Pretraga

Održan još jedan sastanak Vlade i sindikata: Sindikalna strana ima novi prijedlog oko rasta plaća

A- A+

Iako je bilo za očekivati da će Temeljni kolektivni ugovor, koji uređuje materijalna prava zaposlenika javnih službi, a time i onih u školstvu, do sada već biti potpisan – do toga još uvijek nije došlo. Najveći prijepor među predstavnicima sindikata i Vlade vodi se oko pitanja rasta osnovice plaće. Sindikalna strana tražila je nedavno povećanje za četiri posto od 1. travnja, zatim dva posto od 1. srpnja i te dva posto od 1. listopada 2022. Nakon znato manje ponude Vlade, novi zahtjev sindikata je povećanje od četiri posto od 1. travnja te nastavak pregovora u svibnju.

Foto: srednja.hr

Proteklog utorka održan je novi sastanak sindikata javnih službi i predstavnika Vlade oko sklapanja Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU). Njime se uređuju materijalna prava. među ostalim. i zaposlenika u osnovnom, srednjem te visokom školstvu. Iako su mnogi očekivali da će ugovor do sada već biti sklopljen, to se nije dogodilo. Jučerašnji sastanak bio je već jedanaesti u nizu na kojem nije bilo puno pomaka.

Sindikati sada traže povećanje osnovice za četiri posto i nove pregovore u svibnju

Sindikat zaposlenih u školama, Preporod, objavio je izvještaj s tog sastanka iz kojeg je viljivo kako je tek došlo do manje promjene u zahtjevu sindikata i ponudi Vlade oko povećanja osnovice plaće. Podsjetimo, sindikalna strana nedavno je tražila povećanje za četiri posto od 1. travnja, zatim dva posto od 1. srpnja i te dva posto od 1. listopada 2022., što je ukupno oko osam posto. Prva ponuda Vlade bila je nula posto, da bi se to u kasnijoj fazi pregovora pretočilo u dva posto, čime sindikati nisu bili zadovoljni. Sindikati sada traže povećanje od četiri posto i nove pregovore u svibnju.

– Stipe Mamić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, istaknuo je da sindikati nisu dobro shvatili Marićevu ponudu jer bi se prema njoj dva posto osnovica povećala sada, a najesen nastavilo pregovore. Nakon Mamićevog izlaganja uslijedila je 15-minutna stanka nakon koje je predstavnica sindikata izašla s korigiranim zahtjevom o četiri-postotnom rastu osnovice od 1. travnja i nastavku pregovora od 15. svibnja o daljnjim povećanjima osnovice plaće. Ponuda Vlade će, u roku od 15 dana, biti razmotrena na sindikalnim tijelima. Nakon Leontićkinog zahtjeva, uslijedila je još jedna petominutna stanka nakon koje je ministar Aladrović izvijestio da Vladi treba 15 dana za razmatranje sindikalne kontraponude, piše u izvještaju Sindikata Preporod.

Izdvojeni članak

Nakon trosatnog sastanka sindikata i Vlade, nema pomaka po pitanju rasta osnovice plaće

Razgovaralo se i o trošku prijevoza

U istom izvještaju stoji i da su predstavnici Vlade izjavili da mogu prihvatiti povećanje naknade za prijevoz s 1,10 kn/km, koliko su prethodno ponudili, na 1,20 kn/km.

– Predstavnik Preporoda Željko Stipić osvrnuo se na ponudu Vlade u pogledu troškova prijevoza. Unatoč načelnom razumijevanju predstavnika Vlade za napuštanje rješenja prema kojem se fiksno utvrđivao trošak prijevoza, Vlada je svojom ponudom pokazala da joj je i dalje prihvatljivo postojeće rješenje kojim bi se, još u većoj mjeri nego je to sada slučaj, zakidalo radnike na prijevozu – zaključio je Stipić. Marić je, odgovarajući Stipiću, ustanovio da će se u budućnosti (‘danas-sutra’) možda prednost trebati dati modelu povrata troška prijevoza koji će biti vezan uz promjenu cijene goriva, piše u izvještaju Sidnikata Preporod.

Čelnici nekih sindikata ponovili su na sastanki da Vladina ponuda zbog inflacije zapravo predstavlja smanjenje plaća u javnim službama te da će ovom ponudom Včade plaće radnika u javnom sektoru još više zaostajati za plaćama u gospodarstvu i trgovačkom sektoru. Pregovori bi se, javljaju iz Sindikata Preporod, prema prijedlogu predstavnika Vlade, trebali nastaviti krajem idućeg tjedna.