Pretraga

Kako će izgledati nacionalni ispit iz Kemije? Učenici će imati sat i pol za 33 zadatka

A- A+

Nacionalni ispiti su pred vratima, održavat će se tri tjedna, a posljednji tjedan učenike očekuje Kemija. Što će sve obuhvaćati nacionalni ispit iz Kemije možete vidjeti u vodiču za nacionalne ispite. Mi smo u ovom tekstu izdvojili najbitnije informacije te primjere zadataka koji se mogu pojaviti.

periodni sustav elemenata

Ilustracija: Unsplash; Vedrana Filipović

Uskoro kreću prvi nacionalni ispiti koje će pisati svi učenici osmih razreda. Treći tjedan nacionalnih ispita osmaše će u srijedu, 29. ožujka, od 9 do 10:30 sati ujutro dočekati Kemija. Mi smo iz vodiča za nacionalne ispite izdvojili detalje o tome kako će izgledati, što će se sve ispitivati i kakvi će zadaci biti na ispitu.

Ispituju se četiri područja

Nacionalni ispit iz Kemije sadržavat će pitanja iz četiri područja. Prvo područje, Tvari, ispitivat će razumijevanje građe od elementarnih tvari do spojeva i smjese tvari opisanih simbolikom i nazivljem zajedno s njihovim fizikalnim i kemijskim svojstvima.

Drugo područje Promjene i procesi ispituje razumijevanje fizikalnih i kemijskih promjena. Treće područje je Energija, a tu se ispituje izmjena energije između sustava i okoline, odnosno izmjena tijekom kemijske reakcije ili procesa.

I na zadnjem, četvrtom mjestu je područje Prirodoznanstveni pristup gdje se provjerava prirodoslovna pismenost, razumijevanje metoda znanstvenoga istraživanja, interpretacija podataka i pravila sigurnoga ponašanja. Naglasak je na primjeni matematičkih znanja u rješavanju kemijskih zadataka.

Najviše zadataka s više izbora

Nacionalni ispit iz Kemije za osmi razred osnovne škole sadrži 33 zadatka. Od toga su 22 zadatka zatvorenoga tipa, točnije zadatci višestrukoga izbora, a 11 zadataka otvorenoga tipa. Ovi potonji odnose se na pitanja koja zahtijevaju kratke odgovore i dopunjavanja.

Učenici mogu maksimalno ostvariti 35 bodova na ispitu. U prvom području mogu dobiti 11 bodova, u drugom 12, u trećem 2, a u četvrtom čak 10 bodova. Detaljnije podatke s postotcima možete vidjeti u tablici ispod.

tablica s bodovima za nacionalni ispit iz kemije

Izvor: Vodič NCVVO-a

Iz vodiča za nacionalne ispite za učenike osmih razreda izdvojili smo dio koji se tiče Kemije tako da u dokumentu ispod možete vidjeti sve detalje i primjere zadataka, a ako vam dokument nije vidljiv potrebno je ponovno učitati stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab