Pretraga

Nastavnica s fotke, čiji maturanti drže fašistički pozdrav, neće dobiti otkaz: Evo kako će ju kazniti

A- A+

Nives Romanjek, nasmijana nastavnice s fotke brođanskih maturanata na kojoj nekoliko učenika diže desnicu u vis u znaku fašističkog pozdrava, neće dobiti otkaz. Ravnatelj škole Luka Mladinović medijima je danas uputio priopćenje u kojem objašnjava koje će točno biti sankcije za dotičnu nastavnicu.

Fotografiju na kojoj maturanti dižu desnicu u zrak na svojem je Facebook profilu objavila profesorica Nives Romanjek koja s njima pozira
Foto: SBplus

Zadnji dan nastave maturanata – norijadu – obilježilo je tek nekoliko incidenata, najveći zasigurno onaj iz Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu gdje su se maturanti CNC operateri fotkali, neki od njih držeći desnicu u zraku, u stilu fašističkog ili Hitlerovog pozdrava. S njima je na fotografiji, nasmijana lica, pozirala i nastavnica Nives Romanjek. U cijelu se priču zbog neprimjerenih simbola uključio i DORH, a ravnatelj škole Luka Mladinović odmah je osudio cijeli incident pa istaknuo da će škola postupiti prema protokolu.

Ništa od otkaza

Izgleda da je interni postupak završio, a ravnatelj je objavio koje će biti sankcije, donosi SBplus.

– U svrhu rješavanja slučaja objave fotografije maturanata Industrijsko–obrtničke škole od 25. svibnja 2022. godine, na kojima su pojedini učenici u neprimjerenom pozdravu. Nakon utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, te izvršenog razgovora s nastavnicom i roditeljima učenika odlučio sam nastavnici Nives Romanjek izreći pismeno upozorenje na obveze iz radnog odnosa s mogućnošću otkaza ugovora o radu. Nastavnica od školske godine 2022./2023. više neće moći aplicirati na razredništvo niti jednog razrednog odjela u našoj Školi. Ovim putem upućujem medijima ispriku i žaljenje u svoje osobno ime i u ime Industrijsko-obrtničke škole koju kao ravnatelj zastupam na neprimjerenim verbalnim istupima pojedinih djelatnika naše Škole isprovociranima uzbuđujućim i uvredljivim naslovom objavljenim na portalu SBplus. Ravnatelj Luka Mladinović, stoji u priopćenju koje prenosi SBplus.

Izdvojeni članak
sudački čekić

DORH će se baviti maturantima koji su se fotkali s fašističkim pozdravom: Profesorica dala izjavu

Pitali su i Ministarstvo

Isti je lokalni portal zatražio i odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja na pitanje o tomu kakvo će biti njihovo daljnje postupanje.

– Zatražili smo očitovanje škole o navedenom slučaju kako bismo dobili detaljnije informacije te zatražili od ravnatelja da nas obavijesti o poduzetim mjerama. U svakom slučaju, najoštrije osuđujemo navedeni slučaj, a Ministarstvo će nakon očitovanja škole poduzeti korake iz svoje nadležnosti, a isto tako uvjereni smo da će i druge nadležne službe i institucije npr. škola, Državno odvjetništvo i policija napraviti isto. Naime, u hrvatskom pravnom sustavu poticanje na nasilje i mržnju kažnjava se po nekoliko zakona: Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima ili Zakonu o suzbijanju diskriminacije te Kaznenom zakonu za koji prekršajne, odnosno kaznene prijave podnose Državno odvjetništvo i policija, za SBplus danas su odgovorili iz Ministarstva.

Podsjetimo, o ovome su slučaju u posljednjih tjedan dana pisali gotovo svi mediji, a spornu je fotografiju, na kojoj neki učenici dižu desnicu u vis u znak fašističkog pozdrav, pritom u maskirnim hlačama, crnim beretkama i crnim majicama s natpisom ‘Za norijadu spremni’ – tu je fotografiju na svojem Facebook profilu objavila upravo nastavnica Romanjek.