Pretraga

Probna matura srednjoškolcima smanjuje stres pri pisanju pravog ispita

A- A+

Većina učenika Geodetske tehničke škole želi nastaviti svoje obrazovanje i na fakultetima pa je za njih u srijedu održana simulacija državne mature. Učenici ove strukovne škole moraju napisati i obraniti završni rad, nakon kojeg postaju geodetski tehničari, pa su na simulaciju mature došli kako bi se upoznali s procedurom i osjetili djelić atmosfere koja ih čeka za tek nešto više od dva mjeseca.

U Geodetsko tehničkoj školi u Zagrebu ovu je srijedu održana probna matura iz matematike za sve učenike četvrtih razreda, koji po završetku ‘srednje’ žele nastaviti svoje obrazovanje. Kroz simulaciju ovog državnog ispita učenici su mogli osjetiti barem dio atmosfere, upoznati se s procedurom i vidjeti kako stoje sa svojim znanjem i koliko još moraju vježbati kako bi postigli dobre rezultate te se upisali na željene fakultete.

Izdvojeni članak

Jokić: Državna matura nije prepreka strukovnjacima, većina njih upisuje fakultete nakon srednje škole

Budući geodetski tehničari osim mature moraju spremiti i završni rad

– Kod nas u školi državna matura nije obavezna, jer naši učenici srednjoškolsko obrazovanje završavaju obranom završnog rada. Međutim, svake godine je velik interes i skoro svi naši đaci izlaze na državnu maturu pa s organizacijom probne smanjujemo tehničke probleme, a djeca nauče što smiju, a što je zabranjeno koristiti, gdje ide naljepnica i slično. S upoznavanjem procedure smanjujemo im stres. Taj probni ispit je jedan dobar trening za nas i za njih, objasnio nam je profesor informatike Zlatan Soldo.

Većina srednjoškolaca koje smo sreli na hodniku još nisu počeli s ozbiljnijim učenjem za završne ispite. Osim što im se bliži matura, učenici četvrtih razreda GTŠ-e u posljednjih par mjeseci moraju nadoknaditi sve zaostatke, ispraviti ocjene koje do sada nisu stigli i pripremiti završni rad s čijom obranom postaju geodetski tehničari.

Izdvojeni članak

‘Mislim kako sam na fakultetu u određenoj prednosti pred gimnazijalcima’

Učenici će tek krenuti s ozbiljnijim pripremama

– Pisao sam A razinu i čini mi se da sam ispit riješio bolje od očekivanog, s obzirom na to kako se do sada nisam baš puno pripremao. U prvom polugodištu sam u školi išao na dodatnu nastavu pa sam sad napravio malu pauzu.  Od uskrsnih praznika krećem  na privatne pripreme, a na to sam se odlučio jer mi je malo naporno dolaziti naknadno ili ostajati nakon škole, izjavio je Hrvoje, koji želi na Tehničko veleučilište u Zagrebu, jer planira i raditi uz studij kako bi olakšao svojim roditeljima pa očekuje da će na TVZ-u imati više vremena.

Njegov kolega Matej Barić s ozbiljnim pripremama počeo je već u studenom. Njegov plan je upisati Građevinski fakultet u Zagrebu pa će zbog jače konkurencije morati uložiti više truda kako bi upao na željeni fakultet.

‘Moram jače stisnuti pa će biti ok’

– Moglo je i bolje, ali moram jače stisnuti pa će biti ok. Već par mjeseci idem na pripreme i to mi je dosta pomoglo, ali morat ću i sam malo više raditi, provježbati neke zadatke i pročitati koju lektiru, kako bi uspješno upisao svoj prvi izbor, najavio je Matej, koji se okušao u A razini jer planira studirati Građevinski fakultet u Zagrebu.

Raznolike su želje đaka jedine geodetske škole u Hrvatskoj. U razgovoru s profesorima otkrili smo kako im se učenici znaju upisivati čak i na Filozofski fakultet u Zagrebu. Među mladim ‘geodetama’ TVZ je popularan zbog srodnih smjerova, ali i zato što se nalazi u istoj zgradi kao škola.

Izdvojeni članak

[VIJEST U BROJCI] Evo koliko je učenika palo obvezne predmete na državnoj maturi

Jedina geodetska škola u Hrvatskoj ima čak tri učionice iz informatike

Veliki broj odlučuje se upisati ‘Građevinu’, a dosta ih želi i ostati u struci. Osim stručnih predmeta, GTŠ ima kvalitetnu nastavu iz informatike pa u zgradi postoje čak tri učionice iz tog predmeta.

– Želim upisati FOI ili informatiku na TVZ-u pa sam pisala A razinu matematike. Još uvijek se nisam počela ozbiljnije pripremati pa sam očekivala da će mi rezultati biti kritični. Trenutno imam puno obaveza za školu, moram odraditi završna ispitivanja i testove te napisati i obraniti završni rad, tako da nemam baš vremena, na kraju nam se požalila Renata Puškarić, koja osim redovnih obaveza sudjeluje i u izvannastavnim aktivnostima škole.