Pretraga

Neslaganje udruga: Kako podučavati o homoseksualnosti u zdravstvenom odgoju?

A- A+

Nakon što je prije par dana Queer Zagreb pozdravio temu diskriminacije i stigmatizacije seksualnih manjina u kurikulumu zdravstvenog odgoja, javila se i udruga Glas roditelja za djecu. Tvrde da homoseksualne udruge traže toleranciju prema sebi, a nemaju je prema drugima. Queerovci su im na to odgovorili da je govor protiv osoba različite seksualne orijentacije homofobičan.

Queer Zagreb je na svojim stranicama objavio priopćenje u kojem pozdravlja novotarije u zdravstvenom odgoju. Smatraju pozitivnim što obrazovni sustav uvodi teme vezane uz homoseksualnost, tj. uz sprečavanje stereotipa i predrasuda prema LGBT osobama.

Izdvojeni članak

Ladislav Ilčić: “Heteroseksualni odnos vrjedniji je od homoseksualnog”

Ovu objavu komentirala je Udruga Glas roditelja za djecu koja tvrdi kako su pola literature vezne uz temu spolnosti napisali homoseksualni aktivisti. Navode kako onda nije ni čudo da su homoseksualne udruge zadovoljne programom zdravstvenog odgoja koji je od ove godine uveden u škole.

– Jasno je da se radi o nametanju jedne ideologije pod plaštem neupitnosti cijelog zdravstvenog odgoja, kazao je Ladilav Ilčić, predsjednik GROZD-a.
U toj udruzi su nezadovoljni ‘jer je prije nekoliko godina program udruge GROZD izabralo 89 posto učenika i roditelja, a današnji program Foruma za slobodu odgoja je izabralo svega 11 posto’.

Izdvojeni članak

Priča homoseksualca koji je izašao iz ormara: Djed me je nazvao i rekao budi hrabar i svoj

Čim kažeš nešto kritički o homoseksualnom ponašanju odmah si nazadan

U programu Glasa roditelja za djecu također se potiče učenike na prihvaćanje osoba homoseksualne orijentacije. No jednako tako, u programu se i kritički govori o homoseksualnom ponašanju.

Ilčić navodi kako homoseksualne udruge traže toleranciju prema sebi, a pritom nisu nimalo tolerantne prema drugima. Smeta ga što nikome nije dopušteno kritički govoriti o homseksualnom ponašanju, dok se ‘o svemu na svijetu treba moći kritički govoriti’.

Ako netko krene kritički govoriti o homoseksualnom ponašanju, obično je proglašen homofobom i nazadnjakom, navodi Ilčić i pita se ‘gdje je nestalo pravo na pluralnost mišljenja?’

‘Svi trebaju učiti o jednakosti’

S njime se ne slažu Queerovci iz udruge Domino, čiji je predsjednik Zvonimir Dobrović objasnio koja je zadaća obrazovanja.

– Učenje o jednakosti i tolerenciji zadaća je obrazovnog sustava i novi programi su korak u dobrom smjeru.

Iz Queera dodaju kako je ‘govorenje protiv osoba različite seksualne orijentacije, boje kože i etničke pripadnosti na temelju samo tih razlika nazadno, homofobično, rasističko i ksenofobično ponašanje.