Pretraga

Pogledajte kako su se povećavale prosječne plaće učitelja od štrajka 2019. godine do danas

U posljednje četiri godine prosječne plaće učitelja u našim školama su porasle za nešto više od 300 eura, pokazuje to analiza portala srednja.hr. U travnju 2019., mjesecima prije početka štrajka prosječna plaća učitelja iznosila je 946 eura, dok je u srpnju 2023. prosjek plaće učitelja 1.251 euro. Nominalan je to porast plaće, dok na stvarni porast kupovne moći učitelja utječe puno više faktora – od visoke stope inflacije, porasta cijena namirnica, energenata, stanovanja i općenito životnih troškova. Neki od njih, dakle, nisu ‘osjetili’ značajan porast plaće kako bi netko mogao pomisliti iz navedenih podataka. Valja naglasiti i da se plaće učitelja i dalje značajno razlikuju. Početnici, samci bez djece koji rade u jednosmjenskim školama imaju najmanje, dok oni s puno godina staža, dodatcima za smjenski rad i u višem zvanju, očekivano, imaju značajno veće plaće.

učiteljica pred pločom na nastavi, učenici ju slušaju iz školskih klupa

Foto: Unsplash

Štrajk prosvjetara odvijao se u posljednjem kvartalu 2019. godine i zabilježen je kao jedan od najduljih. Učitelji, nastavnici, stručni suradnici pa i nenastavno, administrativno osoblje u školama uspjeli su se izboriti za povećanje plaća kroz povećanje koeficijenata. Kroz naredne četiri godine, uz još nekoliko pregovora, ugovoreni su dodatna povećanja plaća, bilo kroz koeficijent ili kroz dodatke. Mi smo relativno često izvještavali o plaćama učitelja, a sada smo odlučili analizirati koliko su se zapravo prosječne neto plaće u osnovnim školama povećale u posljednje četiri godine.

Izdvojeni članak
učionica u mraku

Koliko prosječno zarađuju učitelji i nastavnici? Ovo su njihove plaće za srpanj 2023.

Prosječna plaća učitelja nominalno porasla za više od 300 eura

Kao početnu točku uzimamo plaće za travanj 2019. godine, prije početka jednog od najduljih štrajkova u povijesti Hrvatske. Naši su učitelji za taj mjesec dobili prosječnu plaću od 946 eura, odnosno 7.122 kune. Prosječna plaća na razini države za taj je mjesec iznosila 854 eura, odnosno 6.434 kune. Godinu dana nakon, značajno drugačija situacija. Prošao je štrajk i neka su povećanja plaća učitelji već osjetili. Tako za travanj 2020. dobivaju prosječnu plaću od 1.000 eura, odnosno 7.531 kunu. Prosječna plaća u Hrvatskoj tada je iznosila 879 eura, odnosno 6.622 kune.

Sljedeća točka je gotovo dvije godine nakon. Plaće u veljači 2022. za učitelje u našim školama prosječno su iznosile 1.091 euro, odnosno oko 8.212 kuna, dok je prosječna plaća na nacionalnoj razini iznosila 990 eura, čija je protuvrijednost 7.452 kune. Za listopad 2022. godine učiteljima je prosječna plaća 1.200 eura, odnosno oko 9.038 kuna. Prosječna plaća u državi tada je 1.029 eura, odnosno oko 7.745 kuna.

Dolazimo i do ove godine; za travanj 2023. prosjek plaće učitelja zaposlenih u školama diljem države iznosi 1.212 eura, odnosno kada preračunamo oko 9.126 kuna. Posljednje povećanje dogovoreno je početkom ljeta, i to na način da najveći dodatak na plaću dobivaju zaposlenici javnih i državnih službi koji imaju najmanje plaće. Prosječna plaća učitelja za srpanj 2023. tako iznosi 1.251 euro, odnosno oko 9.420 kuna. Podatke o prosječnoj plaći svih zaposlenih na nacionalnoj razini još uvijek nemamo pa taj podatak nije uvršten. Prema podacima koje imamo možemo zaključiti da je prosječna plaća učitelja nominalno narasla za tristotinjak eura, isto kao i prosječna plaća svih zaposlenih na nacionalnoj razini.

prosječna plaća učitelji 2019 2023

Izvor: srednja.hr

Što nam ne govore ovi podaci?

Podaci o prosječnoj plaći učitelja na koje se referiramo u tekstu i grafu iznad dobiveni su od Ministarstva znanosti i obrazovanja, izvatkom iz Centralnog obračuna plaća. Odnose se na plaće učitelja u osnovnim školama jer su to jedini cjeloviti podaci koje smo imali. Nastavnici u srednjoj školi u prosjeku imaju dvadesetak do četrdesetak eura veću plaću. Podaci o prosječnim plaćama na nacionalnoj razini preuzeti su iz izvješća Državnog zavoda za statistiku. Napomenimo kako se u oba slučaja radi o prosječnoj plaći, što predstavlja podatak informativnog karaktera. To znači da postoji puno učitelja (i zaposlenika) koji imaju manju plaću od navedene, kao i onih koji su uvijek imali više.

Plaće učitelja u školama mogu se drastično razlikovati u visini, a to ovisi o nekoliko faktora. U prvom su redu tu godine staža. Za svaki godinu staža dobiva se dodatak na plaću od 0,5 posto. Dalje visina plaće ovisi o tome radi li učitelj u školi s jednom ili dvije smjene. Dvosmjenski rad podrazumijeva dodatak za smjenski rad. Kroz godine nastavnici mogu i napredovati u zvanja pa postati mentori, savjetnici ili čak izvrsni savjetnici. Svako više zvanje prati i povećanje plaće. Na koncu, visina plaće ovisi i o broju uzdržavanih članova temeljem kojih učitelj, kao i svi radnici, ostvaruje pravo na poreznu olakšicu. Oni koji su stariji i imaju više djece koja se vode na njihovoj poreznoj kartici, imat će veću plaću.

Ovi podaci nam ne govore je li plaća svima porasla za tristotinjak eura. Štoviše, znamo da su neki dobili manje povećanje, a neki veće. Isto tako, nominalno povećanje plaće u iznosu od prosječno tristotinjak eura, ne znači da je prosječna plaća stvarno toliko narasla, u vidu kupovne moći. Od 2019. do 2023. svjedočili smo nizu otegotnih ekonomskih faktora koji uključuju visoku stopu inflacije, porast cijena namirnica i energenata, najma i stanovanja te općenito životnih troškova. Stoga ovaj podatak ništa ne govori o tome koliko je povećanje plaća u stvarnosti povećalo kupovnu moć učitelja i koliko su uopće ‘osjetili’ tu nominalno veću plaću.