Pretraga

Profil se oglasio oko afere ‘U ime povijesti’: Kod odobravanja udžbenika 2021. nitko nije imao zamjerke

Izdavač nedavno povučenog udžbenika povijesti, Profil Klett, tvrdi kako i dalje nisu dobili stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje s konkretnim greškama ili propustima. Ističu kako je udžbenik prošao recenzije ‘bez izmjena i dorada još 2021. godine’, što je protivno stručnom mišljenju Agencije za odgoj i obrazovanje. Zbog toga izdavač željno iščekuje stručno mišljenje kako bi mogli utvrditi činjenice i eventualne buduće korake.

udžbenik i udžbenici jedni na drugima

foto: Canva

Nakon vijesti da je ministar Radovan Fuchs povukao udžbenik povijesti za 4. razred gimnazije ‘Zašto je povijest važna? 4’ autora Miljenka Hajdarovića, Vedrana Ristića i Nikice Torbice, zbog, kako su nam rekli iz MZO-a, ‘primjedbi različitih dionika iz sustava odgoja i obrazovanja’, oglasio se i izdavač navedenog udžbenika Profil Klett sa svojom stranom priče.

Odmah reagirali i uklonili udžbenik iz prodaje

Pitali smo ih, između ostalog, jesu li dobili očitovanje od Ministarstva vezano uz povlačenje spornog udžbenika te što je u njemu pisalo. Odgovorili su nam kako su odmah po primitku reagirali i uklonili udžbenik sa svih prodajnih kanala.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja je u petak, 8.12.2023. poslalo Rješenje o brisanju udžbenika iz Kataloga odobrenih udžbenika temeljem negativnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje, te smo shodno tome reagirali odmah te navedeni udžbenik uklonili sa svih prodajnih kanala za tiskane i digitalne udžbenike, govore nam iz Profila.

Izdvojeni članak
Zgrada Agencije za odgoj i obrazovanje i ministar Radovan Fuchs

Ministar povukao udžbenik iz povijesti koji je sam odobrio, AZOO tvrdi: ‘Nije u skladu s kurikulumom’

Nitko nije imao zamjerke 2021. oko odobravanja udžbenika

Pojasnili su kako još uvijek nisu dobili uvid u stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje, u kojem bi trebale biti navedene konkretne greške ili propusti. S obzirom na to, rekli su nam, nisu bili u mogućnosti dati komentar na temu recenzenata.

– Napominjemo da je spomenuti udžbenik prošao recenzije Ministarstva znanosti i obrazovanja bez izmjena i dorada još 2021. godine, što je protivno gore navedenom stručnom mišljenju Agencije za odgoj i obrazovanje od 23. studenog 2023. godine, te zbog toga željno iščekujemo stručno mišljenje da bismo mogli utvrditi činjenice i eventualne buduće korake, objasnili su u odgovoru.

Izdvojeni članak

Fuchsu poslali zahtjev oko prehrane u menzama: ‘Ministarstvo se oglušuje na potrebe studenata’

Kako je moguće da sadržaji nisu bili provjereni prije odobrenja udžbenika?

Iako Ministarstvo nije i dalje konkretno objasnilo pojedinosti zašto je promijenilo mišljenje o udžbeniku koji je ranije samo odobrilo, do toga je došlo nakon pobune na portalu udruge Željke Markić, narod.hr, gdje je još u studenom problematičnim ocijenjen način opisa nekih povijesnih događaja, a posebno im je zasmetao dio udžbenika u kojem se prikazuje razdoblje stvaranja Republike Hrvatske, prvoga hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i Domovinski rat.

Podsjetimo, obratili smo se i AZOO-u, u čije je ‘dvorište’ Ministarstvo’ prebacilo lopticu. U tom su odgovoru rekli da oni na zahtjev institucija, udruga i ministarstava izrađuju stručna mišljenja. Napomenuto je kako AZOO nema zakonske ovlasti donositi odluke o uvrštavanju ili brisanju udžbenika iz Kataloga odobrenih udžbenika. Iako smo pitali Ministarstvo kako je moguće da udžbenik i navedeni sadržaji nisu bili provjereni prije konačnog odobrenja, kao i to da nije u potpunosti slijedio kurikulum a odobren je, nisu nam odgovorili.