Pretraga

Fuchsu poslali zahtjev oko prehrane u menzama: ‘Ministarstvo se oglušuje na potrebe studenata’

A- A+

Prije više od tri godine, u ljeto 2020., Ministarstvo znanosti i obrazovanja provelo je anketu oko zadovoljstva studenata prehranom u menzama. Rezultati su trebali poslužiti za donošenje novog Pravilnika o prehrani, no on još uvijek nije ugledao svjetlo dana. Udruga prijatelji životinja nedavno je provela svoje istraživanje koje je pokazalo da preko 90 posto ispitanih podržava uvođenje veganskih opcija u menze. Pa su sada na temelju te ankete Fuchsu poslali i zahtjev da konačno pokrene tražene promjene.

Foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr/screenshot: N1

U postojećem vegetarijanskom meniju u studentskim menzama je svega osam posto jela vegansko, dok bi se njih 63 posto bez ikakvih problema već sada iznimno lako moglo pretvoriti u veganska – navode iz Udruge prijatelji životinja. Anketa koju je ta Udruga provela među studentima pokazala je veliko nezadovoljstvo ponudom jela pa su od ministra znanosti i obrazovanja, Radovana Fuchsa tražili da se uključe u povjerenstvo za izradu novog Pravilnika o studentskoj prehrani.

‘Zar je toliko teško napraviti varivo od graha bez životinjskih sastojaka?’

– Traže se obična ukusna domaća jela od mahunarki i žitarica koji bi mogli jesti svi neovisno o načinu prehrane. Ova inicijativa je aktivna u nekom obliku još od osnivanja udruge kada se započelo s prikupljanjem potpisa za peticiju kako bi se uveli veganski obroci u javne institucije. Zar je toliko teško napraviti varivo od graha bez životinjskih sastojaka? Ili u smjesu za pohanje ne staviti jaje?, pitaju se Prijatelji životinja.

Naglašavaju da veganska jela ne moraju biti skupa ni komplicirana kako bi bila nutritivna, ukusna i zasitna.

– Studentski zborovi prema svojem priznanju također već godinama apeliraju na promjeni samog pravilnika o subvencioniranoj prehrani kao i uvođenju nove kuharice te svi usmjeravaju na Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje se oglušuje na mnoge apele i potrebe studenata. Prijatelji životinja uputili su nekoliko dopisa u kojima su molili da ih se uključi u rad izmjene Pravilnika o studentskoj prehrani te su nudili pomoć nutricionista i kuhara, ali nikad nisu dobili odgovor. Sada su zahtjev za uključenje u povjerenstvo uputili direktno Ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu kao i rezultate provedene ankete zajedno s komentarima studenata koji nedvosmisleno govore da je krajnje vrijeme za dugo traženu promjenu, navode Prijatelji životinja.

Izdvojeni članak
širok izbor veganskih ili vegetarijanskih opcija za jelo

Ogroman broj studenata podržava zdravije opcije u menzama: ‘Lijepo je vidjeti da bi ih mnogi nevegani jeli’

Donošenje novog Pravilnika o menzama odgađa se godinama

Inače, posljednji je Pravilnik o studentskoj prehrani poprilično zastario – rađen je još 2012. godine, dok  je na snagu stupio 2013. godine. U lipnju 2020. Ministarstvo je provodilo online anketu o prehrambenim navikama i zadovoljstvu studenata studentskim restoranima provodi istraživanje ‘u svrhu poboljšanja studentskog standarda’. Glavni je cilj istraživanja bio otkriti prehrambene navike studenata te zadovoljstvo ponude i kvalitete studentskih restorana.

Taj je upitnik trebao poslužiti kao dodatna podloga pri izmjeni Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata. Od toga su protekle više od tri godine, a novog Pravilnika – još nema. Doduše, u planu javnog savjetovanja Ministarstva za 2022. stajalo je da će novi Pravilnik o studentskoj prehrani biti na e-Savjetovanju u listopadu 2022. Pa je onda to odgođeno za proljeće 2023., vidljivo je iz plana javnog savjetovanja za ovu godinu. No to se nije dogodilo.

Prijatelji životinja podsjetili su i na svoju nedavnu anketu. Rezultati su pokazali da 92 posto ispitanika podržava uvođenje veganskih opcija, a njih 68 posto bi konzumiralo veganska jela redovito ili povremeno. Slični podaci dobiveni su što se tiče isprobavanja veganskih obroka – 85 posto njih bi isprobalo veganski obrok. Iz udruge ističu da bi 57 posto studenata uzelo veganski obrok svaki dan ili više puta tjedno.

Birokracija ne može i ne smije biti razlog da studenti budu gladni i nezadovoljni smatraju iz Prijatelja životinja. Dodaju da nadležne institucije trebaju pokazati konkretnu inicijativu, volju i komunikaciju kako bi što prije došlo do nužnih promjena u ponudi prehrane studenata.

Osim Prijatelja životinja, i iz Udruge oboljelih od celijakije upozorili su ne tako davno da raste potreba za bezglutenskom prehranom, no ona ranije spomenutim pravilnikom nije regulirana te se, u teoriji, ni ne nudi u studentskim menzama.