Pretraga

Čitavu srednju Nikola nije izostao ni s jednog sata: ‘Nisam želio stvoriti loše radne navike’

A- A+

Odgojno-obrazovni djelatnici iz godine u godinu upozoravaju na previsok broj izostanaka učenika s nastave. No, postoje i pozitivni primjeri, poput učenika Nikole Despalatovića iz V. gimnazije ‘Vladimir Nazor’ u Splitu. U sve četiri godine srednjoškolskog obrazovanja Nikola nije izostao niti jedan sat.

Nikola Despalatović maturant je V. gimnazije ‘Vladimir Nazor’ Split | Foto: YouTube/fotografija iz privatnog albuma

Prema podacima koje je u e-Rudniku objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u prošloj školskoj godini 2019./2020. učenici su izostali ukupno 23.074.129 sati. Te godine neopravdanih je bilo 513.177 sati, dok su opravdana 22.560.952 sata.

Sreća sa zdravljem i dobra volja

‘Doprinos’ toj nimalo pozitivnoj statistici nije dao i Nikola Despalatović, maturant V. gimnazije ‘Vladimir Nazor’ u Splitu. Ni prošle, ni godine prije, ni one prije. Nikola, naime, sve u četiri godine svog srednjoškolskog obrazovanja s nastave nije izostao – niti jedan sat!

– Istina, nisam izostao nijednom, a glavni razlog je sreća koja me pratila sa zdravljem, a i dobra volja, kaže nam Nikola.

Pojava da čitav razred odluči pobjeći s nastave nije rijetkost. Nikola kaže kako se to u njegovom razredu nije događalo, jer je uz njega u učionici uvijek bilo i drugih odgovornih kolega u takvim situacijama, te smatra da bi i njih trebalo pohvaliti.

– Naravno da sam znao biti umoran i nepripremljen u potpunosti za ispit, ali to nikada nije bio razlog da preskočim nastavu. Nisam želio stvoriti loše radne navike i biti nekorektan prema kolegama i prijateljima. Smatram da je online nastava bila prilika da nastavim biti redovit na nastavi, a i alarm je uvijek na vrijeme zvonio, veli Nikola.

Izdvojeni članak

Pao broj izostanaka: Poznato u kojim se županijama i školama lani najviše markiralo

‘Ako bi se više govorilo o ovakvim pozitivnim primjerima, sigurno bi ih više i bilo’

Otkriva nam kako je sve četiri godine prolazio s vrlo dobrim uspjehom. Smatra i da mu neizostajanje s nastave nije puno skratilo proces učenja kod kuće jer mu je, kao svima, u nekim trenucima bilo teško biti potpuno koncentriran baš na svakom satu.

– Želim naglasiti da postoji mnogo odgovornih i poštenih učenika koji nisu uspjeli prisustvovati baš svakom satu kao ja zbog nekih izvannastavnih obveza ili problema sa zdravljem; i oni zaslužuju pohvalu. Smatram da ako bi se više govorilo o ovakvim pozitivnim primjerima, sigurno bi ih više i bilo. Možda bi i nekakva nagrada bila dodatni motiv, ističe Nikola.

Pred njime su sada ispiti mature. Nikola će na ljetnom roku sva tri osnovna predmeta polagati na višoj razini, a nakon napisane mature odlučit će kamo dalje.

– Mislim da je svaka generacija nakon štrajka i početka pandemije zakinuta na svoj način. Najveći je izazov bila izmjena online nastave i nastave uživo, to jest saznati na vrijeme kako stvari stoje i za što se točno pripremati. Ono što nas je sve rastužilo je otkazivanje maturalnog putovanja i plesa. Za dobru volju koja me držala ove četiri godine zahvaljujem svom razredu, razrednici, svim profesorima koji su mi predavali i ravnateljici, poručuje zaključno Nikola.

Škola nagrađuje učenike bez izostanaka

Zbog nula izostanaka škola je Nikoli dodijelila simboličan poklon. Takva praksa nagrađivanja učenika koji nemaju ni jedan izostanak u godini u V. gimnaziji ‘Vladimir Nazor’ traje već šest godina s iznimkom prošle školske godine kada je veliki dio nastave održan na daljinu, kaže nam ravnateljica škole, Ankica Kovač.

– Škola na ovaj način želi pokazati da podržava i cijeni one koji obvezu redovitog pohađanja nastave shvaćaju ozbiljno i odgovorno. Nažalost, svjedoci smo enormnog broja izostanaka učenika kako u srednjim tako i osnovnim školama. Preko 90% ih je opravdano zahvaljujući besramnoj ‘suradnji’ učenika i roditelja. Poznata i porazna činjenica za sve nas koji sudjelujemo u odgoju djece… Nasreću, ima i onih koji dokazuju da se može drugačije; upravo Nikola predstavlja iznimku iznimnoga sjaja, velike upornosti i neupitne radne etike. Nikola, počašćeni smo što si (bio) naš, poručuje ravnateljica Kovač.