Pretraga

Norijadu obilježio i poneki incident: Učenici pozirali s fašističkim pozdravom, s njima i nastavnica

A- A+

Fašistički pozdravi, paljenje vatre usred grada, krađa LGBT zastave. Ove je godine tek poneki incident obilježio norijade maturanata diljem države. Najviše pažnje ipak plijeni priča iz Slavonskog Broda gdje su maturanti s desnicom u zraku, crnim beretkama, majicama i maskirnim hlačama, pozirali s desnicom u zraku, a s njima na fotografiji i nasmijana profesorica.

Foto: Ramona Šćuric, Matej Markovinović, srednja.hr

Incidenti na norijadi, proslavi posljednjeg dana nastave za maturante diljem države, nisu neka novost. Svake godine zabilježimo nekoliko slučajeva policijskih intervencija, neprimjerene majice, pozdrave i ponašanja. I ove smo godine detaljno izvještavali s norijade, a danas pažnju skrećemo na incidente koji su se jučer dogodili u nekoliko gradova.

Učenici s fašističkim pozdravom, pored njih nasmijana nastavnica

Možda najbizarniji od svih dolazi iz Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu. Kako je jutros izvijestio SBplus, tamošnji maturanti iz programa CNC operateri fotografirali su se s desnicom u zraku, odnosno s fašističkim ili ‘Hitlerovim pozdravom’. Njihovi su ‘kostimi’ također indikativni; svi su imali crne beretke, crne majice s natpisom ‘Za norijadu spremni’ i maskirne hlače. Ono što je nedvojbeno najbizarnije u cijeloj priči što se, kako se vidi iz priložene fotografije koju su nam ustupili kolege sa SBplusa, s njima fotografirala i nastavnica, u istoj odori, s osmijehom na licu.

Fotografiju na kojoj maturanti dižu desnicu u zrak na svojem je Facebook profilu objavila profesorica Nives Romanjek koja s njima pozira
Foto: SBplus

Kako piše SBplus, radi se o nastavnici Hrvatskog jezika i književnosti u toj školi Nives Romanjek. O svemu su s lokalnog portala za komentar upitali i ravnatelja škole Luku Mladinovića koji je novinarki odmah kazao da je takvo ponašanje krajnje neprihvatljivo.

– Naravno da to ne podržavamo. Zgrožen sam i fotografijom i objavom na društvenoj mreži; o čemu dosad uopće nisam bio informiran. U školskom su dvorištu imali samo beretke, svi su bili jako veseli i ja sam ih tamo osobno pozdravio te ispratio u povorku gradom. Nisam primijetio sporne natpise, inače bih reagirao. Učenika je puno pa je teško obratiti pozornost na sve, ali razrednica je trebala reagirati. Industrijsko-obrtnička škola itekako je osjetljiva na ovakve stvari. Nipošto ne stojimo iza toga. Još jednom ćemo sve provjeriti i utvrditi odgovornost, rekao je ravnatelj Mladinović za SBplus.

Napomenimo, konteksta radi, da su ovogodišnji maturanti rođeni u pravilu 2003., 2004. ili 2005. godine.

Dubrovački maturanti također dizali desnicu u zrak

Ni dubrovački se maturanti, iz tamošnje Pomorske škole nisu baš proslavili civiliziranim ponašanjem. I oni su u zrak dizali desnicu, a uza sve su, posred ulice, zapalili i vatru. Sve smo imali prilike na svoje oči vidjeti na snimci Dubrovačkog lista, koju možete pogledati ispod.

Zagrebački maturant otuđio LGBT zastavu

Kako pišu 24sata, na Trgu Republike Hrvatske, nedaleko zgrade rektorata zagrebačkog sveučilišta i Muzičke akademije, jedan od maturanata popeo se na stup na kojem je visjela LGBT zastava duginih boja i skinuo ju. Dok se penjao, ostali su pod njim navijali, što se vidi u videu koji je čitatelj poslao spomenutom portalu.

– Iskreno mi nije bilo ugodno. Bio je Pride pa su postavili te zastave koje su počele nestajati, zatim je bila ona klupa što su je prefarbali… mislim da bi ovako mladi ljudi koji su maturanti trebali imati drugačije razmišljanje i neke malo naprednije stavove, rekao je čitatelj za 24sata, koji je video snimio u prolazu.


OGLASILA SE ZAGREBAČKA POLICIJA

Zagrebačka policija danas se oglasila povodom jučerašnje norijade u Zagrebu. Nisu, kažu, zabilježili niti jedan događaj koji je u većoj mjeri narušio osjećaj sigurnosti građana.

– Jučer, 25. svibnja od 12 do 20 sati na prostoru parka ‘Bundek’ održana je tradicionalna proslava ‘Dan maturanata’. Tijekom okupljanja policijski službenici postupali su prema osam osoba, od kojih je dvoje maloljetnih, zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kao i nedozvoljenog korištenja pirotehničkih sredstava. Tijekom održavanja javnog okupljanja na području Centra oštećena su dva tramvaja te na području Trnja jedan autobus. Također, tijekom proslave lakše su ozlijeđena četiri maturanta, od čega su dvije ozlijede zabilježene na području Jastrebarskog, a dvije ozljede na području Centra Grada Zagreba, istaknuo je


Naši su reporteri Ramona Šćuric i Matej Markovinović jučer proveli cijeli dan sa zagrebačkim maturantima, a o situaciji na terenu izvještavali smo iz minute u minutu. Što se sve događalo tijekom dana i kako su maturanti proslavili svoj dan diljem države, pročitajte ovdje.

Najbolje trenutke sa zagrebačke norijade, koju su naši reporteri detaljno pratili, također ne želite propustiti. Od Trga bana Jelačića do Bundeka, od bengalki i zviždaljki do saksofonista, saželi smo sve u jedan video koji možete pogledati ispod.

Više o norijadi pročitajte u sljedećim tekstovima:

[VIDEO] Pogledajte trenutak kad je maturant zasvirao poznati narodnjak na saksofonu pa dobio 200 kn

[VIDEO] Spektakularno: Maturanti školu pretvorili u klub i ludo se zabavili, zaplesala i nastavnica

Ovo morate vidjeti: Križevački maturanti svom nastavniku posvetili cijeli jedan dio norijade

Totalno drukčiji od drugih: Maturanti u Labinu za norijadu se odlučili provozati, pogledajte u čemu

Brašno potrebitima umjesto po ulicama: Maturanti Medicinske škole u Puli za norijadu čine dobra djela

Maturanti iz MIOC-a polažu ispit zrelosti na drugačiji način: Ni ove godine neće prosipati brašno na norijadi


Portal srednja.hr započeo je s projektom Brucoš 101 koji će vas upoznati sa čarima studentskog života. Naučit ćete sve o glavnim konceptima studiranja, a dobit ćete i najvažnije informacije o maturi i upisu na visoka učilišta. O svemu tome moći ćete čuti i na video konferenciji na našem YouTube kanalu koja se održava 27. svibnja s početkom u 10 sati. Pretplatite se na naš newsletter kako biste primali specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja te kako biste dobili podsjetnik o održavanju konferencije.