Pretraga

Naj profesor: Jozu iz Mioca svi vole, a zna i zaplesati ‘Harlem Shake’

A- A+

Splitska matematička gimnazija, Mioc, već 20 godina ima istog profesora iz geografije. Jozo Bagarić je 53 – godišnji nastavnik koji svaki dan s veseljem obavlja svoj posao. Ne podiže glas na svoje učenike i uspjeva se dogovoriti s njima oko svake sitnice. Posljednji čin kojim je postao još omiljeniji je njegov ‘Harlem Shake’ ples s učenicima u razredu.

profesor Jozo pleše Harlem Shake

Jozo Bagarić svaki dan već posljednjih 20 godina sa smiješkom ide na posao, u splitski Mioc, kako bi predavao učenicima geografiju. Vicevi na satu čine atmosferu veselom, a učenici svog profesora naprosto obožavaju. Nedavno su mu maturanti otpjevali stih ‘Uskoro se mi rastajemo, ali našeg profesora Jozu zaboraviti nećemo’. Provjerili smo u čemu je tajna njegove popularnosti.

Izdvojeni članak

Naj profa: Predaje vjeronauk i pjeva u heavy metal bendu

Postoji međusobno poštovanje i pravila igre su jasna

Završivši fakultet u Zagrebu, potraga za poslom Jozu Bagarića je dovela do Splita. Nakon nekoliko kraćih izmjena radnog mjesta, njegov drugi dom postala je splitska III. gimnazija, poznatija pod nazivom Mioc.

– U ovoj školi sam odgojio brojne generacije, uskoro ću imati situacije da mi i sinovi učenika dolaze na nastavu, kroz smijeh nam je objasnio legendarni Jozo.

Upitali smo profesora kako izgleda njegov sat i na koji način uspijeva zadržati disciplinu na satu, no on nam je kazao kako problema s ponašanjem učenika nema.
– Moji učenici su odgovorna djeca, svi uvijek odrade ono što im kažem. S njima nikad nisam imao problema, jer ja imam jasna pravila i kad god sam ja pošten prema njima, oni su pošteni prema meni, objasnio je profesor pravila igre.

Izdvojeni članak

Riječki maturanti oduševili profesora dirljivim pismom

‘Valjda me vole zbog moje osobnosti’

Prosjek razreda kojem predaje je iz geografije 4,5 i u ovoj situaciji bi se možda neki profesori zapitali jesu li preblagi, međutim ovaj diplomirani geograf smatra da je to u redu.

– Ja svojim učenicima nudim odgovaranje po dogovoru. Oni nauče gradivo i pojave se spremni jer poanta je da nauče, kazao nam je sugovornik. Dodaje kako je svjestan da radi u matematičkoj gimnaziji nakon koje učenici uglavnom upisuju tehničke fakultete, te ne smatra svoj predmet najvažnijim u gimnazijskom kurikulumu.

– Ovi učenici imaju i do 15 predmeta, pa naravno da moraju imati raspored odgovaranja. Zbog toga kod mene nema situacije da mi razred pobjegne s nastave zbog ispitivanja ili kontrolnog ispita, pohvalio se profesor Bagarić.
Atmosfera u razredu je opuštena, ali u granicama potrebnima za efektivan rad.

Zbog ovakvog stava profesor je omiljen među svojim učenicima, a upitali smo ga koja je tajna njegova rada. – Svi smo kakvi jesmo i to je dio nas. Ja svoje učenike nastojim realno ocijeniti i tu im nimalo ne popuštam. Ako me ipak pored svega toga vole, to je valjda zbog moje osobnosti, valjda sam im interesantan, skromno je priznao geograf Jozo.

Izdvojeni članak

Naj profesor: Kazo se zna obući u bumbara i zadržati disciplinu na satu

Bivši učenici ga uvijek pozdravljaju i stanu pričati s njim

Posljednji njegov dogovor s učenicima postao je svima poznat, jer je dogovorio s jednim razredom da će umjesto sata geografije održati ‘harlem shake’ ples.
– Oni su vam mene zamolili i ja sam pristao. Mladi moraju imati neki ventil da potroše svoju energiju, a ples je najbolji način za to. Još su me zamolili da ja malo učinim koji plesni korak, pa rekoh zašto ne, opisao je naš sugovornik.

Školski sat koji su učenici utrošili na ples morali su odraditi jedan predsat narednoga tjedna, stoga nitko nije bio u gubitku.
Učenici su sretni zbog njegova načina razmišljanja i fleksibilnosti u dogovoru s mladima.
– Atmosfera u razredu je uvijek vesela, on je jednostavno takvog duha. Ponekad zna ispričati neki vic o Muji pa se svi ‘strgamo’ od smijeha, kazao nam je jedan od učenika.

Pozitivne reakcije o Jozi Bagariću imaju i svi bivši učenici, o čemu svjedoči i profesorova tvrdnja da mu se nikad nije dogodilo da ga neki bivši učenik na ulici ne zaustavi i ne popriča s njim.
– To je valjda zato što volim raditi s mladim osobama i biti među njima. Ma njihova dob je najljepša dob, a s njima sam i ja sretan kad radim svoj posao, zaključio je ovaj omiljeni profesor.
U nastavku možete pogledati kako Jozo pleše sa svojim učenicima poznati ‘Harlem Shake’ ples.