Pretraga

Naši učitelji dobili podršku u borbi za veće plaće i bolje uvjete rade: Podržali ih europski sindikalisti

A- A+

Domaći učitelji i nastavnici imaju podršku u borbi za veće plaće i bolje uvjete rada. Zaključak je to koji je na sastanku s našim učiteljskim i nastavničkim sindikatima iznijela Susan Flocken, predsjednica posebnog vijeća za obrazovanje pri Udruženju europskih sindikata (ETUCE). Sastanak je, kako priopćavaju iz Sindikata hrvatskih učitelja, održan s ciljem podizanja atraktivnosti učiteljske profesije.

nastavnica piše na ploči

Na profesorima je da učine matematiku zabavnom | Foto: Pexels

Sanja Šprem, ponovno izabrana predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, predvodila je sastanak sindikata Vertikale obrazovanja. Dogodilo se to prilikom službenog posjeta predstavnika ETUCE-a (European Trade Union Committee for Education) Hrvatskoj.

Dobili podršku u borbi za veće plaće

Sastanak je, priopćava Sindikat hrvatskih učitelja, održan s ciljem podizanja atraktivnosti učiteljske profesije. Na sastanku je prisustvovalo 17 predstavnika pet reprezentativnih sindikata, a to su Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske te Sindikat hrvatskih učitelja.

Susan Flocken, direktorica ETUCE-a, podržala je udružene sindikate u njihovim nastojanjima za osiguravanje boljih uvjeta rada, položaja i plaća zaposlenika, sigurnosti na radu, zapošljavanja, edukacija te inkluzije i jednakog pristupa obrazovanju. Uz nju je sastanku ispred ETUCE-a prisustvovao i potpredsjednik Branimir Štrukelj.

Izdvojeni članak
nastavnica drži nastavu u učionici, učenici ju slušaju

Koliko zarađuju učitelji i nastavnici? Ovo su njihove plaće za listopad 2022., nakon dva povećanja

Struka kao nositelj reforme

Na sastanku je, između ostalog, poručili su iz Sindikata hrvatskih učitelja, ukazano na potrebu većeg stupnja suradnje i socijalnog dijaloga te uvažavanja struke kao nositelja reformi. Sanja Šprem će zajedničke zaključke te probleme i potrebe unutar obrazovnog sustava predstaviti na sastanku ETUCE-a koji će biti održan u ožujku 2023. godine u Bruxellesu.

Ti bi zaključci, kako stoji u priopćenju Sindikata hrvatskih učitelja nakon održanog sastanka s europskim kolegama, trebali dodatno doprinijeti implementaciji kvalitetnijih rješenja na razini Europske unije.


ŠTO JE ETUCE?

ETUCE je krovna sindikalna europska organizacija za područje obrazovanja, a koja trenutno okuplja 125 sindikata obrazovanja s više od 11 milijuna odgojno-obrazovnih radnika. U ime ETUCE-a sastanku su nazočili Susan Flocken, predsjednica ETUCE-a za Europu i Branimir Štrukelj, potpredsjednik ETUCE-a.