Pretraga

U prošloj godini izostali ste s više od 35 milijuna sati: Doznajte koliko je bilo neopravdanih

A- A+

Točno 35.797.740 sati izostanaka prikupili su ukupno u prošloj školskoj godini hrvatski osnovci i srednjoškolci. Iako ih je duplo manje, srednjoškolci imaju podjednak broj izostanaka kao i osnovci, 17.438.620, što je brojka veća u odnosu na prošlogodišnju.

Kako doznaje HRT, hrvatski su učenici u prošloj školskoj godini izostali ukupno 35.797.740 sati. Osnovnoškolci, kojih je 320.173 izostali su s 18.359.120 sati, od čega je 290.945 sati neopravdano. Prosječan broj izostanaka u osnovnoj školi je 57 sati.

Iako ih je duplo manje, 151.656, srednjoškolci su lani izostajali podjednako kao i osnovci. Ukupan broj opravdanih i neopravdanih sati srednjoškolaca iznosio je 17.438.620. To bi značilo da je prosječan broj izostanaka po učeniku vrtoglavih 115 sati.

Opravdano su srednjoškolci izostali s 16.702.673 sata, a neopravdanih je bilo 735.947, dakle, po učeniku prosječno pet sati. To je nešto manje u odnosu na školsku godinu 2016./2017., kada su neopravdana bila 801.262 sata. Pad broja neopravdanih kod srednjoškolaca u posljednjih nekoliko školskih godina najbolje je vidljiv u tablici koja slijedi.

Kako je za HRT kazala ravnateljica I. gimnazije Zagreb, Dunja Marušić Brezetić, mišljenja je da i među opravdanim satima srednjoškolaca ima neopravdanih, ali je izostanak pokriven roditeljskim ispričnicama. Na pad broja neopravdanih izostanaka, smatra, utjecale su izmjene i dopune pravilnika o izricanju pedagoških mjera. Naime, najveća izmjena bila je ta da roditelj više puta godišnje može opravdati do tri uzastopna dana izostanka. Primjerice, učenik uz ispričnicu roditelja može izostati tri dana s nastave, u školu se vratiti na jedan dan pa opet tri dana ne ići na nastavu.

– Rečeno je da je izmjena uvedena radi toga što su liječničke ordinacije zakrčene srednjoškolcima koji čekaju ispričnice. Meni se čini da se time zapravo olakšalo onima koji su izbjegavali nastavu i fingirali bolest. Dakle, učenik više čak ne mora otići kod liječnika i uzeti ispričnicu nego je dovoljno da mu roditelj napiše. Ako je zaista toliko bolesnih srednjoškolaca, onda je to alarmantno što se tiče zdravstva, zaključila je ravnateljica Marušić Brezetić, prenosi HRT.

U prošloj godini izostali ste s više od 35 milijuna sati: Doznajte koliko je bilo neopravdanih
Share via
Copy link
Powered by Social Snap