Pretraga

Ovo su prosječne i medijalne plaće učitelja i nastavnika: Od štrajka porasle za više od tisuću kuna

A- A+

Nakon više od četiri mjeseca i višestrukih upita, srednja.hr je od Ministarstva znanosti i obrazovanja konačno dobila podatke o prosječnim i medijalnim plaćama prosvjetara u osnovnim i srednjim školama. I učitelji i nastavnici u prosjeku imaju plaću preko 8.000 kuna bez prijevoza što, u odnosu na razdoblje prije jesenskog štrajka 2019., predstavlja povećanje od preko tisuću kuna.

prosvjed 25.11.2019.

Foto: Srednja.hr

Nakon višestrukih upita od Ministarstva znanosti i obrazovanja konačno smo dobili podatke o prosječnim i medijalnim plaćama domaćih prosvjetara. Ustupili su nam tablicu s primanjima za veljaču 2022. godine koja se odnosi na učitelje i nastavnike u osnovnim te srednjim školama.

OSNOVNA, PROSJEČNA, MEDIJALNA PLAĆA...

Plaću zaposlenika škola čini osnovna plaća i dodaci na osnovnu plaću. Iznosi o prosječnim i medijalnim isplaćenim plaćama sadržavaju i dodatke na plaću koji su ugovoreni važećim kolektivnim ugovorima poput dodatka za prekovremeni rad, dodatka za rad u smjenama, za rad u posebnim uvjetima rada, ali ne i naknadu za prijevoz. Prosječna plaća računa se kao aritmetički prosjek svih plaća u nekom sustavu; ona stoga predstavlja okviran broj jer ne govori puno o tome koliko je u sustavu onih s malom, a koliko onih s velikom plaćom. Medijalnu plaću dobijemo tako što poredamo plaće od najniže do najviše, a medijalna je ona koja se nalazi u sredini; to znači da polovina ljudi u sustavu ima veću plaću od medijalne, a polovina manju.

Prosvjetari prosječno imaju nešto više od 8.000 kuna

Prema službenim podacima, nastavno osoblje u osnovnim školama – što obuhvaća učitelje, stručne suradnike i odgajatelje – ima prosječnu mjesečnu neto plaću od 8.190 kuna. Kod medijalne plaće nema značajnijeg odstupanja, neto iznosi 8.139 kuna. Očekivano, najniže prosječne plaće imaju učitelji bez napredovanja, a oni sa zvanjima, i kako se ta zvanja penju, imaju veća primanja. Naglasimo da prosjek godina nastavnog osoblja u osnovnim školama iznosi 43. To je potencijalno važno za kontekst, budući da se za svaku godinu staža dobiva povećanje plaće od 0,5 posto. Ovo su podaci, naglasimo još jednom, za veljaču 2022. godine. Detaljnije podatke pogledajte u tablici ispod i, naglasimo, da ravnatelji ne ulaze u dolje izlistani prosjek i medijan plaća, kako u osnovnim, tako ni u srednjim školama.

prosječne plaće učitelja u osnovnim školama (tablica)

Izvor: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

U srednjim su školama plaće neznatno veće. Nastavno osoblje koje, opet, obuhvaća nastavnike, stručne suradnike i odgajatelje, prosječno mjesečno zaradi 8.525 kuna, dok medijalna plaća iznosi 8.381 kunu; radi se o, naglasimo, neto iznosima. Plaće su, logično, u prosjeku manje nastavnicima koji nisu napredovali, a penju se po zvanjima. Zaposlenik u redovima nastavnog osoblja u domaćim srednjim školama u prosjeku ima 47 godina. Detaljnije podatke možete provjeriti u tablici ispod.

prosječne plaće nastavnika u srednjim školama (tablica)

Izvor: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća u veljači ove godine iznosila je 7.452 kune, a medijalna neto plaća 6.151 kunu. To su podaci koji se odnose na opću populaciju zaposlenih.

Plaća u prosjeku rasla za više od tisuću kuna

Više od dvije godine nakon najduljeg u povijesti štrajka domaćih prosvjetara, povećanja u plaćama se vide. Tijekom 2019., kada su štrajkali i prosvjedovali, prosječna neto plaća učitelja i nastavnika iznosila je oko 7.100 kuna.

Nakon izborenog povećanja koeficijenta složenosti poslova, ali i povećanja osnovice za sve javne službenike, taj se iznos u prosjeku nešto povećao. No, onda je krenula pandemija i online nastava pa su prosvjetari izgubili neke dodatke poput naknade za smjenski rad.

Tako su u ožujku, odnosno travnju 2020. godine prosječne neto plaće nastavnog osoblja u osnovnim i srednjim školama iznosile oko 7.500 kuna. Drugim riječima, plaća prije štrajka i plaća danas među prosvjetarima se u prosjeku razlikuje za više od tisuću kuna, odnosno došlo je do prosječnog povećanja plaće u tom iznosu.

Izdvojeni članak

Imamo prosječne plaće profesora po mjesecima, zarade preko 7.000 kuna bez prijevoza

Četiri mjeseca pokušavamo dobiti ove podatke

Put do novih podataka o plaćama prosvjetara bio je, na naše iznenađenje, poprilično trnovit. Prvi smo upit, vezano za plaće u studenom prošle godine, poslali još u prosincu. Kako nismo dobivali odgovor, taj smo upit nekoliko puta ponovili, a službenicima Ministarstva smo i u drugim dopisima napominjali da još nismo dobili odgovore.

Prošlo je više od tri mjeseca od našeg prvog upita pa smo Ministarstvu znanosti i obrazovanja 24. ožujka uputili i službeni zahtjev temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama. U navedenom roku od 15 dana koliko je Ministarstvo imalo na raspolaganju da nam dostavi podatke, odgovor nismo dobili. Uputili smo stoga i požurnicu temeljem istog mehanizma da bi nam odgovor i tablica s traženim podacima konačno stigla prije nekoliko dana.

prosvjed nastavnika 25.11.2019.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap