Pretraga

Hoće li ovako uskoro i kod nas? Grad u SAD-u zabranio cigarete rođenima od 2000. godine pa nadalje

A- A+

Svim osobama koje su rođene 1. siječnja 2000. pa nadalje, u gradu Brookline u SAD-u zabranjena je prodaja cigareta, duhana i duhanskih proizvoda. Ovo pravilo na snazi je još od 2021. godine, a sada je to pravilo potvrdio i najviši sud u saveznoj državi Massachusetts čime se otvorila mogućnost da i drugi gradovi kopiraju ovakav tip zabrane. Ovakva ideja o zabrani pušenja mlađim generacijama sve je bliže da dođe i u Europu kada je prošle godine na sličnu ideju došao i britanski premijer Rishi Sunak i to kopirajući primjer zabrane kakvu je uveo Novi Zeland 2022. godine.

ruke djevojke kojoj se ne vidi glava kako lomi cigaretu napola

Foto: Canva

Prvi grad u SAD-u koji je zabranio prodaju cigareta, duhana i duhanskih proizvoda osobama koje su rođene 1. siječnja 2000. pa nadalje je Brookline u saveznoj državi Massachusetts, objavio je ABC. Zabrana je na snagu stupila još 2021. godine, a sada ju je najviši sud u Massachusettsu potvrdio što je otvorilo vrata i drugim gradovima u SAD-u da primjene istu ili sličnu zabranu.

Prema zakonu Massachusettsa prodaja duhanskih proizvoda zabranjena je mlađima od 21 godinu, što uključuje i e-cigarete. No, svi koji žive u gradu Brookline ili se ondje nađu, a da im godina rođenja počinje s brojkom 2, neće uopće moći legalno kupiti cigarete iako su punoljetni. Protiv ove odluke su se, naravno, pobunili vlasnici trgovina koji prodaju duhanske proizvode i ističu nelogičnost da će jedan dio punoljetnih građana moći kupovati cigarete i duhanske proizvode, dok drugi dio punoljetnih građana neće.

Izdvojeni članak

Treba li ovako i kod nas? Jedna zemlja će u potpunosti zabraniti cigarete mlađim generacijama

Ovakva vrsta zabrane nije daleko ni od Europe. Prošle je godine britanski premijer Rishi Sunak najavio uvođenje slične zabrane koja bi se odnosila na sve koji su rođeni od 1. siječnja 2009. pa nadalje. Ako ovaj prijedlog zakona bude izglasan, Velika Britanija bila bi prva zemlja u Europi koja bi uvela ovakvu vrstu zabrane za mlađe generacije. Ideja je, kako je objasnio britanski premijer, da iskorijene pušenje gotovo u potpunosti među mladim ljudima do 2040. godine.

Velika Britanija na ovaj bi način zapravo kopirala zabranu koju je uveo Novi Zeland krajem 2022. godine koja također zabranjuje prodaju duhana i duhanskih proizvoda onima koji su rođeni poslije 1. siječnja 2009. godine. Kazna za kršenje ove zabrane na Novom Zelandu doseže i do 140 tisuća dolara, a cilj im je da do iduće godine postanu zemlja ‘bez dima’, odnosno zemlja u kojoj se ne bi uopće pušile cigarete.