Pretraga

[UŽIVO] Pogledajte kako je protekao finalni dan štrajka iz minute u minutu

A- A+

Ni jučer, nakon nekoliko sati opetovanih pregovora, Vlada i sindikati nisu se uspjeli dogovoriti oko povišenja koeficijenata. No budući da je premijer Andrej Plenković zbog današnjeg  sastanka sa sindikatima otkazao put u Berlin, za očekivati je da bi danas Vlada mogla predstaviti konačnu ponudu koja bi se mogla svidjeti i štrajkašima.

Danas je 36. radni dan štrajka u školama, tijek događaja pratite uživo na srednja.hr:

21:45h Sindikat hrvatskih učitelja objašnjava zašto su pristali na dogovor s Vladom

20:42h Predstojnik Ureda premijera Frka Petešić komentirao koliko će koštati povećanje koeficijenta

– Tijekom ova dva mjeseca bilo je jako puno razgovora. Premijer je razgovarao sa sindikalnim čelnicima još u rujnu. Bilo je jako puno ponuda, bilo je razgovora s raznim ministrima – ministrom Aladrovićem, Marićem, ministricom Divjak – bilo je mirenja, ja sam također razgovarao. Premijer više puta. Dakle, kontinurano se tražilo rješenje i bilo je puno različitih rješenja na stolu. Na kraju, budući da su pregovori bili izuzetno dobar kompromis i mislim da možemo biti zadovoljni, kazao je Frka Petešić za Dnevnik Nove TV.

Ističe da, iako će zaposleni u obrazovanju ukupno dobiti povećanje koeficijenta od 6,11 posto, nije isto ‘ako imate 6,11 posto u rujnu, kao što je bio zahtjev sindikata, ili ako imate tri posto u prosincu, jedan u srpnju i dva u siječnju 2021. godine. Nije isto ako imate 630 milijuna kuna, 470 milijuna ili sada 270 milijuna kuna.’

Dodaje da je ovakva ponuda Vladi puno isplativija jer je fiskalno održiva i ne ide na štetu poreznih obveznika.

20:35h Sindikalist Mihalinec objasnio zašto nisu tražili povećanje koeficijenta za nenastavno osoblje

– Ono što smo tražili na početku, to smo dobili na kraju”, kazao je Mihalinec.  “Jedini kompromis na koji smo pristali je bila dinamika postizanja povećanja koeficijenta od 6,11 posto, a za svo nenastavno osoblje povećanje plaće od 6,11 osoblje, kazao je Mihalinec za RTL Danas i objasnio zašto i nenastavnom osoblju nisu tražili povećanje koeficijenata.

– Njihovi koeficijenti nimalo ne zaostaju za ostalim javnim službama. I nije bilo primjereno dizati njihove koeficijente jer bi tada nastala razlika i oni bi imali prevelike koeficijente u odnosu na ostale u javnim službama. Iz tog smo razloga za njih dogovorili dodatke koji idu u jednakim iznosima i jednakom dinamikom kao i za nastavnike. Nenastavno osoblje je u jednakom tretmanu kao i nastavnici i mi ih nismo zaboravili i ostavili, bili su nam izuzetno važni, rekao je Mihalinec za RTL Danas.

Na pitanje zašto to tako nisu govorili u javnosti otpočetka nego su tražili povećanje koeficijenta za sve, Mihalinec je kazao da su ‘sve to bile naše taktičke borbe’.

Na pitanje što ako se članstvo Sindikata Preporod izjasni protiv prijedloga, Mihalinec je kazao da se u tom slučaju ‘ništa neće dogoditi’. Objasnio je i zašto su pristali da se dani nadoknade neće platiti profesorima.

– U danima štrajka nastavnici nisu radili s djecom. Upravo zato jer je štrajk plaćen, ti dani kada nisu radili s djecom, nastavnici imaju moralnu obvezu, kada nadoknađuju sate kada nisu radili s djecom, nadoknade bez traženja dodatnih sredstava, kazao je Mihalinec za RTL Danas.

20:10h Komentar profesorice: ’36 dana ponosa, dostojanstva i jedinstva

Dan prije početka štrajka, davnog 9. listopada, objavili smo tekst profesorice Tamare Šoić ‘Štrajk za život obrazovanja‘, koji su prenijeli brojni mediji. Profesoricu smo zamolili da posljednji dan napiše novi tekst, svojevrsni osvrt na proteklih 36 radnih dana štrajka. Novi komentar 36 dana ponosa, dostojanstva i jedinstva pročitajte ovdje.

18:08h Kako nam je potvrdio Željko Stipić iz Sindikata Preporod, i članovi ovog sindikata prekidaju štrajk, ali da će se članstvo sutra ipak izjašnjavati o ponudi. U četvrtak će svi obrazovni sindikati potpisati sporazum koji je danas dogovoren.

17:52h Odaziv na posljednji dan štrajka

Prema podacima MZO-a, danas je u osnovnim školama štrajkalo 62,32% zaposlenih, dok je radnika koji su izvršavali obaveze 20,72%. U srednjim školama štrajkalo je 61,63% zaposlenika, a radilo je njih 23,89%.

– Podaci se odnose na sve zaposlenike, postotak onih koji rade i onih koji su u štrajku. Napominjemo kako podaci nisu obuhvatili zaposlenike koji su na bolovanju ili iz drugih razloga nisu bili prisutni na radnome mjestu (primjerice službeni put, rad u drugoj školi, itd). Podaci su prikupljeni na sljedeći način: Tablice su popunjavale škole te ih dostavljale Uredima državne uprave u županiji. Potom su Uredi državne uprave te podatke objedinili i dostavili Ministarstvu znanosti i obrazovanja, napominju iz Ministarstva.

17:07h Gledajte, imao sam i u životu ovakve situacije, ne znam za vas. Krenete s nečim pa se vratite opet. Tako je bilo i s pregovorima, rekao nam je nakon sastanka akademik Kusić, koji je jedno vrijeme u ime Vlade vodio pregovore sa sindikatima.

17:00h Nitko ne gubi ništa. Identična je situacija svima. Ako želimo brza rješenja, morali smo pristati na sporazum, ali svi dobivaju povećanje, rekla nam je Sanja Šprem. Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja tako je objasnila zašto čistačice, domari i ostali djelatnici sa srednjom stručnom spremom neće dobiti povećanje kroz koeficijente, nego kroz dodatke. No predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić baš nije u potpunosti zadovoljan tim rješenjem jer ono nije jasno definirano.

16:15h Štrajk se prekida, postignut je dogovor

– Postignut je kvalitetan kompromis koji uključuje prekid štrajka, od sutra se nastava odvija normalno, kazao je premijer Plenković.

Sindikatima su vladajući ponudili povećanje koeficijenata za 3% od 1. prosinca 2019., a koje će se osjetiti na plaći u siječnju. Drugo povećanje koeficijenta za 1% bit će od 1. lipnja 2020. godine, a treće povećanje koeficijenata za 2% dogodit će se od 1. siječnja 2021. godine. U četvrtak će Vlada promijeniti Uredbu o koeficijentima u skladu s ovim dogovorom.

Istom dinamikom mijenja se plaća nenastavnom osoblju, ali kroz dodatke i poseban sporazum. Izuzetak su tajnici, računovođe i ravnatelji čiji će se status također riješiti kroz Uredbu o koeficijentima.

Uz navedeno, na razini Vlade usvojit će se akcijski plan o rješavanju problema nasilja u školama te problem anonimnih prijava, koje nastavnici također tražili na velikom prosvjedu 25. studenog.
Branimir Mihalinec, čelnik srednjoškolskog sindikata istaknuo je kako Vladi jamče socijalni mir u vrijeme trajanja ovih sporazuma

– Od sutra je štrajk zaustavljen, sutra se učenici, nastavnici, učitelji, nenastavno osoblje svi vraćaju na svoja mjesta. Imamo apsolutno povjerenje u premijera u Vladu da će u četvrtak donijeti odluku ovakvu kako smo se dogovorili, rekao je Mihalinec.

Dani koji su bili u štrajku bit će plaćeni, rekao je Plenković, dodavši da nadoknada nastave neće biti plaćena.

– Ako je štrajk plaćen, onda je fer da nadoknada ne bude, rekao je Plenković.

14:45h Osim na našem portalu i Facebook stranici, novosti vezane uz štrajk možete pratiti i na našem Instagram profilu @srednja_hr.

14:33h  Željko Stipić iz Sindikata Preporod izjavio je kako će plaćanje dana u štrajku biti sastavni dio ovih pregovora. Sastanci do sada trajali su dugo jer nisu bili dobro pripremljeni. Ako je današnji sastanak dobro pripremljen, mogao bi brzo završiti, kazao je Stipić.

Foto: Denis Gaščić; srednja.hr

14:30h Očekujem postizanje sporazuma, kaže predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka.

Nema nesporazuma među sindikatima, rekao je Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Foto: Denis Gaščić; srednja.hr

14:21h Izjave čelnika obrazovnih sindikata uoči sastanka s Vladom poslušajte u videu na Facebook stranici portala srednja.hr.

Izgledno je kako su Velika vijeća Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja pristali na ponudu Vlade. Prema statutima tih sindikata, to su tijela koja su ovlaštena izglasati prekid štrajka. Na pitanje hoće li biti refernduma o novj ponudi, Mihalinec odgovara:

– Naša tijela donose odluke, o tome ćemo obavijestiti premijera. Naša tijela su ovlaštena donositi takve odluke, za ovako nešto ne trebamo izjašnjavanje, rekao je Mihalinec.

14:18h Kišni dan, bio je jedini komentar ministra rada Josipa Aladrovića prije ulaska u zgradu na Markovom trgu broj 2.

Akademik Zvonko Kusić na ulazu u zgradu Vlade rekao je kako očekuje da će danas pregovori biti završeni.

14:13h  Možemo reći da su se učitelji izborili za koeficijente, rekla je uoči sastanka m ministrica Blaženka Divjak. Dodala je i kako očekuje da će se učenici sutra opet naći u školskim klupama. Na sastanak na Markov trg stigao je i premijer Andrej Plenković.

13:11h Sindikat Preporod provest će referendum o ponudi

Glavno vijeće Sindikata Preporod odlučilo je kako će se o ponudi Vlade ipak raspravljati na izjašnjavanju koje će biti sutra ili prekosutra.

12:34h Preporod objavio podatak o odazivu na štrajk

Iz Sindikata Preporod priopćili su kako je danas, 2. prosinca, štrajk proveden u 380 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova, u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod.

– Prema pristiglim podacima u štrajku je sudjelovalo 74,50% članova Sindikata Preporod. U osnovnoškolskim ustanovama štrajkalo je 73,57% članova, a  u srednjoškolskim ustanovama 77,33% članova, priopćili su iz Preporoda.

12:31h  Vjeroučitelj Miletić: ‘Nećemo više šutjeti, učitelji su postali svjesni svoje snage’

Ranije danas na N1 televiziji gostovao je riječki vjeroučitelj Marin Miletić, jedan od govornika na velikom prosvjedu ‘Hrvatska mora bolje’, održanom 25. studenog.

– Hrvatska nakon 25. studenog više nije ista. Priča oko koeficijenata je složena. To je priča tonera u zbornicama koji nestanu u prvom polugodištu pa nam u drugom polugodištu kažu – snađite se za printanje. To je priča udžbenika iz matematike, koji su mojim kolegicama stigli 25. studenog. U uljuđenim demokracijama ministrica dođe na kavu i kaže ispričavam se. Nećemo više šutjeti, učitelji su postali svjesni svoje snage. Izašli smo na ulicu. Ulica nije rješenje, ali ovo je bila snaga tihe većine koja želi bolju Hrvatsku, rekao je, između ostalog, za N1.

Kada je riječ o pregovorima između sindikata i Vlade, Miletić kaže kako vjeruje da je napokon sazrelo vrijeme za konkretan dogovor i konkretan prijedlog.

– Želim da se vratimo tamo gdje smo mi učitelji najradosniji – na taj parket koji toliko znači, naše učionice, naši klinci. Stav učitelja je jasan, nas 96 posto reklo je da smo spremni ići u štrajk i biti u štrajku do kraja, do realizacije naših zahtjeva, zamolbi, krikova, vapaja. S druge strane, želimo da nam se omogući priča koeficijenata. I vjerujem da sve ide u tom smjeru, rekao je Miletić.

12:09h Sindikat Preporod glasa o tome ide li ponuda Vlade na referendum

Glavno vijeće Sindikata Preporod danas glasa o tome hoće li ponudu Vlade poslati na izjašnjavanje članovima ili će samo donijeti odluku o njegovom prihvaćanju, rekao nam je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić. Ukoliko Glavno vijeće Preporoda odluči samo prihvatiti ponudu Vlade, koja im je predstavljena sinoć, utoliko su danas spremni potpisati sporazum, a ako ne, onda će se sutra i prekosutra o ponudi Vlade izjašnjavati članstvo.

– Jučer smo dobili ponudu Vlade za rješavanje pitanja štrajka, ali je dogovor da ne otkrivamo njezine detalje, kaže Stipić.

Članovi Sindikata Preporod danas glasaju i o prihvaćanju prijedloga temeljnog kolektivnog ugovora o povećanju osnovice plaće po modelu 2+2+2%.

Predsjednik Sindikata Preporod je dodao kako različiti sindikati na različite načine rješavanju pitanje izglasavanja prekida štrajka te da u tome svaki sindikat ima svoju autonomnost.

11:59h Među učenicima kruži nova lažna vijest vezana uz posljedice štrajka, a u kojoj se navodi kako se u drugom polugodištu ukida nastava predmeta Tjelesna i zdravstvena kultura te Sat razrednika. Riječ je o lažnim informacijama, više čitajte na poveznici.

11:52h Kako doznaje N1, uoči sastanka sa sindikatima koji je zakazan za danas u 14.30 sati u Banskim dvorima, sastat će se vodstvo HDZ-a. HDZ danas u 19 sati, održava i zajedničku sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke.

11:13h U novoj ponudi koeficijenti, ali ne za sve štrajkaše?

Kako neslužbeno doznaje Telegram.hr, u novoj ponudi Vlade nalazi se traženo povećanje koficijenata, ali ne za sve zaposlenike škola koji štrajkaju, nego samo za nastavno osoblje.  Povećanje koeficijenata nastavnom osoblju ne bi se, u slučaju prihvaćanja ove ponude, odvijalo jednokratno, nego u tri rate, dinamikom 3+2+1. Pritom bi se posljednja rata povećanja koeficijenata trebala odraziti na plaće učitelja i nastavnika tek u 2021. godini. Nenastavno osoblje, povećanje plaće za 6,11% ostvarilo bi kroz dodatke.

Telegram.hr neslužbeno doznaje i da su predstavnici Vlade bili spremni dati veći postotak u dodacima, no kako su sindikati inzistirali isključivo na koeficijentima, razgovori su u jednom trenutku usmjereni na povećanje koeficijenata.

11:05h Osim na našem portalu i Facebook stranici, novosti vezane uz štrajk možete pratiti i na našem Instagram profilu @srednja_hr.

9:18h Kraj kontinuiranog štrajka na Filozofskom

Završio je kontinuirani štrajk na Filozofskom fakultetu, odlučio je Štrajkački odbor tog fakulteta u ponedjeljak ujutro. Od utorka sve službe rade po redovnom radnom vremenu. Do dogovora s Vladom štrajkat će jedan dan tjedno. Knjižnica Filozofskog fakulteta radom počinje već danas, u ponedjeljak, kada radi od 10 do 16 sati.

9:07h Novi sastanak obrazovnih sindikata i Vlade započinje danas u 14:30.

Podsjetimo, još je jučer Branimir Mihalinec, čelnik srednjoškolskog sindikata izjavio da danas očekuje završetak pregovora. Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja za N1 televiziju izjavio je kako neće dati ponudu na referendum.

– Sindikat hrvatskih učitelja i sindikat srednjih škola će danas imati sastanke svojih središnjih sindikalno-političkih tijela i oni će donijeti odluku o ponudi. Sindikat znanosti i visokog obrazovanja će o tome raspravljati na Vijeću. Neće se odlučivati više na referendumu svih članova jer je referendum sve rekao. Ne moramo ići na referendum. Nema nikakvog razloga ponovno, jer bi to produljilo štrajk, kazao je Ribić za N1.

9:01h U utorak predstavljanje rezultata PISA istraživanja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je medijima poziv za predstavljanje rezultata OECD-ovog istraživanja PISA 2018, provedenoga u proljeće 2018. godine.

– Ovo je istraživanje provedeno netom prije početka eksperimentalne faze kurikularne reforme u svim školama, pa može poslužiti i kao početno ispitivanje znanja i razumijevanja učenika u području čitalačke, matematičke i prirodoslovne pismenosti nakon osnovnoškolskoga obrazovanja. Predstavljanje rezultata će se održati u utorak, 3. prosinca 2019. u 9 sati, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, stoji u pozivu.

Inače, PISA (Programme for International Student Assessment), odnosno Međunarodni pro¬gram za ispitivanje znanja i vještina učenika, najveće je međunarodno obrazovno istraživanje koje Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) provodi u trogodišnjim ciklusima od 2000. godine u zemljama članicama OECD-a i partnerskim zemljama s ciljem prikupljanja međunarodno usporedivih podataka o kvaliteti, učinkovitosti i pravednosti obrazovnih sustava.

9.00h Termin sastanka Vlade i predstavnika Sidnikata još uvijek nije poznat, no danas bi Vlada trebala donijeti konačni prijedlog ponude za prestanak štrajka.

Zbog današnjeg sastanka, premijer je odgodio unaprijed dogovoreno putovanje u Berlin, gdje je trebao prisustvovati UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama.

***
Pregovore pratite uživo na srednja.hr i na našem Facebook pageu. U nastavku pročitajte najzanimljivije vijesti o štrajku.

Sa svojim pismom možete nam se javiti preko naših društvenih mreža, Facebooka ili Instagrama, ili možete direktno na mail [email protected] poslati svoju priču. Rado ćemo ju pročitati i podijeliti s načim čitateljima!

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

[UŽIVO] Završio sastanak sindikata i Vlade: Nema dogovora, štrajka se i sutra

Pismo učenika Plenkoviću: Dobro je dok se transparenti dižu ‘samo’ za obrazovanje. Čekaj da se drugi ohrabre

Još jedna škola prekida štrajk: Od sutra učenici normalno kreću na nastavu

Donosimo tablice Ministarstva i sindikata koje pokazuju kako će plaća rasti ako se prihvati ponuda Vlade

U znak podrške štrajkašima studenti dobili dodatne bodove na kolokviju

Većina naših čitatelja misli da štrajkaši ne bi trebali prihvatiti ponudu Vlade

Objašnjavamo: Po čemu se Vladina najnovija ponuda bitno razlikuje od zahtjeva štrajkaša?

Izdvojili smo neke trenutke s današnjeg prosvjeda koje se isplati zapamtiti

Izdvojili smo 156 najboljih transparenata s današnjeg prosvjeda ‘Hrvatska mora bolje’

[UŽIVO] Završio maratonski sastanak, štrajk se nastavlja i sutra

Ravnatelj škole prijeti otkazima: ‘Svojim štrajkaškim potpisom potpisali su si raskid ugovora o radu’

Premijer došao do štrajkaša, oni mu podigli transparent ispred lica i nastavili šutnju

[Glas maturantice] Mladi i obrazovanje Vladi su samo početak i kraj predizbornih kampanja

[Glas profesorice] Sad je dosta!

[Glas učenice] Zbog štrajka gradivo za maturu nećemo stići obraditi, iz nekih predmeta nismo pisali ni prvi test

Doznajemo: Najveća nastavnička plaća u rujnu iznosi 11.035 kn, a najmanja 5.251 kn neto

Predsjednik Hrvatske zajednice županija pozvao na završetak štrajka jer ‘postaje opterećenje’

Facebook grupa u kojoj roditelji podržavaju nastavnike u štrajku prikupila ogroman broj članova

Otkazana medijska konferencija sindikata: Pogledajte što će se sa štrajkom događati u utorak

Počinje četvrti ciklus štrajka u školama: Evo što će se događati sljedeći tjedan

Vlada više neće plaćati dane u štrajku: Nastavnici ostaju bez prosječno 315 kn dnevnice?

Kako su Blaženka Divjak i HNS prodali nastavnike za 2%

Najavljen novi štrajk na fakultetima: Pogledajte kada će se održati

Preko 25.000 čitatelja odgovorilo hoće li pohađati nadoknadu nastave subotama

Nakon prosječnih, objavljujemo i iznose medijalnih plaća nastavnika, opet su preko 7.000 kn

Ministarstvo poslalo uputu školama: Evo kako će učenici nadoknađivati dane štrajka

Asistenti na faksu imaju manju prosječnu plaću od nastavnika: Donosimo podatke za svako zvanje u visokom obrazovanju

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’