Pretraga

Kako će izgledati nacionalni ispit iz Fizike? Učenici će moći ostvariti ukupno 30 bodova, evo i primjera zadataka

A- A+

Nacionalni ispiti samo što nisu krenuli, a drugi će tjedan održavanja među ispitima učenike dočekati i Fizika. Što će sve obuhvaćati nacionalni ispit iz Fizike možete vidjeti u vodiču za nacionalne ispite. Mi smo u ovom tekstu izdvojili najbitnije informacije te primjere zadataka koji se mogu pojaviti.

učenica stavlja udžbenik u torbu

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Uskoro kreću prvi nacionalni ispiti koje će pisati svi učenici osmih razreda. Drugi tjedan nacionalnih ispita osmaše će u četvrtak, 23. ožujka, od 9 do 10:30 sati ujutro dočekati Fizika. Mi smo iz vodiča za nacionalne ispite izdvojili detalje o tome kako će izgledati, što će se sve ispitivati i kakvi će zadaci biti na ispitu.

Četiri područja ispitivanja

Nacionalni ispit iz Fizike bit će podijeljen u četiri područja. Prvo područje je Struktura tvari, a tu se opisuje na koji su način objekti iz svakodnevice sastavljeni od osnovnih građevnih elemenata – kako se atomi drže zajedno, koje sile djeluju među njima i koja su različita stanja tvari.

Drugo područje naziva Međudjelovanja tiče se pitanja zašto tijela mijenjaju stanje gibanja, zašto padaju na Zemlju i zašto se neka međusobno privlače, a neka ne. Treće područje je Gibanje, a tu se opisuju gibanja uz pomoć koncepata pomaka, brzine, akceleracije, zakona očuvanja energije, količine gibanja te sudara tijela.

Četvrto, posljednje područje je Energija. To je, stoji u vodiču, jedno od najraširenijih fizičkih veličina i pojam koji prožima sve grane fizike, ostale prirodne znanosti i tehniku. Energija se ne može stvoriti ili uništiti, samo se pretvara u različite oblike. Ovdje će naglasak biti na energiji kroz fenomene kao što su gibanje, svjetlost, zvuk, električno i magnetsko polje, unutarnja energija i toplina.

Sat i pol za 30 zadataka

Nacionalni ispit iz Fizike za osmi razred sadrži 30 zadataka. Od tog broja, njih 18 je zatvorenog tipa. Radi se o zadacima višestrukoga izbora. Ostalih 12 zadataka su zadaci otvorenog tipa. Dva su zadatka kratkoga odgovora, a njih deset produženog odgovora.

Na ovom ispitu učenici ukupno mogu skupiti 30 bodova, a bodovi su razgranatiji nego li na ostalim ispitima iz prirodnog područja. Bodovi se, naime, dijele na ukupno šest potpodručja, a više o tome pogledajte u tablici ispod.

tablica o fizici u vodiču NCVVO-a za nacionalne ispite

Izvor: Vodič NCVVO-a

Iz vodiča za nacionalne ispite za učenike osmih razreda izdvojili smo dio koji se tiče Fizike tako da u dokumentu ispod možete vidjeti sve detalje i primjere zadataka, a ako vam dokument nije vidljiv potrebno je ponovno učitati stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab