Pretraga

Ministarstvo obrazovanja objavilo koji se propisi donose i mijenjaju u 2024., ovo su najvažniji

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je svoj plan javnog savjetovanja za 2024. godinu. Iz tog plana vidljivo je koji će se novi propisi donositi ili mijenjati u ovoj godini, a odnose se na sektor obrazovanja. Donošenje najvažnijeg pravnog akta, Zakona o odgoju i obrazovanju, već smo pisali, nije u planu zakonodavnih aktivnosti Vlade, a nema ga ni u planu javnog savjetovanja za 2024. Ponovno je na listi, kao i zadnjih nekoliko godina, pravilnik o studentskoj prehrani, pravilnici o studentskom ugovoru i socio-ekonomskoj državnoj stipendiji, a trebali bi biti doneseni i nacionalni kurikulumi predškole i ranog predškolskog odgoja i obrazovanja.

zgrada Ministarstva znanosti i obrazovanja te ilustracija inspekcije

foto: srednja.hr / Canva

Plan javnog savjetovanja dokument je koji ministarstva objavljuju početkom svake kalendarske godine, a iz kojeg je vidljivo koje će zakone, pravilnike ili odluke pustiti javno savjetovanje, donijeti ili mijenjati. Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je ovih dana plan za 2024. godinu. Uz redovite odluke. poput one o kalendaru za iduću školsku godinu i odluke o opisima u  I. razred srednje škole, donosi se ili mijenja nekoliko važnih pravilnika i odluka.

Konačno ćemo vidjeti novi nacionalni kurikulum predškole

Donosi se Nacionalni kurikulum za rani predškolski odgoj i obrazovanje te Nacionalni kurikulum predškole. Javna rasprava oko oba kurikuluma, prema planu Ministarstva, odvijat će se kroz proljeće, a ideja je da se nacionalni kurikulumi donesu u drugom tromjesečju. Podsjetimo kako je od ranije poznato da se značajno povećava satnica predškole. Program predškole već je sada obvezan je za svu djecu u godini prije polaska u osnovnu školu, a trenutni pravilnik propisuje da on za djecu koja ne idu u vrtiće traje 250 sati. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u siječnju je potvrdio u Saboru kako je novi kurikulum predškole već izrađen te da će se satnica povećati na od 700 do 750 sati.

Mijenjat će se pravilnik o obliku i sadržaju studentskih ugovora, u dijelu općih odredbi, oblika i sadržaja te postupka izdavanja. Izmjene ovog pravilnika trebale bi biti donesene isto u drugom tromjesečju 2024. Mijenjat će se i pravilnik za ostvarivanje prava na državnu socio-ekonomsku stipendiju i to dio vezan uz bodovanje i prijave na natječaj, a izmjene bi na snagu trebale stupiti s početkom nove akademske godine.

Izdvojeni članak
vrtić

Značajno se povećava satnica obvezne predškole, Fuchs: Kurikulum je osmišljen, to je ozbiljan zahvat

Opet na listi pravilnik o studentskoj prehrani

Na javnom savjetovanju trebale bi se naći i izmjene pravilnika o studentskoj prehrani. I to s, među ostalim, namjerom da se poboljša usluga i obogati ponuda obroka u menzama. Javna rasprava započela bi prema planu MZO-a u lipnju, a izmjene pravilnika na snagu bi trebale stupiti u četvrtom kvartalu ove godine.

O prehrani u studentskim restoranima i zastarjelom pravilniku pišemo već godinama. Jer, kako smo pisali krajem 2023. dugi redovi u pojedinim menzama nisu jedino što muči studente. Mnogi od njih imaju prigovor i na kvalitetu hrane, posebice studenti s dijagnozom celijakije koji moraju biti na bezglutenskoj prehrani, ali i studenti vegani za koje nema puno dostupnih opcija. Donošenje novog pravilnika koji bi to uredio Ministarstvo je prvo planiralo u 2021., pa u 2022., a onda i u 2023. No on još uvijek nije zaživio. Kada je zadnji put uređivano područje studentske prehrane, današnji brucoši išli su u treći osnovne.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs

Novog Zakona za škole nema ni u 2024.? Nacrt je kao skoro gotov, ali ga Vlada nema u planu aktivnosti

U planu nema Zakona o odgoju i obrazovanju

Slična je situacija i s novim Zakonom o odgoju i obrazovanju. Pisali smo krajem siječnja, kada je Vlada usvojila plan zakonodavnih aktivnosti, da se ni u 2024. neće donositi novi Zakon o odgoju i obrazovanju (ZOO). A iz Ministarstva još lani hvalili da je nacrt gotov. U siječnju su, doduše, iz Ministarstva tvrdili da će u 2024. nacrt ući u javno savjetovanje, no u planu savjetovanja MZO-a za ovu godinu ga nema.

– Predviđeno je da ove godine Zakon bude upućen u javno savjetovanje. Ukoliko se ispune svi uvjeti za njegovo donošenje i ove godine bude dovršen, promijenit će se plan normativnih aktivnosti, odgovorili su u siječnju iz MZO-a na naše pitanje zašto ZOO-a nema u planu zakonodavnih aktivnosti Vlade.

Koje sve odluke i pravilnike MZO planira mijenjati ili donositi u 2024. godini možete vidjeti u dokumentu u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab