Pretraga

Crkva je u pregovorima s Vladom, traže da se vjerske škole izjednače s javnima: ‘To je korist vjernicima’

A- A+

Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup, potvrdio je da je u pregovorima s Vladom oko financiranja vjerskih škola. Crkva traži  da se po tom pitanju izjednače katoličke, odnosno vjerske škole, s javnima. Kutleša je stava da roditelji koji žele svoju djecu upisati u vjerske škole ne bi trebali plaćati veću cijenu od ostalih.

Dražen Kutleša

Dražen Kutleša | screenshot: HRT; Facebook

Uoči superizborne godine u pregovore s Vladom uključila se i Crkva. Da se pregovara oko financiranja vjerskih škola, potvrdio je za Dnevnik HRT-a Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup, prenose vijesti.hrt.hr.

– Ukratko, tražimo da katoličke, tj. vjerske škole budu izjednačene s javnim školama da nam se ne bi dogodilo da građani RH koji su vjernici, a žele upisati svoju djecu u vrtiće – ne plaćaju veću cijenu od ostalih. Mislim da je ovdje u prvom redu korist vjernicima koji imaju takvu potrebu. U zadnje vrijeme sve više ljudi traži da se otvaraju katolički vrtići, osnovne i srednje škole, zaključio je Kutleša.

Dio oporbe tražio je reviziju ugovora zbog kojih je Vjeronauk u školama

Oporbena zastupnica Anka Mrak-Taritaš iz Glasa tražila je nedavno da se revidiraju Vatikanski ugovori. Navela je, među ostalim, da Vjeronauk više ne bude u školama nego da se vrati u crkve. Mrak Taritaš je i kao problem navela činjenicu da vjeroučitelji u javnim školama dobivaju mandat od biskupa, a plaću dobivaju od države koja u njihovom izboru praktični ne sudjeluje. Također, za Mrak Taritaš problematično je i da država novcem svih poreznih obveznika financira i udžbenike za katolički vjeronauk. Kutleša je komentirao i taj poziv na reviziju Vatikanskih ugovora.

– Kad gledamo države u EU-u, većina ima ugovore. Mislim da je to postignuće koje pomaže i državi, i Katoličkoj Crkvi, i drugim zajednicama. Želim naglasiti kako po tim ugovorima i sve druge vjerske zajednice imaju ista prava kao i Katolička Crkva. Ugovori znače napredak u definiranju što je čija kompetencija, rekao je zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, prenose vijesti.hrt.hr.

Izdvojeni članak
dvorana za predavanje, sveučilište

Znate li da država isplaćuje plaću većini zaposlenika na jednom privatnom faksu? Evo i zašto

O gradnji škola umjesto crkava

Zagrebačka nadbiskupija nedavno se odrekla prava na povrat zemljišta u Maksimiru na kojem se nalazi Dinamov stadion. Zauzvrat joj država osigurava deset gradskih zemljišta za gradnju novih crkava. Dio javnosti tome se protivi, navodeći kako bi bilo korisnije da se na tim zemljištima grade škole. Nije se složio s navodima da bi korisnije bilo graditi škole, vrtiće i sportske dvorane.

– To je komplementarno. Crkva je samo jedan objekt. Postoji i drugi, pastoralni objekt gdje mogu biti dječji vrtići i ostalo. Crkva je uvijek naglašavala karitativni i edukativni dio. Ne vidim problem da se i u ovim objektima grade škole i sve ono drugo – ako to dopuste vlasti koje su za to mjerodavne, zaključio je Kutleša, prenose vijesti.hrt.hr.