Pretraga

‘Nobelova nagrada za podučavanje’ otišla u ruke nastavnice koja je zbog svojih učenika naučila 35 različitih jezika

A- A+

Global Teacher Prize, godišnja je nagrada neprofitne Varkey fundacije, a često se opisuje kao ‘Nobelova nagrada za podučavanje’. Riječ je o nagradi od milijun dolara, koja se dodjeljuje izuzetnim učiteljima – onima koji su učinili velike doprinose svojoj profesiji. Ove godine nagrada odlazi u ruke Andrie Zafirakou, nastavnici iz Velike Britanije, koja je zbog svojih učenika, uglavnom izbjeglica, naučila osnove čak 35 različitih jezika.

Andria Zafirakou|screenshot: YouTube

Cilj nagrade Global teacher Prize naglašavanje je važnosti obrazovnih djelatnika i činjenice da njihov trud zaslužuje biti prepoznat i proslavljen, jer se upravo to često zanemaruje u svim dijelovima svijeta. Nagradom, ali i nominacijom, odaje se priznanje najboljim učiteljima koji rade promjene u životima svojih učenika, kao i u zajednici u kojoj djeluju.

‘Oni su moja dječica, ja sam mama 1.400 učenika’

Izdvojeni članak

Spriječila tri samoubojstva: Najučiteljica svijeta nagrađena s milijun dolara

Sve te kriterije ispunila je Andria Zafirakou, nastavnica u školi Alperton Community School, u četvrti Brent. Riječ je o jednoj od etnički najšarolikijih londonskih četvrti u čijim se školama govori čak 130 jezika. Učenici potječu iz najsiromašnijih britanski obitelji, mnogi iz domova u kojima živi i po pet imigrantskih obitelji, a brojni od njih izloženi su i uličnom nasilju. Djeca u školu dolaze s ograničenim vještinama i nerijetko se osjećaju izolirano od osoblja i jedni od drugih, što djelatnicima škole poprilično otežava pristup učenicima.

Iz svega navedenog vidljivo je kako Zafirakou nailazi na sve moguće prepreke da bude uspješna nastavnica, no ona ih je očito vrlo uspješno savladala. Zbog toga je, u konkurenciji 30.000 kandidata iz cijeloga svijeta, pobijedila na natjecanju Global Teacher Prize, koje joj je donijelo nagradu od milijun američkih dolara.

– Apsolutno sam zaljubljena u ono što radim, ne mogu zamisliti da radim neki drugi posao. Oni su moja dječica, ja sam mama 1.400 učenika, kaže Zafirakou.

Naučila osnove 35 jezika kako bi mogla komunicirati s učenicima

Izdvojeni članak

Najbolja učiteljica na svijetu nagrađena s milijun dolara

Andria Zafirakou u svojoj školi predaje umjetnost i predmete vezene uz oblikovanje tekstila, a da je uistinu predana poslu dokazuje činjenica kako je uspjela pridobiti povjerenje svojih učenika i njihovih obitelji i istražila načine na koji žive – sve kako bi preoblikovala nastavne kurikulume koji će odgovarati njihovim obrazovnim potrebama. U suradnji s nastavnicom glazbenog pokrenula je somalijski školski zbor, te omogućila djevojkama koje dolaze iz konzervativnih zajednica treniranje sportova samo u ženskim grupama, zbog čega je školski kriket tim osvojio veliki McKenzie Cup.

– U osnovnoj školi bio sam učenik s posebnim potrebama, imao se problema s govorom. Ona mi je kazala: ‘pogledaj svoj rad, to je tvoj rad, nemoj nikome dopustiti da ti govori što bi trebao raditi, radi ono što voliš’. Ona je moj heroj, kaže jedan od njenih učenika, čiji je nevjerojatan slikarski talent otkrila upravo Zafirakou.

No, jedna činjenica fascinantnija je od svih navedenih. S obzirom na to da se u školama u toj četvrti govori preko 130 jezika jer je puno izbjeglica, Zafirakou je naučila osnove čak 35 različitih jezika, kako bi se približila i kreirala odnos s marginaliziranim učenicima. Samim time, njena se škola našla pri vrhu najkvalitetnijih u zemlji, što se ogleda u napretku učenika od trenutka upisa u školu kroz sljedećih pet do sedam godina.

Nastavnica Zafirakou ističe kako je ponosna kada njeni učenici upišu fakultet, zaposle se ili pak pokrenu vlastiti posao.

– Niti jedan posao nije kao posao nastavnika. U kojoj drugoj profesiji možete nesebično i potpuno predano stvarati prave prilike koje drugima mogu poslužiti za dolazak do uspjeha? Biti u učionici i gledati učenike kako ideju transformiraju u uspjeh vrlo je zadovoljavajuće i ispunjava me, zaključuje najbolja nastavnica svijeta.