Pretraga

Pomoćnica u nastavi iz Zagrebačke županije radi s učenikom s autizmom: Plaća joj je 450 eura

U Hrvatskoj radi više od 5.000 pomoćnika u nastavi. Njihov je posao pomagati djeci tijekom nastave, ali i tijekom odmora, na izletima te na putu do i iz škole. Plaća im ovisi o mjestu u kojem rade jer im satnicu određuje osnivač škola. No, kako je ustvari raditi na poziciji pomoćnika u nastavi, s kakvi sve učenicima rade i je li plaća od 450 eura dovoljna za taj posao, ispričala nam je jedna pomoćnica u nastavi koja taj posao radi oko godinu dana.

stol, dijete ui, ruke učiteljice koja pomaže

Foto: Canva

Djeca koja imaju poteškoća u razvoju ili poremećaj u ponašanju, a pohađaju školu kao i ostali učenici, tijekom nastave trebaju određenu vrstu podrške. Tada na scenu nastupaju pomoćnici u nastavi. S učenikom ili učenicom su tijekom cijele nastave, pomažu koliko treba i brinu se da napravi školske obaveze. Taj posao radi i naša sugovornica koja je za potrebe ovog članka željela ostati anonimna pa ćemo ju nazvati Karla. Radi kao pomoćnica u nastavi u jednoj osnovnoj školi u Zagrebačkoj županiji oko godinu dana.

– Počela sam u drugom polugodištu prošle školske godine. Tada sam bila pomoćnik dječaku koji ima poremećaj u ponašanju, odnosno ADHD. S njime sam bila cijelo polugodište, a početkom ove školske godine dodijeljen mi je dječak s autizmom. Kako mi je dijete krenulo u vrtić, počela sam razmišljati gdje bih se mogla zaposliti, što bih mogla raditi, a da mi odgovaraju smjene i satnica. Tako mi je prijatelj, koji je također pomoćnik u nastavi, predložio da probam poslati životopis za pomoćnika u nastavi u školu gdje on radi jer se baš u to vrijeme tražila osoba za tu poziciju, rekla nam je Karla.

‘Dijete je odbijalo je mene kao pomoćnika’

Da bi netko radio kao pomoćnik u nastavi treba imati završenu srednju školu, a onda se za taj posao mora položiti i tečaj. On može biti organiziran od strane škole u koju se netko prijavi na poziciju pomoćnika u nastavi te se predavanja održavaju u prostorijama škole. No, polaganje tečaja je, kaže nam Karla, zapravo lakši dio. Ono što je teže je prihvaćanje pomoćnika od strane učenika.

– Dijete s kojim trenutno radim je dosta samostalno. Potrebno mu je nekoliko puta objasniti što je zadatak, ali nema nekih većih problema. Prihvatio me kao svog pomoćnika i lijepo surađujemo. Međutim, prošle godine je bila sasvim drugačija situacija. Dijete je imalo problema s ponašanjem. Odbijalo je mene kao pomoćnika, bilo ga je potrebno stalno nadzirati jer je izvršavao radnje koje su potencijalno opasne kako za njega, tako i za druge učenike. Ponekad bi primijenio neki oblik nasilja, pogrdno se izražavao i slično, ispričala je Karla.

Izdvojeni članak
transparent s prosvjeda pomoćnika u nastavi i novčanice i kovanice eura

S početkom godine na snagu stupio zakon za pomoćnike u nastavi: Ključan pravilnik još se čeka

U njenoj školi povećao se broj djece kojima je potreban pomoćnik u nastavi

U školi gdje radi je trenutno sedam pomoćnika u nastavi uključujući i nju, ali kaže kako ih je nedovoljno i da neka djeca još čekaju svog pomoćnika. Od prošle školske godine, kada je u toj školi radilo šestero pomoćnika u nastavi, broj djece kojima su potrebni popeo se na devet. Iako Karla radi vrlo kratko kao pomoćnica u nastavi, upoznata je s problemima oko radno-pravnog statusa s kojima se pomoćnici već godinama bore.

– Zadovoljna sam ovim poslom što se tiče samog posla. Volim raditi s djecom. Što se tiče dokumentacije i ostalog, treba se, definitivno, nešto promijeniti. Pomoćnici u nastavi koji ovaj posao rade godinama, stalno slušaju i čekaju jedno te isto. A da će se neki veći korak dogoditi tijekom ove godine, malo tko vjeruje, kaže Karla.

Podsjetimo, početkom godine na snagu je stupio Zakon o osobnim asistentima kojima je definiran i posao pomoćnika u nastavi. No, ključan pravilnik koji bi konačno regulirao njihov status, još se čeka. U izradi pravilnika sudjeluju i sami pomoćnici u nastavi te je Udruga pomoćnika u nastavi objavila i 17 zahtjeva koje su poslali Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Izdvojeni članak
prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.

Pomoćnici u nastavi sve bliže rješavanju svog statusa: Evo na što sve trenutno imaju prava

Karla trenutno radi za 450 eura, a Udruga pomoćnika traži povećanje i fisknu plaću između 800 900 eura

Jedan od zahtjeva je i fiksna mjesečna plaća u iznosu od 800 eura neto za razrednu nastavu, 900 eura neto za predmetnu nastavu i 1.000 eura neto za nastavu u srednjoj školi. Ovaj zahtjev je na vrhu prioriteta s obzirom na to da pomoćnicima u nastavi satnica trenutno ovisi o mjestu gdje rade jer im istu određuje osnivač škole.

– Iznos plaće ovisi o satnici koju imaš. Tako sam lani za odrađenu satnicu dobivala oko 350 eura, dok ove školske godine dobivam 450 eura te mogu reći da se lijepo osjeti povećanje. Upoznata sam sa zahtjevima Udruge PUN HR i u razgovoru s kolegama zaključili smo da nas najviše veseli situacija s ugovorom. Javljanje na natječaj svakih par mjeseci, već godinama nema smisla, ispričala nam je Karla.