Pretraga

Profesor sa zagrebačkog fakulteta zaređen za đakona Beogradske nadbiskupije

A- A+

Izvanredni profesor Hrvoje Špehar sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, koji predaje na kolegijima Država i ustav, Politički sustav Europske unije, Politička teorija europske integracije te Politika i religija, zaređen je za đakona Beogradske nadbiskupije. Špehar, koji je kroz niz godina na FPZG-u obnašao razne dužnosti, diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom i Filozofskom fakultetu, a doktorirao na FPZG-u. Kao đakon, odnosno osoba prvog od tri stupnja svećeničkog reda, Špehar može krstiti, vjenčati, pokopati, propovijedati na misi i nositi pričest bolesnicima, no ne može služiti misu.

Izvanredni profesor FPZG-a Hrvoje Špehar primljen je u red đakonata | Foto: Beogradska nadbiskupija

Izvanredni profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Hrvoje Špehar početkom prosinca 2017. zaređen je za novoga đakona Beogradske nadbiskupije. Radi se o nadbiskupiji koja obuhvaća cijelu Srbiju bez Vojvodine i Sandžaka, a broji oko 40.000 vjernika.

Špehar je primljen u red đakonata tijekom euharistijskog slavlja uoči prve nedjelje došašća 2. prosinca 2017. u beogradskoj crkvi Krista Kralja, a slavlje je predvodio begradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar.

Tko je đakon?

Đakon je osoba prvog od tri stupnja svećeničkog reda. Đakoni mogu krstiti, vjenčati, pokopati, propovijedati na misi i nositi pričest bolesnicima. Ne mogu služiti sv. misu, ispovijedati i podijeliti bolesničko pomazanje, što su službe koje pripadaju svećeniku. Svaki svećenik prvo postaje đakon pa onda svećenik. U novije vrijeme Crkva zaređuje za đakone i oženjene muškarce koji doživotno ostaju đakoni i ne mogu postati svećenici.

Špehar je studentima FPZG-a poznat kao nositelj kolegija Država i ustav, Politički sustav Europske unije, Politička teorija europske integracije i Politika i religija. 2012. godine na Fakultetu je uveo novi kolegij i postao nositeljem prvoga Jean Monnet modula za područje političke znanosti u Hrvatskoj, pod naslovom Sekularna Europa: europski sekularni identiteti.

Izdvojeni članak

Studenti FPZG-a otkrili mračnu tajnu lokomotive o kojoj vjerojatno ne znate baš ništa, iako ste pored nje prošli bezbroj puta

Osim toga, niz godina bio je voditelj poslijediplomskog specijalističkog studija Prilagodba Europskoj uniji: upravljanje projektima i korištenje fondova i programa EU, predstojnik Centra za europske studije na Fakultetu političkih znanosti, glavni urednik Biblioteke Politička misao te glavni urednik časopisa Europske studije.

Hrvoje Špehar maturirao je u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, a diplomirao teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te sociologiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Završio je doktorski studij komparativne politike na Fakultetu političkih znanosti, gdje je 2010. obranio doktorsku disertaciju “Ideja laičnosti i odnos Crkve i države u suvremenoj Europi: poredbena studija Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Hrvatske”.