Pretraga

[Najdugovječniji ravnatelj] Ivica Beloglavec na čelu je Strukovne škole Sisak od 1992.: ‘Uvijek gledam prema budućnosti’

A- A+

Ivica Beloglavec ravnatelj je Strukovne škole Sisak već 30 godina. Za vrijeme njegovog dugog staža Strukovna škola Sisak doživjela je brojne promjene, između ostalog i prelazak u novu, modernu školsku zgradu. Ravnatelja Beloglavec nam je otkrio koje su razlike između školstva nekad i sad te kako zainteresirati učenike za strukovna zanimanja.

ravnatelj beloglavec

Foto: privatna arhiva, Google Maps Street Wiew | montaža srednja.hr

Na čelu Strukovne škole Sisak već gotovo 30 godina nalazi se Ivica Beloglavec. Ravnateljem je postao 1992. godine, kada je imao 33 godine. Bilo je to turbulentno razdoblje stvaranje nove države, ali i novog školstva.

– Školstvo se tada počelo formirati i tražili smo najbolji put u svakom smislu, od programa do svega ostalog. Atmosfera je bila dobra, svi smo bili veseli i spremni za obavljanje posla. Svi smo s entuzijazmom i voljom radili onako kako smo mislili da bi bilo najbolje, prisjeća se Beloglavec.

Licenciranje ravnatelja ima prednosti i mane

Kao jedinu razliku između školstva tada i danas ističe današnju uhodanost, dok su se tada tek dogovarali novi kurikulumi i načini rada. Smatra da je razdoblje početaka hrvatskog školstva bilo čak i ljepše za ravnateljski posao jer su svi bili puni entuzijazma oko stvaranja nove države i novog školstva.

Licenciranje ravnatelja Beloglavec smatra dvosjeklim mačem jer kako kaže, bilo bi moguće vidjeti koji su ljudi stvarno za ravnatelja, ali s druge strane može se dogoditi da se nekome tko je sposoban zbog licenciranja onemogući da postane ravnateljem. On sam je 1993. godine završio školu za ravnatelja, ali licenciranje tada nije provedeno, a o njemu se priča do danas. Sam je prošao više reizbora za ravnatelja i smatra da je za potencijalnog ravnatelja najvažnije da ima bazu unutar škole koja ga podržava.

Izdvojeni članak
ivan kovačević ravnatelj

[Najdugovječniji ravnatelj] Postao je ravnatelj s 34, usred rata, a onda transformirao školu

‘Život se svakodnevno mijenja’

Strukovna srednja škola u Sisku poznata je po inovacijama i promjenama. Osim što se škola nedavno preselila u novu zgradu koju su čekali dugo godina, bili su među prvim školama koja je uvela eksperimentalni program Škole za život. Beloglavec smatra da ravnatelj sa svojim stavom može znatno utjecati na promjene u školi.

– Uvijek gledam prema budućnosti. Uvijek razmišljamo o tome što možemo promijeniti i na koji način, a sve sa svrhom da da bi bili što učinkovitiji u onome zbog čega i jesmo u ovom poslu, a to je da djeci omogućimo što više. Zbog toga pokušavamo uvijek razmišljati na način koje se sve promjene mogu napraviti da bi škola, a s tim i školovanje tih učenika išlo prema naprijed. Moramo biti svjesni da se život svakodnevno mijenja, tako da uvijek postoji potreba za novim zanimanjima, novim tehnikama i načinima podučavanja, kaže Beloglavec.

Deficit strukovnih zanimanja

Problem deficitarnosti strukovnih zanimanja u Hrvatskoj je prisutan već duže vrijeme, a da bi se učenici zainteresirali za strukovna zanimanja Beloglavec smatra da je potrebno mijenjati generalna društvena razmišljanja o školovanju i životu. Smatra da učenici i roditelji trebaju odbaciti stari način razmišljanja u kojem se strukovne škole biraju jer se smatra da se ondje neće trebati truditi, već treba birati strukovna zanimanja s ciljem odabira dobro plaćenog zanimanja s kojim se može dobro živjeti. Osim toga, kao problem ističe ukidanje minimalnog bodovnog praga pri upisu u srednje škole, jer je tada znatno pao interes za trogodišnje strukovne škole.

– Imamo slučajeve, osobito u ovim našim manjim sredinama, da djeca s dvojkama upisuju gimnazije i ekonomske škole. To je problem jer se u škole onda susreću s učenicima koji jednostavno ne mogu savladati program, a bili bi vrlo dobri majstori i obrtnici koji će jednog dana proizvoditi i biti korisni za državu. Puno korisniji nego ako ponavljaju razred i sami nisu zadovoljni ako nemaju nikakav uspjeh, kaže Beloglavec.

Izdvojeni članak

[Najdugovječniji ravnatelj] Vinko Grgić iz II. OŠ Čakovec kaže da je status ravnatelja nekad bio bolje riješen

Novi smjerovi i inovacije

Pred Ivicom Beloglavcem je novi ravnateljski mandat, a u planu su dodatna poboljšanja i inovacije. Osim nekih izmjena i prilagodbi na novoj zgradi škole, razmišlja se i o uvođenju novih smjerova, osobito na području grafike gdje se razmišlja o uvođenju smjera grafičkog 3D dizajnera, a u planu su i nova trogodišnja zanimanja. U Strukovnoj školi Sisak rade i na interesiranju učenika za trogodišnja zanimanja koja polako izumiru, poput onih građevinskih. Državu već duže vremena muči nedostatak zidara, tesara i krovopokrivača

– Spremni smo i radimo u dogovoru sa svim partnerima, od županije, grada do državnih ustanova na pozivanju učenika da odaberu obrtnička zanimanja. Isto tako, radimo na obrazovanju odraslih. Kroz to nastojimo nadoknaditi manjak redovnog obrazovanja u redovnim zanimanjima. Na sve načine pokušavamo povećati broj deficitarnih kadrova, kaže Beloglavec.