Pretraga

Bivši dekan i profesor Geodetskog idu u istražni zatvor: Novac trošili na uređenje svojih vikendica?

A- A+

Bivši dekan Geodetskog fakulteta u Zagrebu Almin Đapo i profesor Boško Pribičević idu u istražni zatvor zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela zloporabe položaja i vlasti, subvencijske prevare i pranja novca. Osim njih u istražni zatvor ide još jedna osoba od ukupno 29 osumnjičenih. U međuvremenu su izašli novi detalji koji pokazuju da su Đapo i Pribičević novcem koji su dobili od Ministarstva kulture uređivali vikendice, a isti su novac dizali i na bankomatima. Lažirali su i putne naloge, a izvješća Hrvatskih autocesta pokazala su da nisu putovali kamo su trebali.

đapo i pribičević

Almin Đapo i Boško Pribićević s Geodetskog | foto: Akademija tehničkih znanosti hrvatske, screenshot: Danas.hr, obrada: srednja.hr

Nakon što je Ured europskog javnog tužitelja naložio uhićenje 29 osoba povezanih s malverzacijama na Geodetskom fakultetu u Zagrebu, za bivšeg dekana Almina Đapu i profesora Boška Pribičevića određen je jednomjesečni istražni zatvor. U istražni zatvor ide još jedna osoba, jednoj osobi on nije određen zbog zdravstvenih razloga, a ostali su pušteni da se brane sa slobode, prenosi N1.

Odvjetnik bivšeg dekana: ‘Nema nikakve štete za ikakav proračun’

– Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu prihvatio je prijedlog Ureda europskog javnog tužitelja i odredio je istražni zatvor protiv prvookrivljenog, drugookrivljenog i četvrtookrivljenog zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, subvencijske prevare, pranja novca i pomaganje u navedenim kaznenim djelima, i zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, rekao je Krešimir Bačić, europski delegirani tužitelj, piše N1.

Nadalje, Bačić je kazao da su tražili i određivanje istražnog zatvora zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela, no taj prijedlog sud nije prihvatio pa će uložiti žalbu. Žalit će se i na odluku da petookrivljena Vesna Šeketa ne ide u istražni zatvor zbog zdravstvenog stanja, iako je sud utvrdio da postoje razlozi da bude u istražnom zatvoru. Žalbu planira uložiti i odvjetnik Almina Đape, Zoran Vujasin.

– Čim dobijemo odluku, uložit ćemo žalbu jer smatramo da nema osnova za takvu mjeru koja je mogla biti i blaža. Sud ima svoju logiku, a mi ćemo žalbom probati dokazati da ta logika nije bila nužna. Odbijen je prijedlog tužitelja za određivanje istražnog zatvora i ponavljanja kaznenog djela jer je to bilo potpuno neargumentirano i vrlo površno, tek toliko da se povećaju pritvorske osnove u predmetu u kojem skoro da nije bilo razloga da se dvojica profesora zadrže u zatvoru za projekte koji su ostvareni. Nema nikakve štete za ikakav proračun, kazao je Vujasin.

Izdvojeni članak
ministrica kulture i medija nina obuljen koržinek

Ministrica posao od 19 milijuna kuna osobnom odlukom dala Geodetskom: Voditelji projekta danas su uhićeni

Novac se dizao na bankomatima, uređivale su se vikendice, lažirali putni nalozi

Podsjetimo, već mjesecima se u medijima pisalo o aferi trošenja europskog novca na brod i automobile koje su zaposlenici Geodetskog fakulteta koristili u privatne svrhe, no sada je slika afere puno šira. Radi se o namještanju javnih nabava i lažiranju putnih naloga. Kako smo pisali, fakultet je od ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek osobnom odlukom dobio 19,1 milijuna kuna za posao dubinskog snimanja zgrada nakon potresa 2020. godine. Natječaja nije bilo zbog hitnosti radova, no problematičnost toga posla je da su cijene snimanja višestruko veće od cijena koje bi tražile privatne tvrtke, a sporna je i manjkava cijela dokumentacija projekta.

Bivši dekan Đapo angažirao je i privatne tvrtke u posao, a sve isplate išle su preko njega. U aferi su uhićeni i neki odvjetnici koje se sumnjiči da su fakultetu naplatili nikada obavljene konzultantske usluge. Neki od osumnjičenih odvjetnika priznali su izdavanje računa za usluge koje nisu realizirali i opisali kako se novac izvlačio, čime su omogućili obranu sa slobode.

Kako je doznao Telegram, Đapo i Pribičević novac od Ministarstva kulture trošili su na uređenje svojih vikendica. Također, novac su podizali i s bankomata. Profesori su za posao angažirali i privatnu tvrtku u kojoj su zapravo obojica prikriveni i stvarni vlasnici te su tako izvlačili novac. N1 je doznao da su Đapo i Pribičević isplaćivali putne naloge za putovanja na kojima nisu nikada bili. Naime, svjedoci s Geodetskog fakulteta, piše N1, potvrdili su da su oba profesora viđali na fakultetu kada su trebali biti na službenim putovanjima.

Europski istražitelji, nastavlja N1, među dokazima imaju i potvrde Hrvatskih autocesta da vozila registracija navedenih u putnim nalozima nisu bila u tom periodu na dionicama kamo su trebali putovati. Registrirani su pak na mjestima gdje Đapo i Pribičević imaju svoje vikendice. Osim toga, piše N1, krivotvorili su se i računi za autocestu s nepostojećim brojevima izlaznih staza na naplatnim postajama i pogrešnim brojevima blagajnika.

Pogledajte naš video o aferama koje u posljednje vrijeme potresaju akademsku zajednicu: