Pretraga

Bivša ministrica nije baš pravilno trošila EU novac: Sad država mora vratiti 13 milijuna kuna

A- A+

Zbog propusta administracije bivše ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, Hrvatska će iz proračuna morati platiti 13 milijuna kuna koji su inače trebali doći iz EU fondova. Novac je to netransparentno utrošen na pripremu Škole za život, reformskog pokušaja bivše ministrice, u kojemu su, među ostalim, po nepoznatim kriterijima angažirani nastavnici koji su potom, za svoj angažman, dobili milijunske iznose. O tome smo iscrpno izvještavali prije tri godine, a zbog objave imena i honorara četrnaestoro nas je nastavnika tužilo Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Izgubili su.

blaženka divjak i lidija kralj

Blaženka Divjak i Lidija Kralj | ilustracija: srednja.hr

Kako ekskluzivno doznaje Telegram, točno 12.845.365,17 kuna iznos je neprihvatljivih troškova EU projekta kojim je financiran eksperimentalni dio reforme Škole za život. Radi se o, kako smo više puta utvrdili, tek reformskom pokušaju bivše ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. Tih skoro 13 milijuna kuna, u projektu cjelokupne vrijednosti 114,7 milijuna kuna, podcrtava Telegram, znači da Hrvatska neće dobiti pvorat sredstava u tom iznosu iz Europskog socijalnog fonda, već će to morati podmiriti, u cijelosti, iz državnog proračuna.

78 nastavnika angažiranog po nepoznatim kriterijima

‘Nedostatak transparenosti, jednakog postupanja i revizijskog traga o kriterijima njihova odabira’ u ovom projektu Telegramu je prvo potvrdila Agencija za reviziju sustava provedbme programa Europske unije (ARPA). Osim toga, utvrdili su, piše taj medij, određene nedostatke u postupcima nabave eksperimentalnih nastavnih materijala.

Potom su se obratili Ministarstvu znanosti i obrazovanja, budući da je upravo ono provodilo Školu za život, financiranu gore spomenutim EU sredstvima. Oni pak Telegramu objašnjavaju da je netransparentni angažman nastavnika prvo utvrdio DEFCO, domaća agencija čiji je posao kontrolirati da se sredstvima iz Europskog socijalnog fonda učinkovito upravlja. Oni su, podcrtava novinarka Telegrama, otkrili da od 226 angažiranih članova radnih skupina na Školi za život, njih 147 ‘reaktivirano’ iz ranije faze reforme; ti su nastavnici, dakle, tijekom 2015. i 2016. uključeni u radne skupine nakon što su provedeni regularni javni pozivi.

Izdvojeni članak
prosvjed za cjelovitu kurikularnu reformu 1. lipnja 2016.

Četrnaestoro nastavnika tužilo nas Agenciji za zaštitu osobnih podataka: Izgubili su

DEFCO je ocijenio da je to u redu, no s angažmanom preostalih 78 nastavnika utvrđuje ozbiljne propuste. Konkretno, DEFCO pojašnjava Telegramu kako su vezano za te nastavnike utvrdili da ‘nije proveden poziv koji bi i svim ostalim zainteresiranim dionicima omogućio uključivanje u projektne aktivnosti’. Drugim riječima, trećina nastavnika u reformskom projektu bivše ministrice Divjak angažirana je van ikakvog javnog poziva, po potpuno nepoznatim kriterijima. To ne prolazi europske standarde pa DEFCO određuje financijsku korekciju od 34,67 posto na ukupni iznos svih isplaćenih autorskih honorara na projektu. Korekciju je potvrdilo Ministarstvo rada i ARPA.


PITALI SU DIVJAK ZA POJAŠNJENJE

Telegram je kontaktirao bivšu ministricu Blaženku Divjak s upitom da pojasni kako je došlo do nepravilnosti i po kojim je kriterijima odabrano 78 nastavnika van javnog poziva. Kako podcrtava Telegram, gdje možete pročitati odgovor bivše ministrice u cijelosti, veći dio odgovora Divjak je posvetila nabavi eksperimentalnih nastavnih materijala, čiji je sukus da ne zna detalje ‘određenih tehničkih pogrešaka koje su napravljene u procesu’.


Nastavnici nas tužili i izgubili

Samo je za izradu metodičkih priručnika nastavnicima je na autorske ugovore ukupno isplaćeno 10,9 milijuna kuna, podcrtava Telegram, a od tog je iznosa utvrđeno neprihvatljivim 3.787.499,44 kuna. Taj nam je dio reformskog pokušaja bivše ministrice Divjak posebno zanimljiv jer smo o njemu iscrpno izvještavali prije tri godine, kada smo objavili imena nastavnika koji su, angažirani po dubioznim kriterijima koji javnosti još uvijek nisu poznati, dobili milijunske honorare.

Naše tadašnje istraživanje trajalo je 250 dana, a objavili smo konkretno, tablicu s imenima svih nastavnika koji su bili angažirani za izradu priručnika za Školu za život, te uz svako ime jasno naznačili iznos koji su dobili za svoj angažman. Četrnaestoro nastavnika zbog toga nas je tužilo Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Nije im se svidjelo što smo javno objavili njihova imena i honorare koje su dobili. Taj je slučaj sad dobio epilog – izgubili su. Agencija je zaključila da je u objavi podatka prevladao javni interes, a da je portal srednja.hr obavio adekvatan posao glede iznošenja osobnih podataka nastavnika.