Pretraga

Pet cool profesora koji su popravili hrvatsko društvo

A- A+

Danas je Svjetski dan učitelja. UNESCO ga je proglasio 1994. godine, a obilježava potpisivanje Preporuke o statusu učitelja iz 1966. Povodom toga, odlučili smo izdvojiti pet cool nastavnika koji su pomogli našem društvu te mogu služiti kao dobar primjer.

Foto: howtobecome.com

Preporuka o statusu učitelja donosi definiciju učitelja: “izraz “učitelj” podrazumijeva sve osobe u školama koje su odgovorne za odgoj i obrazovanje učenika”. Osim toga, preporučuje i odgojnoobrazovne ciljeve i politike, način pripreme za struku, obrazovanje učitelja te njihova prava i obaveze.

Ovo su pet profesora koje smo izdvojili jer su svojim radom pridonijeli dobrobiti društva:

Stjepan Damjanović profesor je koji je bio duša Filozofskog fakulteta. Njemu su na zadnjem predavanju koje je trebao održati studenti pripremili veliki oproštaj. Studenti su ga jako voljeli, a volio je i on njih. Uživao je u svom poslu prenoseći znanje. Nikada nije propustio predavanje na fakultetu jer mu je to bilo najbitnije iako je ujedno član HAZU-a te predsjednik Matice Hrvatske. Jedne godine je bio najbolje ocijenjeni profesor u našem sustavu Ocijeni profesora.

Dejan Nemčić poučava geografiju i veliki je humanist. Radio je u osnovnoj školi u Botincu gdje je učenicima predavao na drugačiji način, prepričavao im svoja iskustva te im pomagao da se zaljube u geografiju. Posao učitelja doživljava kao poziv. Nagradu Ponos hrvatske dobio je za svoje humanitarno djelovanje u Africi. Nemčić pomaže afričkoj djeci u obrazovanju, skuplja novac za otvaranje novih škola, a karte koje im donosi izradila su djeca iz hrvatskih škola.

Nikola Kuzmičić profesor je teologije. Vjeronauk predaje u zagrebačkoj Gimnaziji Tituša Brezovačkog. Široj javnosti postao je poznat nakon što je u kvizu Potjera iznos koji je osvojio donirao u humanitarne svrhe. Budući da je samohrani roditelj dvoje djece i samom mu je potreban novac, ali sa svojim sinovima odlučio je dati potrebitijima. Nije to prvi put da Kuzmičić sudjeluje u kvizu i djeluje humanitarno jer je i na Najslabijoj karici osvojenih 14.000 kuna darovao u dobrotvorne svrhe.

Screenshot: YouTube

Marlene Bogdanović učiteljica je Osnovne škole Tučepi.  Njezini učenici ne nose torbe s knjigama jer sve rade na tabletima. Bogdanović nije čekala reformu obrazovanja ni Ministarstvo, već je uzela stvar u svoje ruke. Prve tablete financirali su roditelji, a djeca uče na moderan način pritom učeći i o načinu korištenja modernih tehnologija.

Toni Milun profesor je matematike koji je poznat zbog svojih 27 milijuna pregleda YouTube videa u kojima gradivo objašnjava na vrlo jednostavan i smislen način. Najbolje od svega je to što su sva njegova predavanja besplatna. Pomogao je mnogima u pripremi za školske ispite, ali i državnu maturu. Srednjoškolci su mu zahvaljivali, a 2012. dobio je nagradu Ponos Hrvatske. Milun ima i svoju web stranicu na kojoj i dalje podučava učenike i studente, a danas predaje na Visokom učilištu Algebra.

Svi ovi učitelji i nastavnici dobar su primjer kako bi profesorski posao trebao izgledati i što bi on ustvari trebao biti. Ljubav prema poslu kojeg obavljaju, inovativnost i želja za širenjem znanja i humanosti ono je što ih povezuje. Bez čekanja da se promijeni sustav, svojim su djelovanjem pomogli društvu, a učenici i studenti posebno ih cijene jer su drugačiji.