Pretraga

Njima se baš ne da na nastavu: Doznajte u kojoj hrvatskoj županiji srednjoškolci najviše markiraju

A- A+

U prošloj školskoj godini hrvatski su srednjoškolci prikupili vrtoglavih 17.438.620 sati izostanaka s nastave. Iako je srednjoškolaca duplo manje, ta je brojka podjednaka broju izostanaka u osnovnim školama. Neopravdano je bilo 735.947 sati, a najviše se markiralo u dvije primorske županije.

Foto: pixabay

Malo manje od pet neopravdanih prosječno su po učeniku prikupili hrvatski srednjoškolci u 2017./2018. školskoj godini – 151.656 đaka bez opravdanja je izostalo sa 735.947 sati. Logično, u županijama s najvećim brojem učenika, Splitsko-dalmatinskoj i Gradu Zagrebu, najviša je i brojka neopravdanih.

Bit će da je fjaka: Najviše se markiralo u Šibensko-kninskoj

Izdvojeni članak

U prošloj godini izostali ste s više od 35 milijuna sati: Doznajte koliko je bilo neopravdanih

No, prilikom utvrđivanja ljestvice županija u kojima se najviše se markiralo relevantan je jednio prosjek neopravdanih po učeniku. Prema podacima koje nam je ustupilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, na vrhu te ljestvice tako se ovoga puta našla Šibensko-kninska županija. Ukupno 3.660 učenika markiralo je s 26.444 sati, što je 7,23 neopravdanih sati po učeniku.

Drugi su na ovoj neslavnoj ljestvici učenici Zadarske županije s prosječno 7,16 neopravdanih. Osim u ove dvije županije, naveliko se lani markiralo i u Splitsko-dalmatinskoj (6,87 sati po učeniku) te Ličko-senjskoj županiji (6,54 sati po učeniku).

Podsjetimo, lani je situacija bila slična, samo su Zadarska i Šibensko-kninska županija bile na obrnutim pozicijama.

Najmanje neopravdanih imaju Varaždinci

Statistika nije svugdje ovako crna. Isto kao i pretprošle godine, najmanje izostanaka imaju učenici Varaždinske županije. Njih 7.030 izostalo je s 16.127 sati, što je po učeniku 2,29 sati. Druga na ljestvici županija u kojoj đaci najmanje markiraju je Karlovačka (2,55 sati), a treća je Krapinsko-zagorska (2,59 sati).

U tablici u nastavku možete vidjeti kamo se po broju neopravdanih u školskoj godini 2017./2018. smjestila vaša županija.

Broj neopravdanih po županijama | izvor: MZO