Pretraga

Nezadovoljstvo koeficijentima ne jenjava: Dva sindikata u školstvu planiraju prosvjed

A- A+

Sindikat Preporod i Sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavljuju prosvjedne akcije o kojima će više govoriti na sutrašnjoj konferenciji za medije. Povod je nezadovoljstvo predloženim koeficijentima. Početkom tjedna pozvali su sindikate javnih službi na sastanak oko akcija, no dva većinska za škole nisu se odazvala. Svoju konferenciju za medije održale su u četvrtak Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja i Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Oštro su kritizirale način na koji su dobile poziv za djelovanjem iz spomenuta dva sindikata te njihove istupe. Najavile su i da će zatražiti da se dio zaposlenika u školstvu prebaci u osmi platni razred.

prosvjed nastavnika 2019.

Prosvjed nastavnika za vrijeme štrajka 2019. godine | foto: srednja.hr

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama ovog su četvrtka iznijeli svoje zahtjeve po pitanju Uredbe u koeficijentima. Kako prenose vijesti.hrt.hr, od Vlade da se svi nastavnici, učitelji, odgojitelji i stručni suradnici prebace u osmi platni razred. Sindikati nepravdu vide u linearnom rastu plaća, smatraju da su ovako najveći dobitnici oni koji su ionako imali najveće plaće. Plaće u obrazovnom sektoru zaostaju.

– Nezadovoljstvo naših članova, pogotovo nastavnika je da su u platnim razredima svrstani u sedmi platni razred u kojem su koeficijenti od 1.86 do 2, a ovi koji su nositelji službe su u osmom platnom razredu s koeficijentima od 2.01 do 2.30. Opet je kod njih taj osjećaj da nisu vrednovani na pravi način. A nastavnici, učitelji, odgajatelji i stručni suradnici jesu nositelji poslova obrazovanja i zato ćemo to Vladi predložiti, kazala je Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Šprem: ‘Bitna je valorizacija rada’

Novinarima su Lovrić i Sanja Šprem odgovorile i na pitanja zašto se nisu odazvale prosvjedu ispred Ministarstva koji je organizirao Sindikat Preporod i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama.

– Svakom nositelju obrazovanja nije bitan samo koeficijent, nego je bitno valorizirati njegovu odgovornost, kompetencije, i njegovu složenost poslova, i priznati važnost doprinosa u društvu, rekla je Sanja Šprem, predsjednica Matice hrvatskih sindikata i Sindikata hrvatskih učitelja, prenose vijesti.hrt.hr.

Oštro su se obrušile i na postupanja Sindikata Preporod i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Ti su sindikati, podsjetimo, početkom tjedna pozvali sve sindikate javnih službi na sastanak na kojem će dogovoriti zajedničke sindikalne akcije zbog koeficijenata. SHU i NSZSŠ nisu se odazvali.

Izdvojeni članak
Željko Stipić

Bliži li se štrajk u školama? ‘Razlika između plaća učitelja i ravnatelja nikad nije bila tolika’

Dva sindikata sutra najavljuju prosvjedne akcije

– Preporod želi urušiti većinske sindikate, što je legitiman način. Konkurencija je dobra, ali nelojalna konkurencija nije dobra. Mi ćemo opet sjesti za pregovore za osnovicu zajedno s njima, i opet ćemo svako na svoj način forsirati zajedničku priču osnovice, ali danas želim da se zna zašto nismo bili jučer tamo, istaknula je Nada Lovrić NZSSŠ-a.

Napomenimo za kraj kako je medijima stigao poziv na konferenciju za medije Sindikata Preporod i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Održat će se u petak u 11 sati, a na njemu će biti najavljene prosvjedne akcije dvaju sindikata.

Biste li bili spremni štrajkati zbog predloženih koeficijenata?