Pretraga

[Naj profesor] Legendarni splitski profesor desetke učenika besplatno priprema za državnu maturu

A- A+

Teško je u jednom novinskom članku napisati sve uspjehe i priznanja koja je u bogatoj obrazovno-sportskoj karijeri postigao profesor matematike iz Splita Vinko Bajrović. Recimo samo da je u zadnjih mjesec dana dobio dvije nagrade za životno djelo i to ‘Ivan Filipović’ za postignuća u školstvu te ‘Franjo Bučar’ za sportske rezultate kao košarkaš i funkcioner. No i u 77-oj godini, entuzijazam ga ne napušta te od prvog prosinca priprema potpuno besplatno 54 splitska učenika za državnu maturu. U razgovoru nam više otkriva sam profesor Vinko.

Profesor Bajrović (fotografija iz njegove privatne arhive)

Vinko Bajrović je 77-godišnji profesor matematike iz Splita, koji i nakon dugotrajne i uspješne obrazovno-športske karijere, ne posustaje u želji da nešto od svojih znanja prenese na mlađe naraštaje. Tako od prvog prosinca potpuno besplatno priprema više desetaka maturanata za državnu maturu. I to već nekoliko godina zaredom.

Izdvojeni članak

Naj profesorica: ‘Svaki predmet može biti vrlo zanimljiv učenicima ako ga se metodički kvalitetno pripremi i prezentira’

Više od četiri desetljeća u školstvu nagrađeno priznajem za životno djelo

Kako smo naglasili u posljednjih mjesec dana profesor Bajrović je zavrijedio dvije nagrade za životno djelo. U više od četiri desetljeća rada u obrazovanju, između ostaloga je predavao istovremeno matematiku u splitskoj Osnovnoj školi Ruđer Bošković te Tehničkoj školi. Ostale funkcije nam sam pojašnjava.

– Državnu nagradu ‘Ivan Filipović’ za životno djelo dobio sam za postignuća u školstvu. Nakon 10 godina rada u školi, 33 godine sam radio u Zavodu za školstvo kao nadzornik-savjetnik za matematiku u svim osnovnim i srednjim školama Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

U toku rada sam unaprijeđen u višeg savjetnika, organizirao stručna usavršavanja učitelja i nastavnika, natjecanja učenika i pisao udžbeničku literaturu za više razrede osnovne škole, rekao nam je profesor Bajrović.

Izdvojeni članak

Naj profesor: Jozu iz Mioca svi vole, a zna i zaplesati ‘Harlem Shake’


Pionir rukometa u Splitu, nogometaš, ali i dugogodišnji košarkaš u KK Split

Kao što iz naslova ovog okvira iščitavate, profesor Bajrović se bavio trima sportovima, a u dva splitska bisera bio je i funkcioner. Stoga je zavrijedio i nagradu za životno djelo, iako dodaje da nikada kune nije zaradio od bavljenja sportom. – Nagradu “Franjo Bučar” za životno djelo sam dobio za postignuća u sportu. 10 godina sam igrao u KK Splitu, 15 godina sam bio njihov tehniko (Katica za sve), to danas nazivaju sportskim direktorom. Zatim sam 10 godina bio tehniko reprezentacije i na kraju 9 godina potpredsjednik Skupštine HNK Hajduka u vremenu kad smo izveli vrlo uspješno preoblikovanje HNK Hajduk iz Udruge građana u sportsko dioničko društvo. Jedan sam od pionira igranja rukometa u Splitu, a igrao sam i nogomet u NK Dalmatinac. Nije se čuditi da sam istovremeno igrao u tri različita sporta. Nije se ovako divljački treniralo dva puta dnevno, već dva puta tjedno plus utakmice, pojasnio je podrobno 77-godišnji profesor.

‘Tko želi uspješno raditi s djecom mora ih i voliti’

Iako su instrukcije iz matematike uvijek tražene, profesor Bajrović se nije time okoristio. Naprotiv, više desetaka splitskih učenika priprema za maturu.

– Već u četvrtak sam radio s njih 62. Radimo ponedjeljkom i četvrtkom po dva sata, a završit ćemo krajem svibnja 2015. Radim besplatno, to je moj humanitarni prilog onima kojima je potrebno. Fenomenalni su. Uvijek kažem da su djeca ta divna stvorenja.

Onaj tko želi uspješno raditi s djecom, mora ih i voliti. tada se radi s guštom. Želim i svojim kolegama dati do znanja da nije u šoldima sve, poetičan je 77-godišnji profesor.

Izdvojeni članak

Naj profesor: Toni Milun svima daje besplatne instrukcije, a među studentima je omiljen

Program iz matematike treba prilagoditi mogućnostima i interesu učenika

Kao dugogodišnjeg djelatnika u obrazovanju, koje je dijelom proveo i na nadzorničkim funkcijama, pitali smo profesora Bajrovića kako matematiku učiniti manje omraženom u učeničkim krugovima.

– Malo je poznavati struku, a ne i metodiku matematike ili obrnuto. Struka i metodika idu ‘pod ruku’. Imam zamjerke na rad većeg broja učitelja i nastavnika matematike.

Ne razumiju da stalno moraju učiti, a u prvom redu programe prilagoditi mogućnostima i interesu svojih učenika, jasan je profesor Vinko.

Izdvojeni članak

Naj profesor: Kazo se zna obući u bumbara i zadržati disciplinu na satu

Objavio knjigu matematičkih zadataka s državne mature i odrekao se honorara koji mu pripada

Profesor Bajrović je u svome gustom rasporedu pronašao vremena i izdati nekoliko knjiga. No i u tom pogledu nije izostala njegova ljudska strana.

– Supruga, koja je isto profesorica matematike i ja smo napisali knjigu s preko tisuću metodički riješenih zadataka s do sada provedenih 14 državnih matura. Dakako, da će dobro doći maturantima i njihovim profesorima. Odrekli smo se i honorara od te knjige samo da bi bila što jeftinija i dostupnija učenicima, objasnio je uistinu jedinstveni čovjek i profesor.

Pošto nam nije bilo jasno, kako i kada stigne sve ovo postići, tražili smo da nam opiše jedan svoj radni dan.

– Od devet do 12, kafić, kapučino, tisak, poneki zadačić i možda jedna politička humoreska. Upravo mi je izašla iz tiska sedma knjiga političkih humoreski. Od 12.30 do 13.30 ručak, a od 13.30 do ponoći rad, rad i samo rad, instrukcije i pisanje problematike školstva, analiziranje, govori Vinko Bajrović i napominje kako humoreske koje redovno piše nisu naivno štivo.

– Kroz šalu treba reći istinu, upućuje nas legendarni splitski profesor.