Pretraga

[Pitaj Rasku] ‘Ocjene su mi katastrofa, ‘izgubil’ sam volju za sve’

A- A+

Ako ste u bilo kojem trenutku izgubili volju za učenjem jer ste svaki ispravak neuspješno napisali, djevojku koja mi se javila na moju Facebook stranicu Pitaj Rasku muči isti problem. Potpuno je izgubila volju za ispravcima, a i ocjene su joj loše. 

Motivacija je često problem kod svih, ne samo kod učenika. Svi se ponekad osjećamo bezvoljni i ne vidimo smisao u onome što radimo. Kada izgubite volju, ne smijete se predati i reći ‘ja ovo ne mogu’. Znate i sami da je to privremeno riješavanje problema koji će se i dalje nizati.

Draga Strukovnjakino! 

Hm, ako nemaš želje za naučiti strukovne predmete, onda zašto su upisala tu školu? Razumijem kad strukovnjaci nemaju želju za učenjem predmeta poput hrvatskog, engleskog ili povijesti, ali onda su uvijek ‘jači’ u stručnim predmetima za koje očekujemo da ih zanimaju. Probaj u sebi ponavljati zašto si upisala tu školu. Sigurno je postojao neki dobar razlog i nek te on vodi da imaš motivaciju završiti tu školu. Nema veze, neka se radi o samo jednom, ali neka je što pozitivniji. Moraš znati da svima u određenom razdoblju bude teško čak i onima koji silno vole ono što uče, studiraju ili rade. Svi se ponekad pitamo zašto radimo određene stvari i je li nam ta škola uopće trebala. Nakon kad sve prođe shvatit ćeš da – je. 

Postavi si cilj da jednostavno moraš riješiti sve školske obaveze i da ćeš nakon toga imati papir za rad, bez obzira hoćeš li nastaviti sa studiranjem ili ne. Uzmi knjigu u ruke i kreni, gradivo po gradivo. Uzmi u danu određeno vrijeme za određeni dio gradiva i potrudi se to što bolje naučiti. Ne moraš sve odjednom. Jedan dan posveti jednom predmetu, drugi dan drugome. I nije cilj da sjediš osam, devet sati za knjigom, već odmori, napravi pauzu, pojedi nešto i kreni dalje. U početku vjerujem da će biti dana kad ćeš prazno gledati u knjigu i apsolutno ništa iz nje neće ‘ući’ u glavu, ali s danima shvatit ćeš da moraš i da je to tvoja obaveze. Isto kao što je roditelju obaveza otići na posao, nakon toga odgajati djecu i još obavljati sve kućanske poslove. Ako ti to sad zvuči primamljivije, imaš vremena i za to. 

Nije li ljepše ići u školu, riješavati obaveze na vrijeme nego ustati u pet ujutro i bez obzira na vremenske uvjete raditi u nekoj tvornici ili na pilani? Naravno da je to plemeniti posao, ali svaki taj radnik reći će ti isto što i ja – da učiš, da se trudiš i da uvijek stigneš raditi. 

Zadaj si cilj: ‘Ako danas naučim određeno gradivo, sutra mogu cijeli dan družiti se s ekipom za nagradu jer sam naučila zacrtano. 

Kao motivacija može ti poslužiti i činjenica da za manje od dva mjeseca idemo svi na zaslužene praznike i da će knjige biti negdje na dnu ladice. Nikako ne odustaj, trudi se na satovima, a to će onda i profesori znati cijeniti. Samo hrabro, pozdrav od Raske!

Ostale tekstove možete pročitati u nastavku ili jednostavno lajkajte Raskinu Facebook stranicu

http://www.srednja.hr/Zbornica/Profesori/Pitaj-Rasku-Imam-tri-kolokvija-i-prezentaciju-Sto-ako-ljosnem

[Pitaj Rasku] ‘Ocjene su mi katastrofa, ‘izgubil’ sam volju za sve’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap