Pretraga

Propalo je mirenje, u ponedjeljak u školama kreće štrajk nastavnika: Iza svega stoji novi sindikat

A- A+

Propalo je mirenje između Vlade i novoosnovanog Sindikata Prosvjetitelj. Sindikalisti su stoga najavili da u ponedjeljak u deset ustanova kreće štrajk prosvjetnih radnika. Podsjetimo, Prosvjetitelj se protivi obveznim COVID potvrdama i testiranjem za one koji nemaju potvrde u školama.

razred učionica

Foto: Unsplash; Zehua Chen

Kako doznaje Jutarnji list, jučer oko 13:35 sati završen je postupak mirenja između Vlade i novoosnovanog prosvjetnog Sindikata Prosvjetitelj. Mirenje se održavalo po sili Zakona zbog štrajka koji su novi sindikalisti najavili protiveći se testiranju i COVID potvrdama. Mirenje je – propalo.

Mirenje nije uspjelo

Kako je novinarki Jutarnjeg potvrdio Vladin pregovarač, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, nisu se uspjeli dogovoriti sa sindikalnim predstavnicima.

– Konstatirano je da mirenje nije uspjelo jer je naš stav da nema osnova za štrajk. Dali smo sugestiju da se odustane od štrajka i tu se nismo mogli usuglasiti, rekao je Paljak za Jutarnji.

Na sastanak je, kaže, došao odvjetnik novoosnovanog Sindikata, ali ne i predsjedništvo. Nije bilo govora o tehničkim pojedinostima štrajka, osim detalja da je najavljen za ponedjeljak, 29. studenog.

Izdvojeni članak
covid potvrda

Učiteljski sindikat najavio štrajk zbog COVID potvrda: U dopisu malo pljuju i po cjepivu

Kreće štrajk u deset ustanova?

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, podcrtava Jutarnji, mišljenja je da se COVID potvrde, odnosno obvezni testove za one koji ih nemaju ne mogu smatrati zakonskim uporištem za štrajk. Naglašavaju tu posebno činjenicu da postoji mogućnost besplatnog testiranja za sve djelatnike koji nemaju potvrde. Ako dođe do štrajka, u Ministarstvu se pozivaju na Zakon o radu, odnosno mogućnost umanjivanja plaće i dodataka na plaću radnicima razmjerno vremenu provedenom u štrajku.

Ministarstvo je dobilo službeni dopis s najavom štrajka, u kojem se navodi da će prosvjetari u štrajk krenuti u ponedjeljak ujutro. Naveli su i popis deset ustanova od kojih su, ističe novinarka Jutarnjeg, dvjema pogrešno napisani nazivi. Na popisu ustanova u kojim za dva dana kreće štrajk navedeni su Ekonomska škola Vukovar, Tehnička škola Vukovar (ispravno: Tehnička škola Nikole Tesle, Vukovar), Tehnička škola Rijeka, Glazbena škola Karlovac, Osnovna škola Ivana Perkovca, Šenkovec, Sveučilište u Zadru, Glazbeno učilište Elly Bašić, Strukovna škola Vukovar (ispravno: Srednja strukovna škola Marko Babić), Elektrostrojarska škola Varaždin te Kineziološki fakultet Split.

Malo pljuju i po cjepivu

Već smo, napomenimo, na srednja.hr izvijestili o proglasu koji sindikalisti iz Prosvjetitelja dijele po društvenim mrežama. Osim što postavljaju niz pitanja o COVID potvrdama, protiv kojih će i štrajkati, sindikalisti su tu priliku iskoristili i da izraze antivakserske stavove.

– Hoće li neke od vas vlastita dosljednost uspjeti uvjeriti da ste odabrali stranu znanosti i razuma ako se nastavite periodično cijepiti ishitrenim cjepivom koje očito ne pruža zaštitu od bolesti za koju je razvijeno? Ako vaši kolege budu prisiljeni pokoriti se i u tome vas slijediti, tako da više ne čujete i ne vidite izazov svojim uvjerenjima, hoćete li tada biti sigurni da je vaš put ispravan, stoji u dopisu novih sindikalista koji smo objavili prije dva dana.


ZNANSTVENICI SE NE SLAŽU

Točnosti radi valja naglasiti da tvrdnje sindikalista o cjepivu nisu znanstveno potkrijepljene. Za srednja.hr ugledni znanstvenik Ivan Đikić odgovarao je na tri česte tvrdnje cjepivu protiv koronavirusa gdje se, između ostalog, osvrnuo i na mit da cjepivo ne štiti od bolesti uzrokovane koronom, istaknuvši, u kratkim crtama, da štiti na dvije linije. Prva je da usporava širenje zaraze virusa, a druga da štiti od razvijanja težih simptoma COVID-19. Đikićeva objašnjenja, koja se temelje na aktualnim znanstvenim saznanjima, detaljno možete pročitati u ovom tekstu.


Ispred MZO-a je prosvjedovao glađu i vjeroučitelj Ivan Pokupec, pogledajte video:

Kako je protekao prošlotjedni prosvjed studenata pogledajte u videu:

Pogledajte i naš podcast na temu COVID potvrda: