Pretraga

Odlazi pomoćnik ministrice obrazovanja: Prskalo razriješen dužnosti na sjednici Vlade

A- A+

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, na svojem je Facebooku objavila da je njezin pomoćnik, Vlado Prskalo, razriješen dužnosti na osobni zahtjev. To razrješenje dogodilo se na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlado. Prskalo je bio pomoćnik ministrice za strukovno obrazovanje.

Vlado Prskalo
Screenshot YouTube

Vlado Prskalo razriješen je dužnosti nakon nešto manje od tri godine i to na osobni zahtjev i zbog privatnih razloga. Inače, Prskalo je profesor fizike, a 25 godina bio je ravnatelj Srednje škole Matija Antun Reljković iz Slavonskog Broda. U tih 25 godina ta se škola razvila u jednu od najuspješnijih u Hrvatskoj. Od njega se mnogo očekivalo kada je riječ o strukovnom obrazovanju.

Izdvojeni članak

Druga godina eksperimentiranja s dualnim obrazovanjem: ‘Ministarstvo je roditelje i učenike dovelo u zabludu’

Ministrica Divjak na svojem mu je Facebooku zahvalila na svom trudu “koji je uložio u pokretanje korjenitih promjena u strukovnom obrazovanju”. Reforma u strukovnom obrazovanju bila je jedna od tri glavne točke koje je Divjak spominjala kada je preuzela dužnost ministrice znanosti i obrazovanja.

U svojoj objavi u kojoj se oprašta od Prskala istaknula je eksperimentalni program dualnog obrazovanja i uspostavljanje regionalnih centara kompetentnosti za koje je osigurano 1,3 milijarde kuna iz EU fondova. Međutim, pisali smo o mnogim problemima koji su se događali u reformi strukovnog obrazovanja, posebice kada je riječ o eksperimentalnom modelu dualnog obrazovanja. Pisali smo i da je zabluda da dualno obrazovanje donosi veći broj sati prakse kod poslodavca, te smo uočili i loš copy/paste u strukovnom kurikulumu za dualno obrazovanje. Godinu nakon, problemi su se nastavili.

Podsjetimo još da su od 1. siječnja svi pomoćnici ministara trebali postati ravnatelji uprava, ali to se zbog kašnjenja u proceduri rada Vlade još uvijek nije dogodilo. Lidija Kralj, ministričina pomoćnica, rekla je da se neće javiti na natječaj za ravnateljicu uprave.