Pretraga

Pročitajte mail ravnateljima: Ministarstvo plaća 15 posto više profesorima iz takozvane reforme ‘Škola za život’

A- A+

Pomoćnica ministrice Lidija Kralj je zadnji radni dan prije početka školske godine i takozvane reforme ‘Škole za život’ poslala mail ravnateljima koji je vrlo brzo stvorio puno upitnika među obrazovnim djelatnicima. Prema uputama iz maila, na neki način se potiče ravnatelje da profesore koji sudjeluju u ‘Školi za život’ nagrade dodatkom u obliku prekovremenog rada na projektu. Samo plaćanje prekovremenog rada ne bi bilo problematično, da se takozvana reforma ‘Škola za život’ nije najavljivala kao rasterećenje za učenike, ali i nastavnike.

Ministrica Divjak i njezina pomoćnica Lidija Kralj | Foto: Dora Kršul

Iako laptopi i udžbenici kasne, ravnatelji s kojima smo neki dan pričali, entuzijastični su oko projekta ‘Škola za život’. U nekim školama roditelji donose stara računala kako bi se pokrili, a od jučer ravnatelji imaju dodatni razlog za entuzijazam. Pomoćnica ministrice Lidija Kralj ih je zadnji radni dan prije početka nastave obavijestila o mogućnostima plaćanja prekovremenog rada za profesore koji rade na takozvanoj reformi. U mailu se objašnjavaju zakonske mogućnosti, ali se ne navodi iz kojih izvora dolaze sredstva.

Prema prvim tumačenjima, profesori iz projekta koji ih je prema najavama trebao rasteretiti, mogu raditi prekovremeno do maksimalno 15 % ukupnog broja radnih sati u mjesecu. S takvim profesorima zbornicu dijele profesori koji imaju jednako opterećenje kao prije, ali možda nemaju razrede koji sudjeluju u ‘Školi za život’ pa ne mogu očekivati plaćene prekovremene sate.

Mail koji su dobili ravnatelji

From: kurikulum [mailto:[email protected]] Sent: Friday, August 31, 2018 12:11 PM To: kurikulum Subject: Obavijest o prekovremenim satima

Poštovane ravnateljice i ravnatelji,

ukoliko učitelji koji sudjeluju u eksperimentalnom programu „Škola za život“ sve svoje poslove ne mogu obaviti u redovitom radnom vremenu te se kroz takav angažman ukazuje potreba za prekovremenim radom, mišljenja smo da iznimno navedenim učiteljima treba odobriti isplatu prekovremenih sati.

Sukladno Kolektivnom ugovoru za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (Narodne novine, broj 51/18) propisano je da je prekovremeni rad zaposlenika svaki rad duži od punog, odnosno nepunog radnog vremena. Ako zaposlenik radi prekovremeno ukupno trajanje rada zaposlenika ne smije biti duže od pedeset (50) sati tjedno odnosno duže od sto osamdeset (180) sati godišnje. Poslodavac je dužan zaposleniku prije početka prekovremenog rada uručiti pisani nalog o potrebi za takvim radom, a ako ga priroda prijeke potrebe u tome onemogućava, poslodavac je dužan pisani zahtjev uručiti radniku u roku od sedam dana od dana od kada je prekovremeni rad radniku usmeno naložen.

S obzirom na činjenicu da se navedeni prekovremeni sati neće odnositi na nastavne sate, iste je potrebno obračunati na način da se vrijednost prekovremenog sata uveća za 50%. Dakle, pri obračunu prekovremenog sata neće se obračunavati i stručno-metodičke pripreme (element u COP-u za takav prekovremeni rad je 1180).

Molimo vas da vodite brigu da broj prekovremenih sati ne prelazi 15 % ukupnog broja radnih sati mjesečno po djelatniku te da je broj prekovremenih sati u korelaciji s brojem sati rada u razredima koji su uključeni u eksperimentalni program. Izuzetno je važno da svi djelatnici aktivno sudjeluju u pripremama za eksperimentalni program koje se provode u virtualnim učionicama jer će se evidencije o prekovremenim satima i aktivnom sudjelovanju u virtualnim učionicama povezivati.

Molimo ravnatelje da nam na kraju svakog mjeseca dostave tablicu s popisom djelatnika i brojem prekovremenih sati. Naši koordinatori će vam tijekom rujna dostaviti predložak za spomenutu evidenciju.

Za sva pitanja smo vam na raspolaganju u virtualnoj učionici za ravnatelje. Želimo vam uspješnu novu školsku godinu i vidimo se u ponedjeljak. Pozdrav, Lidija Kralj 

Lidija Kralj, prof.

Pomoćnica ministrice Uprava za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Donje Svetice 38 Zagreb, Hrvatska

Tel +38514594 461

e-mail: [email protected]