Pretraga

Naj profesor: Kazo se zna obući u bumbara i zadržati disciplinu na satu

A- A+

Nije mu neobično doći na sat odjeven u bumbara ili učenike u slobodno vrijeme odvesti na izlet i napraviti im roštilj za pamćenje, a nerijetko ih na satu počasti kakvom dobrom hranom. Kazimir Berljavac iz Pule jedan je od najomiljenijih profesora, a u svojih 115 kila najveću težinu zauzima njegovo veliko srce i smisao za humor, što je dobitna kombinacija za srednjoškolce kojima predaje vjeronauk. Osim što on uči njih, učenici uče i njega, a tvrde da bi se njihov Kazo popeo i na Mount Everest za svoje učenike.

Kazimir Berljavac već 15 godina predaje vjeronauk, a trenutno radi u Gimnaziji Pula te u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu također u Puli. Iako mu se satnica ponekad proteže od osam ujutro do 19 sati navečer, ovaj veliki veseli čovjek još većeg srca uživa u svom profesorskom zvanju svaki dan. Kazimir, poznatiji pod nadimkom Kazo na Facebooku ima preko tisuću prijatelja, a njegov inbox je otvoren svim učenicima koji trebaju pomoć.

Izdvojeni članak

Naj profa: Predaje vjeronauk i pjeva u heavy metal bendu

‘Glupo je misliti da su profesori jedini izvor znanja i informacija’

Ostvarenje atmosfere u razredu nije mu problem, jer je i sam kao mlad volio predavača koji je imao smisla za humor.
– Meni je smisao za humor jedan od najboljih i najzdravijih načina kako održati pažnju učenicima, ali to ne radim nasilu jer preferiram spontanost i otvoren duh, objasnio nam je svoju tajnu profesor Kazimir.

Iako je spontan i humorističan, ovaj nesvakidašnji vjeroučitelj zna održati disciplinu u razredu.

Na njegovim satovima nema nereda, a sve nezgodne situacije rješavao je s učenikom u četiri oka. – Nikad u 15 godina rada nisam slao učenike pedagogu, što ne znači da neću već sutra. Vjerojatno u disciplini pomaže i moj fizički izgled, to jest mojih 115 – 120 kilograma, ovisno o blagdanima, priznao nam je Kazimir Berljavac i dodao kako je on zasigurno najteži katolik u Puli.

Smatra da je glupo da si profesori umišljaju kako su jedini izvor znanja i informacija, obzirom na današnje vrijeme interneta i brojnih načina komunikacije. Većina informacija koje profesori daju u školi dostupne su na internetu, no u škola i profesori će mladima dati međusobnu socijalizaciju, dijalog i toleranciju i zbog toga, smatra profesor, se isplati ići u školu i biti učenik.

Sluša elektroniku, voli prirodu i dobro pojest’

Zamolili smo neke učenike Kazimira Berljavca da kažu nešto o svome profesoru, a oni su nam otkrili kako im je svima promijenio živote.
– Uljepšava naše školovanje i ruši predrasude u vezi profesorskog zvanja. Nikad ne znate kad će napraviti nešto ludo i neobično, naprimjer obući kostim bumbara za vrijeme nastave ili organizirati dvodnevni izlet koji uključuje 21 km pješačenja, pričaju nam učenici.

Na izletu zna pustiti svakakvu glazbu, od elektronske preko domaće do turske, a sve su iznimno plesne što je učenicima i sam profesor dokazao. Osim toga pokazao je da je njegov roštilj daleko najbolji, tvrde učenici koji su imali samo riječi hvale za vjeroučitelja.

Mnogo zabave i iskrenosti potrebno je da učenici samoinicijativno napišu ovako lijepe riječi o svome profesoru.

Nastavnik Berljavac tvrdi da je najbitnije da si nastavnici ne umišljaju da to što su učenici 20, 30 godina mlađi znači da ih mogu zavarati.
– Gluma se brzo razotkrije i tada pada autoritet i utjecaj samog profesora pred učenicima, pa nerijetko postanu smiješni i neuvjerljivi, objašnjava profesor Kazo.

profesor Kazimir s učenicima

Izdvojeni članak

Riječki maturanti oduševili profesora dirljivim pismom

Ljubav bez komplikacija i filozofiranja

Osim liječnika i svećenika, jedno od humanijih je profesorsko, jer njihov predmet je čovjek.
– Kroz predmet koji obrađujemo mi se sami očovječujemo, citrao je Kazimir svog profesora.
Tvrdi da često mladima pokušava objasniti kako se ljubav mjeri veličinom žrtve, te da mu nije teško odvojiti minute slobodnog vremena da svoje učenike sasluša i da oni to cijene i pokazuju.

– Nema tu puno filozofije, jednostavno oni znaju da ja volim njih i da me nije sram to priznati, bio je iskren.
Kako to biva u svakom iskrenom odnosu, tako i ovaj nije samo jednosmjeran jer osim što profesor Berljavac dijeli svoje znanje učenicima i oni koječemu uče njega. – Uče me jednostavnosti, iskrenosti, pravednosti. Vidim u njima novu nadu, novo jutro za našu zemlju i svijet uopće, priznaje profesor i dodaje kako je možda naivan, ali svojim učenicima potpuno vjeruje.

To su potvrdili i učenici koji ga smatraju dosjetljivim i kreativnim, a sate vjeronauka iznimno poučnim, zanimljivim te ispunjene smijehom, žestokim iskrenim raspravama ali i hranom koju Kazimir često donese na nastavu kako bi počastio svoje učenike.