Pretraga

Profesor u Austriji pljunuo učenika zbog užičkog kola i remećenja nastave, mladić ga napao

A- A+

Visoka tehnička škola u bečkom Ottakringu prije nekoliko je dana bila poprište sukoba profesora i učenika, a snimka spornog događaja izazvala je nacionalnu pozornost. Video prikazuje petoricu školaraca koji, uz zvukove užičkog kola, s leđa prilaze svom nastavniku koji piše po ploči, te iza njega zagrljeni počinju plesati.

Foto: Efgani Donmez (Facebook/Screenshot)

Cijeli događaj su snimili njihovi kolege, a tema je glavna vijest u posljednjih dva dana u austrijskim medijima.

https://www.facebook.com/efgani.doenmez/videos/2636491169756503/

Uslijedila je verbalna rasprava između jednog učenika i profesora, koji je mladiću pokazao da izađe iz učionice. Kada je ovaj odbio izaći, profesor ga je pljunuo, a učenik ga potom fizički napao.

https://www.facebook.com/efgani.doenmez/videos/2175999915811875/

Otkaz cijeloj školi?

Izdvojeni članak

Zagrebački studenti i profesori zajedno ‘markiraju’ već 39 godina, razlog je skroz logičan

Sramotno ponašanje školaraca izazvalo je pregršt reakcija, a komentirala ga je i tamošnja desničarska stranka FPÖ. Za incident su okrivili socijaldemokrate (SPÖ) i Stranku zelenih koji vode obrazovanje u Austriji, piše kurier.at.

Škola je prvo odlučila otpustiti profesora, no na Facebooku se ubrzo pojavila peticija za smjenu cijelog školskog vrha. U roku od par dana je pod sloganom ‘Mi zahtijevamo: Ostavka Uprave HTL Ottakring’ prikupljeno više od deset tisuća potpisa i komentara.

Nastavnik već bio žrtva istih dječaka

U međuvremenu su objavljeni novi videozapisi koji dokazuju kako je isti profesor i ranije bio žrtva učenika.

https://www.facebook.com/efgani.doenmez/videos/452310505523575/

Većina je stala na njegovu stranu, osuđujući učenike za neprimjereno ponašanje, a ponudili su mu i obranu vrhunskog odvjetnika. Ostaje za vidjeti koje će biti posljedice ponašanja, kako učenika, tako i profesora.

Tema nasilja u školama okupirala je Hrvatsku krajem prošle godine nakon incidenta s profesorom Franjom Dragičevićem, o nasilju u školama je tada progovorila i učenica Ana Novosel.  U nastavku možete pogledati tribinu portala srednja.hr o nasilju u školama.