Pretraga

Ukidaju se anonimne prijave protiv profesora? ‘Slali su nam inspekciju zbog gluposti’

A- A+

Nakon što je 8.123 nastavnika peticijom zatražilo ukidanje mogućnosti anonimnog prijavljivanja učitelja i nastavnika u školama, iz ministarstva su najavili izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji te javnu raspravu o tom pitanju.

foto: Srednja.hr

Ovo bi trebao biti mali korak za ministarstvo, a veliki za nas učitelje, rekla je ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja riječka nastavnica Tamara Šoić.

Nastavnici su u četvrtak u zgradu ministarstva donijeli 8.123 potpisa. Peticijom su zatražili ukidanje mogućnosti anonimnog prijavljivanja učitelja i nastavnika u školama.

POGLEDAJTE VIDEO:

‘Prijavljuju nas zbog gluposti’

Izdvojeni članak

Više od 400 inspekcijskih nadzora u hrvatskim srednjim školama tijekom 2014. godine

– Ne tražimo da nas se ne kontrolira, već da nas se prijavljuje za gluposti. Vi se možete ne svidjeti nekome u zbornici i on će vas prijaviti jer mu se, na primjer, ne sviđa bluza koju nosite – slikovito je opisala Šoić.

Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod, koji je bio među okupljenima, naglasio je kako je sada više no prije potrebno ukinuti mogućnost anonimnih prijava.

– U Školi za život povećava se autonomija nastavnika pa je za očekivati da bi ovakvih prijava bilo puno više – objasnio je Stipić.

Veliki broj prijava je neutemeljen

I dok je Šoić naglasila kako se za velik broj prijava ustvrdilo da su neutemeljene, Stipić je podsjetio da se nedavno mijenjao Zakon o prosvjednoj inspekciji, kojim je, kako je rekao, “ministrica mogla, da je htjela, poslušati volju učitelja”.

No čini se da će upravo to i napraviti. Budući da je ministrica bila na terenu, donositelje potpisa primila je državna tajnika Branka Ramljak te pomoćnici ministrice Lidija Kralj i Vlado Prskalo. Nakon sastanka ministarstvo je najavilo novu izmjenu zakona.

Zahtjevi predstavnika bit će razmotreni u suradnji sa svim zainteresiranim dionicima u kontekstu skore izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji. Očekujemo široku javnu raspravu po tom pitanju i apeliramo na sve zainteresirane obrazovne djelatnike da nam se jave s konstruktivnim prijedlozima u cilju što boljeg zakonskog rješenja, kazali su iz ministarstva.

Nastavnik Ivan Plantić rekao nam je da su ih u ministarstvu ugodno primili.

– Obećali su naše prijedloge nakon javne rasprave staviti u proceduru donošenja novog Zakona – pojasnio nam je detalje sastanka.

Ishodom je zadovoljna i Šoić.

– Ako se pokaže da je ovo što su nam obećali istina, onda mogu reći da sam oduševljena – zaključila je pokretačica peticije.