Pretraga

Koliko zarađuju učitelji i nastavnici? Ovo su njihove plaće za listopad 2022., nakon dva povećanja

Prosječna plaća učitelja u osnovnoj školi je 9.009 kuna, a nastavnika u srednjoj 9.453 kune. Podaci su to o plaćama koje su dobili za listopad ove godine, nakon dva povećanja osnovice u ovoj godini. Inače, plaće su im, u odnosu na ranije, kroz ta dva povećanja porasle za osamsto do devetsto kuna.

nastava u učionici, razred

Ilustracija: Pexels

Kolike su plaće nastavnika u školstvu, a kolike u visokom obrazovanju? Ministarstvo znanosti i obrazovanja ustupilo nam je tablicu s podacima za listopad 2022. Dali su nam podatke o prosječnoj i medijalnoj plaći nastavnika.

OSNOVNA, PROSJEČNA, MEDIJALNA PLAĆA...

Plaću zaposlenika škola čini osnovna plaća i dodaci na osnovnu plaću. Iznosi o prosječnim i medijalnim isplaćenim plaćama sadržavaju i dodatke na plaću koji su ugovoreni važećim kolektivnim ugovorima poput dodatka za prekovremeni rad, dodatka za rad u smjenama, za rad u posebnim uvjetima rada, ali ne i naknadu za prijevoz. Prosječna plaća računa se kao aritmetički prosjek svih plaća u nekom sustavu; ona stoga predstavlja okviran broj jer ne govori puno o tome koliko je u sustavu onih s malom, a koliko onih s velikom plaćom. Medijalnu plaću dobijemo tako što poredamo plaće od najniže do najviše, a medijalna je ona koja se nalazi u sredini; to znači da polovina ljudi u sustavu ima veću plaću od medijalne, a polovina manju.

Prosječna plaća oko 9.000 kuna

Prema službenim podacima za listopad 2022., nastavno osoblje u osnovnim školama – što obuhvaća učitelje, stručne suradnike i odgajatelje – ima prosječnu mjesečnu neto plaću od 9.009 kuna. Kod medijalne plaće nema značajnijeg odstupanja, neto iznosi 8.937 kuna. Očekivano, najniže prosječne plaće imaju učitelji bez napredovanja, a oni sa zvanjima, i kako se ta zvanja penju, imaju veća primanja. Učitelji u najvišem zvanju izvrsnog savjetnika tako prosječno imaju 12.099 kuna, odnosno medijalno 11.892 kune mjesečno. Naglasimo da prosjek godina nastavnog osoblja u osnovnim školama iznosi 44. To je potencijalno važno za kontekst, budući da se za svaku godinu staža dobiva povećanje plaće od 0,5 posto.

plaće učitelja u osnovnoj školi za mjesec listopad 2022. godine

U srednjim su školama plaće nešto veće. Nastavno osoblje koje, kako smo napomenuli, obuhvaća nastavnike, stručne suradnike i odgajatelje, prosječno mjesečno zaradi neto 9.453 kune, dok medijalna plaća iznosi 9.272 kune. Plaće su, logično, u prosjeku manje nastavnicima koji nisu napredovali, a penju se po zvanjima. Nastavnici u najvišem zvanju izvrsnog savjetnika prosječno imaju 12.423 kune, a medijalno 12.217 kuna mjesečno. Zaposlenik u redovima nastavnog osoblja u domaćim srednjim školama u prosjeku ima 47 godina.

plaće nastavnika u srednjoj školi za mjesec listopad 2022. godine

Plaće rasle za oko 900 kuna

Posljednji put kad smo izvještavali o prosječnim i medijalnim plaćama nastavnika u osnovnoj i srednjoj školi, imali smo podatke za veljaču. Sindikati javnih službenika od tada su, u dva navrata, pregovorima s Vladom uspjeli izboriti dva povećanja osnovice; prvo povećanje osnovice od 4 posto je nastupilo u travnju, a drugo, od 6 posto, u listopadu. Podaci koje danas imamo, dakle, pokazuju plaće prosvjetara nakon dva povećanja osnovice ove godine.

Plaće učitelja u osnovnoj školi u  veljači su iznosile prosječno 8.190 kuna, a medijalno 8.139 kuna. Nakon dva povećanja porasle su, dakle, za 819 kuna, a medijalno za 798 kuna. Nastavno osoblje u srednjim školama u veljači je prosječno zarađivalo 8.525 kuna, a medijalno 8.381 kunu. Oni su osjetili neko veće povećanje, kada gledamo prosjek nekih 928 kuna, a medijalna

Kako učiteljske i nastavničke plaće stoje u usporedbi s plaćama svim domaćih zaposlenika vidjet ćemo 20. prosinca. Tada će Državni zavod za statistiku objaviti izvješće s prosječnim i medijalnim plaćama svih zaposlenika hrvatskih tvrtki, za mjesec listopad.