Pretraga

Riječki će učenici prvi u Hrvatskoj imati građanski odgoj

A- A+

Grad Rijeka je kao osnivač osnovnoškolskih ustanova odlučio uvesti građanski odgoj i obrazovanje u osnovne škole kao poseban predmet. Predmet će se provoditi od petog do osmog razreda osnovne škole, kroz 35 sati nastave godišnje. Izrada priručnika za učenike u skladu s kurikulumom Građanskog odgoja i obrazovanja je također u planu, a u izradi će sudjelovati organizacije civilnog društva, Agencije za odgoj i obrazovanje, Filozofski fakultet i učitelja i provoditelji programa u školama.

en.wikipedia.org

Izdvojeni članak

Porazna politička pismenost mladih više govori o društvu nego njima

Građanski odgoj i obrazovanje u osnovne škole kao poseban predmet uvodi Rijeka za svoje učenike, koji će nastavu iz novog predmeta slušati jednom tjedno, od petog do osmog razreda, prenosi Novi list

Nastavu će učenici viših razreda osnovne škole slušati jednom tjedno, a fond sati će biti 35 sati godišnje, prema riječima pročelnice Odjela gradske uprave za odgoj i obrazovanje, Sande Sušanj. Planira se uvođenje novog predmeta od sljedeće školske godine, kao i izrada priručnika za učenike, koji bi trebali biti u skladu s kurikulumom Građanskog odgoja i obrazovanja. U izradi priručnika sudjelovat će organizacije civilnog društva, Agencije za odgoj i obrazovanje, Filozofski fakultet, učitelji i škole. Za nastavnike koji će predavati novi predmet organizirat će se dodatne edukacije, kako bi uspješno učenicima mogli prenositi znanja o društvenoj i političkoj participaciji, ljudskim pravima, međuljudskim odnosima i održivom razvoju. 

Podršku je Rijeci dala i GOOD inicijativa, koja smatra da će riječki učenici biti u velikoj prednosti pred kolegama u drugim hrvatskim školama. O velikom benefitu koji Građanski odgoj ima na učenike svjedoči i eksperimentalno provođenje tog predmeta u 12 hrvatski škola, koje je Inicijativa pratila. GOOD inicijativa upozorava na demokratski deficit u hrvatskom društvu i naglašava važnost uvrštavanja Građanskog odgoja u formalno obrazovanje.