Pretraga

Irska je sve privlačnija hrvatskim studentima: Predstavnici tamošnjih sveučilišta odgovaraju na vaša pitanja

A- A+

Još jedan virtualni događaj u organizaciji agencije IntegralEdu održat će se 28. siječnja za učenike i studente zainteresirane za studiranje u Irskoj, zemlji s velikim izborom sveučilišta, prepoznatih po izvrsnosti u istraživanju i inovacijama. Budući studenti dobit će tako priliku razgovarati s predstavnicima tamošnjih sveučilišta.

ilustracija: Diogo Palhais / Unsplash

Irska je posebice privlačna hrvatskim studentima upravo zbog njezine sličnosti s Hrvatskom u broju stanovnika, veličine države i općenito tople prijateljske atmosfere, kao i velike orijentiranosti prema obitelji. Trenutno u Irskoj živi oko 20 000 Hrvata, no s podjednako velikim brojem međunarodnih studenata Irska svojim studentima i stanovnicima garantira i uistinu kozmopolitsku atmosferu.

Kao jedna od europskih država kojima je službeni jezik engleski, Irska je odličan izbor za većinu studenata zbog lakoće korištenja engleskog jezika u komunikaciji i tijekom samog studija. Irska je i europsko sjedište za brojne multinacionalne korporacije poput Googlea, IBM-a, Applea i ostalih.

Minimalna plaća od 10,10 eura po satu

Irska sveučilišta u većini slučajeva naplaćuju određene naknade, no one su vrlo često u potpunosti ili djelomično pokrivene subvencijama od strane određenog sveučilišta ili irske Vlade. Najpoznatiji program financijskih subvencija u Irskoj dodjeljuje financijska sredstva na temelju primanja kućanstva i udaljenosti određenog sveučilišta od vlastitog doma.

– Sveučilišta u Irskoj zahtijevaju plaćanje studentskih doprinosa čiji iznos može dosegnuti do 3.000 eura, no postoje sveučilišta koja pokrivaju cijeli iznos školarine za svoje studente pod određenim uvjetima ili se sredstva mogu dobiti iz izvora koje osigurava irska Vlada. Stipendije se nude studentima za pokrivanje školarina i životnih troškova. Vrsta i iznos subvencije utvrđuje se ovisno o razini i trajanju studijskog programa, ali uzimajući u obzir i obiteljski prihod, navodi Filip Cirkvenčić, obrazovni savjetnik iz agencije IntegralEdu.

Također, Irska svojim studentima nudi odlične mogućnosti zapošljavanja tijekom studiranja i nakon završetka studijskog programa. Studenti smiju raditi 20 – 40 sati tjedno i zarađuju minimalnu plaću od 10,10 EUR po satu što im uvelike pomaže s životnim troškovima.

Većina sveučilišta u Irskoj nudi vlastiti smještaj za internacionalne studente. Najčešći oblik smještaja je stan u kojem zajedno živi više studenata (4-8 studenata po stanu), ali postoji i mogućnost odabira privatnog smještaja ili smještaja kod host obitelji. Mjesečni troškovi smještaja mogu iznositi oko 400 eura, a tome se dodaju i režije od oko 30 eura. Otprilike 170 eura mjesečno trebalo bi predvidjeti za hranu, a 135 eura za prijevoz. Udžbenici i nastavni materijali mogu doseći 70 eura, a trošak ostalih aktivnosti može iznositi od 30 do 75 eura.

Sad imate priiku: Razgovarajte s predstavnicima sveučilišta

U četvrtak, 28. siječnja, na virtualnom događaju Study in Ireland, mladi Hrvati će imati priliku razgovarati s predstavnicima sveučilišta Limerick University, Griffith College i Dundalk Institute of Technology (DkIT). Registracija je besplatna na platformi događaja: https://app.brazenconnect.com/a/world-education/e/Kdeml.

Događaj će se održati od 14:00 do 17:00. Zainteresirani mogu sudjelovati na webinarima sveučilišta i o irskom obrazovnom sustavu te u privatnim razgovorima s predstavnicima sveučilišta.

Raspored događaja u nastavku:
14:00 – 14:30 – Sve o obrazovanju u Irskoj, IntegralEdu webinar
14:30 – 15:30 – Study at Dundalk Institute of Technology – studiji, stipendije, pripravništva, webinar
15:30 – 16:00 – Study at Griffith College Dublin – studiji, stipendije, pripravništva, webinar
16:00 – 16:30 – Study in the University of Limerick, institucija s jednim od najvećih programa pripravništva u Europi, webinar

Više od 25 godina isksutva

Organizator virtualnog sajma je IntegralEdu, najveći savjetnik za obrazovanje u inozemstvu. Grupa Integral ima međunarodno iskustvo od preko 27 godina u pružanju potrebnih informacija studentima, roditeljima i svima onima koji su zainteresirani za odabir najboljih obrazovnih programa i obrazovnih institucija u inozemstvu, od srednjih škola do sveučilišta i jezičnih centara. Prisutni su u Hrvatskoj od 2015. godine a, agencija predstavlja preko 500 vrhunskih obrazovnih institucija širom svijeta.