Pretraga

U škole velikog grada ulazi Zdravstveni odgoj: Učenike želimo pripremiti za zdrav, zadovoljan i sretan život

Prevencija ovisnosti, zdrava prehrana, seksualno zdravlje, spolnost i rodna ravnopravnost, mentalno zdravlje – ovo je samo dio tema koje će se obrađivati na izvannastavnoj aktivnosti Zdravstveni odgoj, koja bi od jeseni 2024. trebala ući u riječke osnovne škole. Prije uvođenja u škole program će se u odabranima provoditi eksperimentalno. Kako nam otkrivaju iz Grada Rijeke, izrada kurikuluma je u samoj završnici, a već sredinom listopada on bi trebao biti i javno predstavljen.

nastava_ učenica_škola

Ilustracija: Unsplash

Iako u školama u Hrvatskoj zdravstveni odgoj postoji kao međupredmetna tema, brojni su pokazatelji kako ta edukacija nije dostatna. Pa su se u Gradu Rijeci odlučili na sveobuhvatniji program – iduće bi godine u tamošnje osnovne škole Zdravstveni odgoj trebao ući kao izvannastavna aktivnost. Ideja je Zdravstveni odgoj provoditi za učenike od 5. do 8 razreda, po uzoru na Građanski odgoj i obrazovanje.

Kurikulum će uskoro biti javno predstavljen

U veljači ove godine imenovana je i stručna radna skupina koja je proteklih mjeseci intenzivno radila na kurikulumu. Zamjenici gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan i Goran Palčevski kažu za srednja.hr kako je prvi korak bio izraditi presjek istraživanja koja su naglasila potrebu za uvođenjem cjelovitog zdravstvenog odgoja i obrazovanja. I to takvog koje će uključiti razvijanje znanja, vještine, sposobnosti i atributa koji su djeci i mladima potrebni za mentalno, emocionalno, društveno i fizičko blagostanje sada i u budućnosti.

– Za potrebe uvođenja programa u škole, formirali smo stručnu radnu skupinu koju čine stručnjakinje i stručnjaci raznih relevantnih profila – medicinski stručnjaci, psiholozi, socijalni pedagozi, pedagozi, osobe koje djeluju unutar akademske zajednice, bolničkog i odgojno-obrazovnog sustava te civilnog sektora. S izradom kurikuluma smo u završnoj fazi, a sam tekst kurikuluma bit će pripremljen do početka mjeseca listopada. Potom slijedi recenziranje, lektura, prijevod na talijanski jezik, dizajn, tisak i ostale popratne aktivnosti. Javno predstavljanje, na koje će biti pozvani i predstavnici medija, planirano je za sredinu listopada 2023. Sljedeću fazu kraju privodimo početkom 2024. godine, a odnosi se na izradu priručnika namijenjenog učenicima i učenicama. Potom slijedi opsežna edukacija provoditeljica i provoditelja aktivnosti te pilotiranje programa na početku naredne školske godine, kažu nam iz Grada Rijeke.

Neke odrednice kurikuluma već su tijekom izrade prezentirane školama, dok je njegovo javno predstavljanje planirano za sredinu listopada 2023. godine.

Izdvojeni članak
učionica

Veliki hrvatski grad uvodi Zdravstveni odgoj u škole, imenovana radna skupina za izradu kurikuluma

Prvo će se program u nekolicini škola predstaviti eksperimentalno

Ideja je i da se program, prije nego uče u sve zainteresirane riječke škole, eksperimentalno uvede u dio njih. Iz Grada navode da će te škole birati imajući na umu iskazani interes te kapacitete i uvjete za provedbu.

– Naime, sam smo program razvijali pomno, odgovorno i promišljeno te ga bazirali na utvrđenim potrebama, provedenim međunarodnim, nacionalnim i lokalnim istraživanja i na znanstveno utemeljenim činjenicama. Kako bismo s takvim pristupom nastavili i dalje, Zdravstveni odgoj i obrazovanje će se uvesti eksperimentalno da bismo, prije uvođenja u sve zainteresirane škole, program i provedbu mogli detaljno evaluirati, navode iz Grada Rijeke.

Kako su još ranije naveli, područja koja će obuhvatiti kurikulum su zdravlje, zdrava prehrana i tjelesna aktivnost, prevencija ovisnosti, seksualno zdravlje, spolnost i rodna ravnopravnost, mentalno zdravlje – emocionalna i socijalna dobrobit djece i mladih te prevencija nasilja.

Izdvojeni članak
fizioterapeut pregledava učenika

Neki učenici dobivaju novi zdravstveni pregled u školi? ‘To je sve češći problem kod djece’

‘Vjerojatno neće biti potrebe za dodatnim zapošljavanjem’

Među našim pitanjima upućenima Gradu našlo se i ono tko će držati ovu izvannastavnu aktivnost, odnosno hoće li se u školama zapošljavati dodatan kadar ili već postojeći.

– Kurikulum propisuje očekivane kompetencije koje budući provoditelji moraju imati uz, naravno, opće kvalifikacije koje odgojno-obrazovni radnici zaposleni u odgojno-obrazovnim ustanovama imaju. Te će se kvalifikacije razvijati tijekom opsežne edukacije koju ćemo za zainteresirani kadar financirati i organizirati prije samog uvođenja, stoga vjerujemo kako neće biti potrebe za dodatnim zapošljavanjem, navode zamjenici riječkog gradonačelnika.

Edukaciju nastavnika planiraju provesti tijekom proljeća 2024. godine. Bitno je, naglašavaju, da učenici koji budu uključeni u ovu izvannastavnu aktivnost iz nje izađu pripremljeni za zdrav, zadovoljan i sretan život.

– Ova je inicijativa potaknuta istim razlozima zbog kojih je Grad Rijeka svojedobno samostalno pristupio uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja u svoje škole, a to je izostanak sustavnog učenja važnog za život u sve hrvatske škole. Takvu je odluku kod nas dodatno potaknula sve snažnija i sve jasnija činjenica da su danas potrebe jačanja mentalnog, fizičkog i reproduktivnog zdravlja djece i mladih sve evidentnije i zahtjevnije. Jednostavno rečeno, u 21. stoljeću odgojno-obrazovni sustav mora nadilaziti usko sektorske ciljeve, kao što su akademska postignuća, i aktivno doprinijeti zdravlju i dobrobiti djece i mladih. Kao što smo prvi uveli Građanski odgoj i obrazovanje u naše škole, ovim programom postat ćemo prvi grad u Hrvatskoj koji želi raditi na razvoju zdravstvene pismenosti djece i mladih kroz cjelovit pristup učenju o svim aspektima zdravlja kako bismo doprinijeli dobrobiti svih građana i građanki, zaključuju iz Grada Rijeke.