Pretraga

Ravnateljica od roditelja tražila po pet eura za školski pribor, iz Grada joj naredili da im taj novac vrati

A- A+

Ravnateljica jedne zagrebačke osnovne škole roditeljima svojih učenika je poslala uplatnice u iznosu od pet eura za kupnju kreda, papira za fotokopiranje i slično. Iz Gradskog ureda za obrazovanje su joj naložili da taj novac mora vratiti. Pročelnik za obrazovanje, Luka Juroš, rekao je da Grad svaki mjesec daje sredstva školama te da su ti iznosi uvećani zbog krize i inflacije.

Školski pribor

Školski pribor | Foto: Canva

Dio roditelja učenika koji pohađaju jednu zagrebačku osnovnu školu, uputio je pritužbu Gradskom uredu za obrazovanje jer im je ravnateljica poslala uplatnice u iznosu od pet eura za kupnju kreda, papira za fotokopiranje i drugog potrošnog materijala. Kako piše 24sata.hr, Gradski ured za obrazovanje ravnateljici je naložio da taj novac vrati roditeljima.

– Djeca su nam donijela uplatnice na iznos od pet eura, uz naziv za uplatu ‘donacija’. Većina nas je uplatila, no smatram da to nije način. Dosad to nismo uplaćivali, a tko nam garantira da će se novac i potrošiti na ono što su rekli. Znamo da u školama stalno nečeg nedostaje, ali to neka rješavaju s Gradom ili ministarstvom, rekao je za 24sata otac jednog učenika.

Grad svaki mjesec školama uplaćuje sredstva

Ravnateljica je u obrazloženju Uredu istaknula da je slanje uplatnica odobrio Školski odbor, te da škola godinama od roditelja traži da sudjeluju u troškovima potrošnog materijala. Pročelnik za obrazovanje Luka Juroš, u dopisu koji je poslan u školu, objasnio je da Grad školama svaki mjesec daje sredstva koja su, zbog krize i inflacije dodatno uvećana te da su im u rujnu jednokratno uplatili 5.423, 73 eura po školi.

– Željeli bismo Vas podsjetiti da se sukladno Programu javnih potreba u osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju Grada Zagreba za 2023. i Zaključku o kriterijima i mjerilima za financiranje javnih potreba – decentraliziranih funkcija osnovnog školstva Grada Zagreba za 2023. godinu, osnovnim školama Grada Zagreba osiguravaju sredstva za podmirenje materijalnih rashoda. Jednako tako, dopisom Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade od 11. rujna 2023., osnovne škole kojima je Grad Zagreb osnivač obaviještene su o povećanim sredstvima iz izvornih sredstava Grada Zagreba namijenjenih isplati mjesečnih akontacija za redovno održavanje škole, te su na račune osnovnih škola doznačena sredstva u jednokratnom iznosu od 5.423, 73 eura po školi, stoji u dopisu Ureda ovoj školi, a koji je ustupljen redakciji 24sata.

Izdvojeni članak
đapo i pribičević

Bivši dekan i profesor Geodetskog idu u istražni zatvor: Novac trošili na uređenje svojih vikendica?

Ravnateljica nije željela komentirati situaciju

Također, dopisu je naglašeno da se doznačena sredstva mogu upotrijebiti za podmirenje materijalnih rashoda.

Iz redakcije 24sata su kontaktirali ravnateljicu koja nije željela dati nikakav komentar. Također, prema Programu javnih potreba u osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju Grada Zagreba za 2023. za troškove u obrazovanju u ovoj godini Grad Zagreb je osigurao nešto manje od 57 milijuna eura. Taj iznos uključuje razne troškove, od plaća zaposlenika, sufinanciranja školskih obroka, izvannastavnih aktivnosti, školskog prijevoza i slično.