Irskoj je obavezan predškolski odgoj koji se održava u sklopu škole. U predškolski odgoj se mogu upisati djeca najranije s četiri i pol godine, a najkasnije od pet i pol do šest godina. Prva godina predškolskog odgoja se zove Junior Infants (mlađa djeca), a druga godina predškolskoj odgoja se zove Senior Infants (starija djeca). Nakon toga djeca kreću u prvi razred. Osnovna škola zavrsava na kraju šestog razreda, što je zapravo osam godina ‘školovanja’ s predskolskim odgojem. Po završetku osnovne škole djeca kreću u srednju školu koja traje od pet do šest godina, pričaju nam roditelji koji su nas zamolili da ostanu anonimni.

Njihova kćer zapravo je sada treći razred kada se ubroje prve dvije godine obveznog preškolskog odgoja. No, roditelji naglašavaju kako se obrazovni sustavi i funkcioniranje škola u Irskoj razlikuje od regije do regije i da je moguće da je u nekom drugom mjestu drugačiji način izvođenja nastave.

– U Irskoj postoji više vrsta osnovnih škola. Naše dijete pohađa Educate Together. Škola počinje u 08:30 i završava u 14:10.Vrijeme početka i završetka varira od škole do škole. Škole su samo djelomično financirane od države, a ostatak dolazi od zajednice kroz razno razne fundraising aktivnosti. Zbog tog razloga razina edukacije nije ista u svim školama, što smatramo da nije dobro. Škole koje su u bogatijim susjedstvima imaju bolje školske i izvanškolske izborne programe, govore nam roditelji.

‘U Hrvatskoj je obrazovni sustav puno zahtjevniji, djeca u Irskoj provode više vremena učeći kroz igru i vole ići u školu’

Njihova škola ima i učenicki odbor koji se sastoji od dva predstavnika svakog razreda i imaju tjedni sastanak s ravnateljem gdje mu mogu reći što bi se moglo poboljšati u školi. Objasnili su nam kako djeca u razrednoj nastavi u Irskoj imaju satove matematike, engleskog, irskog te predmet koji je, kako su naveli, sličan Prirodi i društvu u Hrvatskoj, samo što se kod njih taj predmet zove – Relationships and sexual education. Dodaju kako je taj predmet drugačiji u svakom razredu jer se prilagođava dobi učenika.

– U Hrvatskoj je obrazovni sustav puno zahtjevniji. Djeca u Irskoj provode više vremena učeći kroz igru i vole ići u školu. Pogotov mađa djeca koja se igraju i imaju razne igre za poboljšavanje motorike. Hrvatsko školstvo nudi više općeg znanja, a Irsko je opuštenije i ne stvara veliki pritisak na djecu niti na roditelje. Rezultat toga je veseli odlazak u školu, ali dugoročno još ne znamo što je bolje od toga, barem što se tiče stečenenog znanja. Za sada naginjemo da je hrvatsko ipak bolje, poručili su roditelji.

Izdvojeni članak
učenica gleda u kalendar

Mislite da škola u Hrvatskoj počinje prerano? U nekim europskim zemljama počela je već u kolovozu

‘Svaka škola ima aplikaciju preko koje roditelji komuniciraju i učiteljica preko nje objasni zadaću’

U Irskoj neke škole također nude dnevni boravak, što je zapravo produženi boravak kod nas. No, u Irskoj se ta opcija dodatno plaća i, kako nam kažu roditelji, poprilično je skup, a sastoji se od pisanja zadaće, igranja, raznih zabavnih radionica i ručka. S obzirom da njih oboje radi njihovoj kćeri je potreban boravak te ju moraju pokupiti najkasnije do 18:30. Uz to, njihova škola organizira i razne satove nakon škole, poput plesa, lego kluba, španjolskog jezika, nogometa, glazbenog, ali se i ti sati plaćau dodatno.

– Postoji samo jedan roditeljski sastanak godišnje, a ako želite dodatne informacije morate kontaktirati učiteljicu što nam se baš i ne sviđa. Voljeli bi imati više informacija o napretku djeteta. Svaka škola ima aplikaciju preko koje roditelji mogu komunicirati sa školom i dobivati razne obavijesti. Učiteljica objasni zadaću na aplikaciji, ravnatelj šalje obavijesti na razini škole i slično. Uz to, naša škola ima i digitalne tjedne novine u kojima je pregled što se radilo tog tjedna u svim razredima, slike, obavijesti itd., ispričali su nam roditelji.

Prijave za školu u Irskoj kreću godinu dana ranije i ide se po redosljedu prijavljivanja te je moguće, ako se dogodi da ima previše prijava, da dijete neće biti primljeno u školu. Stoga je potrebno prijaviti se u više škola, a uvjeti su godine djetete i lokacija, odnosno prednost na upis imaju oni koji su bliže školi.