Pretraga

Kako je e-Dnevnik pobjedio markiranje

A- A+

Uvođenje e-Dnevnika u škole postalo pravi internetski hit i to ne zbog mogućnosti i modernizacije koje on pruža, već zbog Facebook grupe ‘Dnevna doza e-dnevnika’ u kojoj se nudi široka paleta print-screenova anonimnih zapisa iz profesorskih bilješki. Iako grupa sada već broji preko 60.000 vjernih fanova, mi ćemo uvođenje e-Dnevnika u školske klupe sagledati s nešto ozbiljnije strane.

Prošle su četiri godine otkako je projekt pod nazivom e-Dnevnik uveden u hrvatski obrazovni sustav. Te 2011. godine tek su tri škole poznate plave knjige eksperimentalno zamijenile softverskim programom kojim se ocjenjivanje, evidentiranje i uspjeh učenika vrši elektroničkim putem.

U prošloj školskoj godini samo 554 škole u Hrvatskoj prešle su na elektronički dnevnik

Godinu dana kasnije, 31 škola u Hrvatskoj prešla je na takav način evidencije, a već 2013. godine na ovaj projekt prijavilo se dvjestotinjak osnovnih i srednjih škola diljem regije. I dok su mišljenja već tad bila podijeljena, što zbog teške prilagodbe nekih profesora na promjene, a što zbog činjenice da je ovakav sustav namijenjen tehnološki naprednijim školama, iz CARneta nam kažu kako je u prošloj školskoj godini uključeno 174 novih škola pa tako ukupno dobijemo broj od 554 škola koje koriste aplikaciju e-dnevnika. Što je zapravo malo brojka, obzirom da u Hrvatskoj ima ukupno više od tisuću osnovnih i srednjih škola.

Izdvojeni članak

[Dnevna doza e-Dnevnika] Skinut zavjet šutnje iz hrvatskih učionica

Profesorsko pružanje otpora elektroničkoj razrednoj knjizi

Prema mnogim profesorima, projekt e-Dnevnika hvale je vrijedan projekt, a neke ranije napravljene ankete među profesorima koji se služe e-Dnevnikom potvrđuju da njih čak 95% takav način evidencije smatra boljim od klasičnog dnevnika. Splitska Treća gimnazija jedna je od škola koja je u potpunosti prešla na e-Dnevnik. Ravnateljica škole Mirjana Matijević za naš portal kazala je kako u početku bilo pružanja manjih otpora od strane nekih profesora, ali da su u konačnici svi prigrlili nov način upisivanja ocjena.

– E-Dnevnik ima svoje prednosti i mane; zbog mnoštva fileova teže je pregledavati sve unesene bilješke i ponekad se dogodi da zbog tehničkih poteškoća profesori ne mogu na samom početku sata unijeti tražene evidencije, ali na stranu toga, u e-Dnevnik stanu iscrpnije bilješke o učenicima nego u razredne knjige. Budući da uskoro više neće biti ocjenjivanja, to će također ubrzati proces, priznala je ravnateljica Matijević.

U e-Dnevniku profesori upisuju isključivo ocjene iz svog predmeta i nemaju mogućnost uvida u druge ocjene što ponovno dovodi do dvojakih mišljenja. Ravnateljica Treće splitske gimnazije smatra kako takav sistem s jedne strane nije dobar zbog tog jer učenika ne možeš sagledati u cjelini, a s druge smatra kako je nekad profesorima ipak potrebna individualizacija.

Izdvojeni članak

Hakerski napad srednjoškolca na CARNetov e-Dnevnik

Znamo kome je uvođenje e-Dnevnika došlo kao naručeno. Putem aplikacije e-Dnevnik za roditelje, roditelji mogu pristupiti u osobne podatke svojeg djeteta: u ocjene, izostanke, i sve ostale bilješke koje su nastavnici unijeli o učeniku u e-Dnevnik. Na taj način kaže nam profesorica Matijević, roditelji znatno spremniji dolaze na roditeljske sastanke.

– e-Dnevnik je super stvar osobito kada imate djecu koja ne govore istinu, kazala nam je majka dvojice srednjoškolaca iz Bjelovara ne krijući svoje oduševljenje novim načinom evidentiranja.

Nadalje, kaže kako je prije konstantno posjećivala stranice e-Dnevnika što joj je pomoglo u suzbijanju čestih izostanaka njenih dječaka.

Roditelji ocjene mogu vidjeti tek nakon 48 sati, ali i zloupotrijebiti sustav

– Ono što treba napomenuti je da roditelji unos u sustav vide tek nakon proteka roka od 48 sati, što učenicima daje određeno vrijeme da informacije o ocjenama doma sami iskomuniciraju, kazao nam je Goran Škvarč iz CARneta.

Roditelji svoju aplikaciju mogu koristiti jedino ako imaju korisnički račun putem e-Građana. Međutim, lukavi roditelji najčešće kreću jednostavnijim putem ‘zloupotrebljavajući’ korisnički račun svoje djece pa umjesto da ocjenu vide 48 sati nakon upisa, putem e-Dnevnika za učenike ocjenu vide i prije nego se dijete vrati iz škole. I dok ova činjenica nekim učenicima nimalo dobro ne sjeda, neki su zbog svojeg otvorenog odnosa s roditeljima zadovoljni uvođenjem e-Dnevnika.

– Pa meni je okej, ali puno njih govori da im se to ne sviđa jer ti roditelji odmah vide ocjene. Imaš unaprijed upisane ispite, a i ispitivanja funkcioniraju po principu slučajnog odabira. Dosta dobra stvar je to, rekla nam je Ella, učenica drugog razreda Salezijanske gimnazije u Rijeci.

Sve u svemu, svi naši sugovornici se slažu kako je uvođenje e-Dnevnika vidljivo smanjilo broj izostanaka pa je popularno markiranje u nekim školama palo u drugi plan, a neki su zbog činjenice da ocjena prije njih dolazi kući ozbiljno prionuli učenju.

Kako je e-Dnevnik pobjedio markiranje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap