Pretraga

Modernizacija ili kontrola? Učitelji će skenirati otisak prsta na ulazu u školu, ovako izgleda uređaj

A- A+

Svaki put kada uđu odnosno izađu iz škole nastavnici će morati očitati otisak prst, prilikom čega će uređaj registrirati točno vrijeme očitavanja prsta. To, drugim riječima, znači da će Ministarstvo imati uvid u to kada pojedini nastavnik uđe u školu i izađe i provede li na radnom mjestu zaista osam sati. Kako ne bi bilo varanja, na svaki će ulaz i izlaz iz škole morati biti ugrađena nadzorna kamera. Novi je ovo način države da osigura da svaki prosvjetar na plaći iz proračuna tu plaću svojim radom i zaradi.

učionica

Ilustracija: Unsplash | srednja.hr

Prije otprilike dvije godine škole diljem svijeta zatvorila su svoja vrata. Kontaktnoj, fizičkoj nastavi, koju smo do tada zvali samo nastava, jer za drugačiju nismo znali, došao je kraj. Sve je prešlo u online svijet. Nastavnici i učenici su svakog dana sjeli za kompjutere i na taj način ‘išli’ u školu.

Neki nastavnici ne rade gotovo ništa

No, nije svakome dan bio isti. Dok su se neki nastavnici marljivo ustajali  ranije kako bi sve pripremili, držali videolekcije u stvarnom vremenu, pripremali zadatke i druge materijale za učenike, drugi to, pak, nisu činili. Učenici su nam nebrojeno puta ispričali kako neki nastavnici uopće ne daju nikakve materijale, osim uputa da se nauči pojedina lekcija i zadatka koji trebaju riješiti za domaću zadaću.

To je, osim što je odjeknulo među obrazovnim stručnjacima i novinarima, stvorilo i određen jaz među nastavnicima te ponovno pokrenulo raspravu o pitanju koje se prešutno rijetko postavlja u nastavničkim krugovima jer je dosta osjetljivo. Pitanje je to, pogađate, o tome tko koliko radi, odnosno ne radi kao učitelj ili nastavnik.

Otisak prsta na ulazu i izlazu iz škola

Dobro je poznato da i u normalnim okolnostima postoje nastavnici koji dođu, kažu svoje što imaju, daju neku zadaću i idu kući. Bez dodatnih materijala, osvježavanja nastavnog plana, novih metoda, rasprava, pitanja, eventualnih izvannastavnih aktivnosti iz njihovog područja. Dobro je poznato da takvi nastavnici, bez obzira na to što ne odrađuju ništa više od minimuma, imaju istu plaću kao i njihovi kolege koji rade puno više.

U Ministarstvu se dugo već razmišlja na koji način tome stati na kraj. Kako nam kažu naši izvori, s obzirom na to da ministri zadnjih godina padaju kao zrele kruške, resorni se ministar nije htio nikome zamjeriti. Zato je i odlučeno, odmah u startu, pričaju nam, da neće mijenjati plaće nastavnicima ovisno o predmetu koji predaju i dodatnim aktivnostima koje obavljaju. No, shvatili su da nešto ipak moraju učiniti.

Jedino što mogu zahtijevati od svakog nastavnika jest da osam sati dnevno, pet dana u tjednu, provede u školu obavljajući svoje obveze. No, to je teško kontrolirati na terenu uzmemo li u obzir da imamo preko 1.300 matičnih i još oko 1.100 područnih škola. Zbog toga im je sinula briljantna ideja. Na ulaze, odnosno izlaze iz škole stavit će digitalni čitač prsta, kakvi već koriste u nekim regionalnim poduzećima.

Postavit će i nadzorne kamere

Svaki put kada uđu odnosno izađu iz škole nastavnici će morati očitati otisak prst, prilikom čega će uređaj registrirati točno vrijeme očitavanja prsta. To, drugim riječima, znači da će Ministarstvo imati uvid u to kada pojedini nastavnik uđe u školu i izađe i provede li na radnom mjestu zaista osam sati. Još uvijek nije poznato hoće li nastavnik morati provesti osam sati u komadu u školi, no pretpostavlja se da će se gledati kumulativno. Ipak dosta nastavnika radi u nekoliko škola, i morat će se nekoliko puta dnevno očitati na ulazu i izlazi iz svake od tih škola.

Uz uređaje za očitavanje otiska prsta, koje možete vidjeti gore na fotografiji, svaka će škola, koja to nema, na ulazu i izlazu dobiti nadzorne kamere, uključujući i vatrogasne izlaze. Država je svjesna da su u prilikama u kojima mnogi od njih žive i rade nastavnici bili prisiljeni postati snalažljivi te da će na sve načine pokušati izbjeći ovu mjeru kako bi otišli na kavu ili održati instrukcije za novac. Ovaj će projekt krenuti u nekoliko pilot škola u Zagrebu, a od iduće bi se školske godine trebao proširiti po cijeloj Hrvatskoj. Još doduše nema informacija o tome što će biti sa seoskim školama u kojima jedva ima struje, no Ministarstvo ne djeluje zabrinuto.

Sretan prvi april svima! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.