Pretraga

Nepotrebna histerija? Mamu Mirtu šokirali crteži kobasice u udžbeniku

A- A+

U redakciju portala Zadovoljna.hr javila se majka koja smatra da udžbenik njenog djeteta, ‘Dip in 1’ promovira nezdravu hranu kao ukusnu. Ogorčena je, jer kaže, hamburger, pizza, špageti i banane koji su na slici i u pjesmici promoviraju se kao ukusni obroci. Urednica udžbenika kaže kako je cilj lekcije bio potpuno drugačiji – naučiti djecu jezično sličnim izrazima u hrvatskom i engleskom jeziku.

Foto: Zadovoljna.hr

Mama Mirta ostala je zapanjena lekcijom iz udžbenika engleskog jezika svog prvašića. Jako ju je naljutio crtež uz pjesmicu ‘Yummie’ u kojoj se nabraja kako su hamburgeri, pizze i banane ukusna hrana.

Izdvojeni članak

Sramotno: Pogledajte kako se u Hrvatskoj truju djeca kroz udžbenik za osnovne škole

Crteži hamburgera i pizze su ‘šokantan sadržaj’

Crtež pizze i banane mamu su uspjeli razljutiti do te mjere da se morala javiti novinarima.

– Ta lekcija veliča kao ukusnu, da ne kažem promovira, nezdravu hranu (na slici su cola, hamburgeri, kobasice, industrijski sok) za koju je čak službena preporuka Ministarstva zdravlja iz 2013. da se izbjegava. Osobno sam šokirana tim sadržajem u doba kad su ljudi sve svjesniji utjecaja hrane na zdravlje, rast i razvoj. Tu bi lekciju trebalo ukloniti ili zamijeniti nekom drugom, kazala je za Zadovoljna.hr mama Mirta.

Ne možemo se ne zapitati zna li ova mama uopće čitati, budući da je očito samo pregledala slike bez da je pročitala o čemu je lekcija uopće.

– Cilj lekcije ni na koji način nije promoviranje nezdrave hrane. Cilj lekcije su jezično slični izrazi za hranu koji se koriste u hrvatskom jeziku, odnosno koji na engleskom i hrvatskom zvuče slično, što je slučaj s riječima hamburger, pizza, hot dog, puding i banana koja se također nalazi na slici. A banana je zdrava hrana kao i puding pripremljen na zdrav način, rekla je za portal Zadovoljna.hr Sanja Ivoš urednica za Engleski jezik u Školskoj knjizi.

Dodaje kako uz lekciju stoje i uputstva profesorima da djeci daju zadatak da izdvoje koja je hrana na slici zdrava, a koja ne.

Foto: Zadovoljna.hr

‘Vaša histerija oko prehrane radi daleko veću štetu vašem djetetu od hamburgera’

Većina komentara na društvenim mrežama podrugljivog je karaktera prema mami Mirti, a neki tvrde kako je njen potez rezultat ‘viška slobodnog vremena’ koje ima te kako nije na učiteljici engleskog da njeno dijete uči koja je hrana zdrava.

Izdvojeni članak

[Poster] Skandalozan udžbenik iz povijesti koje nalikuje na katekizam

– Joj, dajte molim vas. Svako malo netko uvrijeđen sadržajem nečeg… Uče engleske riječi i to je to. Vi objašnjavate, svojim primjerom i odgojem, što je ok, a što nije. Neće nijedno dijete, iole razumno, pomisliti da što je u knjizi se mora jesti svaki dan… A ako pomisli, imate veći problem, napisala je jedna gospođa na Facebook komentarima.

Druga pak gospođa sažalijeva dijete i kaže kako mu ‘ovakva histerija’ nanosi daleko veću štetu od crteža hamburgera u udžbeniku.

– Ako kući kuhate i pazite što se jede, onda će vaša djeca usvojiti te navike. Uostalom, zar zaista mislite da ih možete ‘zaštititi’ od pizze, TV-a, slatkiša i ostaloga i da će odrasti, a da nisu to probali i pritom i uživali i pomislili kako je fino? Ohladite! Vaša histerija oko prehrane radi daleko veću štetu vašem djetetu od hamburgera, komentirala je druga gospođa.