Pretraga

Studenti FPZG-a otkrili mračnu tajnu lokomotive o kojoj vjerojatno ne znate baš ništa, iako ste pored nje prošli bezbroj puta

A- A+

Putovanje željeznicom do Zagreba nužno će vas dovesti na zagrebački Glavni kolodvor. Po izlasku iz vlaka vjerojatno ćete ugledati staru crnu parnu lokomotivu, a ako ste prvi put u hrvatskoj metropoli, gotovo sigurno ćete uz nju okinuti i koju fotku. No na licu mjesta o zgodnoj parnjači nećete doznati – baš ništa. U tom neznanju nećete biti usamljeni. Naime, rijetki su i Zagrepčani koji poznaju priču ove lokomotive, stoga je troje studenata novinarstva Fakulteta političkih znanosti tu nepravdu odlučilo ispraviti. Snimili su kratki dokumentarac i otkrili mračnu tajnu lokomotive poznate i kao Crna Katica.

Crna Katica – priča o lokomotivi | Screenshot: Vimeo kanal TV Student FPZG

Studenti novinarstva zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Zlata Cetina Terzić, Nika Mokos i Ivan Gundić, za televiziju pod krovom vlastitog fakulteta – Televiziju Student – snimili su zanimljiv i poučan kratki dokumentarac. Ponukani zadatkom na televizijskom kolegiju na fakultetu te vlastitom znatiželjom, odlučili su istražiti priču koja stoji iza stare parne lokomotive izložene na zagrebačkom Glavnom kolodvoru kao svojevrsni eksponat.

O samoj lokomotivi na licu mjesta nemoguće je doznati išta više od njenih tehničkih specifikacija. No, kako su otkrili studenti u svojem dokumentarcu, radi se o Crnoj Katici, lokomotivi koja je tijekom ustaškog režima prevozila logoraše NDH u ustaški logor Danica kod Koprivnice.

Troje studenata priču je istraživalo čak 4 mjeseca, sav materijal snimili su kroz 3 tjedna

Ivan Gundić, jedan od studenata-autora dokumentarca, ispričao nam je kako je s kolegicama došao na ideju za temu o Crnoj Katici.

Izdvojeni članak

Perpetuum mobile TV Studenta: Mentorica i prijateljica studenata na putovanju koje nikad ne završava – Tena Perišin

– Do ideje smo došli zapravo dosta spontano. Trebala nam je tema za završni rad na trećoj godini televizijskog novinarstva kod Tene Perišin i Igora Mirkovića. Tako da smo dosta dugo razmišljali što ćemo i kako ćemo. Na kraju smo slučajno naišli na opširan članak o Crnoj Katici na portalu Lupiga, koji potpisuje Milena Ostojić. Meni je ta priča nekako zvučala poznato pa smo krenuli s inicijalnim istraživanjem da vidimo ima li nešto već snimljeno na tu temu i ubrzo smo otkrili da nema. To je bio trenutak u kojem smo shvatili da je to naš zadatak, priča nam Ivan.

Sav materijal snimili su kroz tri tjedna, ali prethodno su na istraživanje utrošili čak četiri mjeseca. Velik dio podataka o Crnoj Katici sadržavao je članak Milene Ostojić s portala Lupiga, a bazu koju su ondje pronašli nastavili su nadograđivati.

– Pripreme za sam početak snimanja trajale su duže nego što smo očekivali jer su nove informacije i ideje za moguće sugovornike neprestano dolazile. Nakon što smo sistematizirali sve podatke, kontaktirali smo više od dvadesetak pojedinaca i ustanova koji su bili u doticaju ili znali o temi, no tek njih nekolicina je pristala sudjelovati u priči o Crnoj Katici, ispričao nam je Ivan.

Mračna tajna ‘Crne Katice’

No, što je Crna Katica i kakvu tajnu zapravo krije?

Izdvojeni članak

Dojmovi Rebeke Lesac koja za TV Student preko mjesec dana pratila izbjegličku krizu

Radi se o parnjači proizvodnog broja 125-052, koji je i danas moguće vidjeti na samoj lokomotivi u centru Zagreba. Prevozila je logoraše tzv. Nezavisne Države Hrvatske iz kolodvora u Koprivnici u sam krug logora Danica. Lokomotiva je proizvedena početkom 20. stoljeća, 1900. godine u mađarskim državnim željeznicama, a tijekom svog ‘staža’ u NDH prevezla je 4818 zatvorenika od Koprivnice do Danice.

Sve to otkrili su studenti u 15-minutnom dokumentarcu, u kojem su razgovarali s kustosom muzeja u Koprivnici, povjesničarima umjetnosti i umjetnicima. Svi oni u dokumentarcu progovaraju i o tome kako je Crna Katica 1992. godine ‘ispod radara’ premještena sa Spomen područja Danica na prometnu lokaciju zagrebačkog Glavnog kolodvora, a sve pod lažnim izgovorom i spletom novih ideoloških okolnosti. Naime, na tom je mjestu zamijenila tzv. plavu lokomotivu koja je Josipa Broza Tita tijekom života i nakon smrti vozila diljem Jugoslavije.

Kako ne bismo dalje duljili i otkrili baš sve, upućujemo vas da pogledate poučan, sjajan dokumentarac troje zagrebačkih studenata Zlate, Nike i Ivana, koji su napravili i odličan novinarski istraživački posao.

Pogledajte dokumentarac ‘Crna Katica’ studenata novinarstva Fakulteta političkih znanosti:

Crna Katica from TV Student FPZG on Vimeo.